Ako ušetriť v kuchyni na blbostiach? Zdieľaj, kým nezmažú!

Gréta Čierna 1

Cukor išiel hore. Mlieko stojí viac. Olej dosiahol historickú hodnotu. Kukurica sa bude zrejme vážiť zlatom.

A uprostred cenového chaosu stojíte v potravinách, v jednej ruke košík, v druhej zoznam a pýtate sa, či budete do konca života na mrkve a suchých rožkoch. 

Toto sú naše šetriace tipy aj pre náročnejších kuchárov.

Shutterstock

Ovocie a zelenina: nekupujte hovadiny

Vyhoďte z košíka avokádo!

Veríte, že je také zdravé, keď sa k vám trepalo dva týždne z druhého konca sveta, a aj tak nie je zrelé? Okrem toho, že je nemorálne, lebo jeho kúpou podporujete mexické kartely, je strašne predražené.

Ak bez zelenej nátierky neviete žiť, skúste tento trik. Keď najbližšie kúpite brokolicu, hlúbik nevyhadzujte, ale uvarte, rozmixujte a nachystajte presne ako avokádovú nátierku. Zdravé a ekonomické – veď hlúbik by skončil v koši, a pritom je fakt zdravý.

Veľa ľudí sa stále bojí mrazenej zeleniny. Prečo, prosím vás?!

Hlávka krásnej brokolice či pór sa v nákupnom košíku vyníma naozaj pekne. Ale brokolica vás na váhu bude stáť niekedy aj o polovicu viac než mrazená (nenápadnej značky). Do cestovín či polievky však bude rovnako super.

Mrazená kukurica je lacnejšia ako tá z plechovky. Zdieľaj, kým nezmažú! Rovnako aj karfiol.

mrazená zelenina je lacnejšia
Shutterstock

Nezabíjajte čas s retro domácim kečupom a výživou.

Dostávate každé leto milión paradajok? Domáci kečup je síce bio a retro, ale časovo a cenovo neušetríte. Zato paradajkové placky máte za chvíľu a konečne do detí dostanete aj niečo zdravé.

Trávite leto nad výrobou detskej výživy? Moja kamoška všetko ovocie od ríbezlí až po našúpané jablká zamrazí. Po sezóne ovocie len vytiahne, rozmrazí, chvíľu povarí, rozmixuje a ak treba, osladí medom. Nemusí stáť celý august nad hrancom a jej batoľat sú vyživené až-až, lebo sa nespolieha len na jablká, ale aj maliny, čučoriedky a všeličo iné.

Nebojte sa gýčovej cvikly.

Máloktoré dieťa zje dobrovoľne cviklu. Žiadne však neodolá ružovým palacinkám alebo bábovke, čo je síce gýč ako bič, ale oveľa zdravšie.

cviklové palacinky
Shutterstock

Varte za lacno. Yes, you can!

Najlacnejšie polotovary zachraňujú život, aj peňaženku.

Najlacnejší a najsýtejší polotovar na svete sú gnocchi, ktoré stačí pár minút povariť a poliať/posypať čímkoľvek, od strúhaného syra a olivového oleja až po mak  s cukrom.

Najlacnejšia ryba pre celú rodinu je mrazená treska. Nie je taká pekná ako losos ani populárna ako tuniak, ale dá sa pripraviť úplne rovnako.

Gnocchi
Shutterstock

Najrýchlejšie kuchynské záležitosti.

Neviem, kto ohovára sójové granule, ale radím mu prestať. Pridajte cesnak a pasírované paradajky, a máte normálnu Bolognese omáčku, ktorá je bio, eko, raw a lacná. Rozdiel neuvidíte.

Puding, omeleta a párky sú legitímne a nenáročné večere zamestnanej matky. Kto tvrdí niečo iné, pôjde k nám za trest navariť.

Ak nevaríte strukoviny, lebo ich vždy zabudnete namáčať, kupujte červenú šošovicu. Jej príprava trvá asi 15 minút a pred varením si nevyžaduje žiadnu pozornosť. oproti predvarenému cíceru v plechovka vás bude stáť oveľa menej.

Nebabrite sa s tým.

Sladká smotana, sezónne ovocie a práškový cukor je najlacnejší recept na zmrzlinu.

Jahodová zmrzlina
Shutterstock

Kto je múdry, vie, že…

  • Javorový sirup je cool, ale palacinky a raňajkovú kašu môžete pokvapkať normálne medom. Chutí úplne rovnako. Pre psychickú pohodu môžete med preliať do fľašky po javorovom sirupe.
  • Šťava z kompótu je super namiesto sirupu. Alebo ňou polejte veľmi suché palacinky.
  • Nadávate si, lebo ste zas kúpili veľa rožkov, ktoré uschli? Mali by ste sa pochváliť. Suché rožky sa dajú najkrájať na kolieska, pokvapkať vodou alebo olivovým olejom, potrieť kečupom či posypať bazalkou a na chvíľu zapiecť do trúby.
  • Jahodový cheescake je síce luxusný letný dezert, ale pod 10 eur to nedáte. Naopak, bublanina s vanilkovou jednoťáckou zmrzlinou nestojí ani dve eurá, a konečne viete, kde minúť kilo ríbezlí od babky. A v očiach detí je koláč so zmrzlinou vždy lepší.
  • Ešte niekto na tomto svete kupuje slaný karamel? Na výrobu potrebujete 1 sladkú smotanu, trochu cukru a štipku soli. Výroba trvá 7 minút aj s hľadaním varešky. V peknom pohári je to aj super darček.
Strúhanka
Shutterstock
  • Je pekné, že sa niektoré mamičky trápia s výrobou domácej granoly na kašu a do jogurtu. Ja od začiatku používam obyč ovsené vločky a deti to volajú “sladká posýpka”. Stačí sa tváriť tajomne a opakovať: “To je dobrota.”
  • Ak máte veľkú spotrebu jogurtov, oplatí sa investovať do jogurtovača.
  • Mojito alebo ľadový čaj je super vec, ale ak hľadáte fakt lacnú alternatívu, zalejte si obyčajný mätový čaj doma. Pridajte lyžičku trstinového cukru, čajovú lyžičku citrónovej šťavy a kocky ľadu. Najlepší domáci ľadový čaj na svete.

Extra tip: Pokiaľ plánujete letnú narodeninú tortu a hľadáte originálnu výzdobu, najlacnejšie vás vyjdú obyčajné sedmokrásky. Sú zadarmo, jedlé a ešte aj zdravé. Samozrejme, ak ich nenazbierate vedľa hlavnej cesty.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (17 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...
Author image

Gréta Čierna

Nikdy som nechcela byť mama. Chcela som byť letuška, herečka, frajerka Russela Crowa, investigatívna novinárka, kuchárka, cestovateľka. No teraz dozrievam v obyčajnú správnu mamu a učím sa, čo je dôležité. Učím sa materstvu.

články autora...

Komentáre k článku

  1. To je sarkazmus, či akože seriózne rady? Nie som si istá, niektoré veci mi pripadali priam samozrejmé, nad inými¹ mi ostával rozum stáť a chuťové poháriky sa pri tej predstave hlasno búrili.

Pridaj komentár