11 rád pri varení džemu pre začiatočníkov

Mária Kohutiarová 2

Možno ste ešte džem či lekvár nevarili, možno ste gazdiná od gruntu a varíte, čo vám hrnce stačia. Ale možno poznáte iné vychytávky.

Povedali sme niečo nové?

  • Ovocie je lepšie rozmixovať.
  • Ovocie je dobré zasypať dávkou cukru a nechať postáť do druhého dňa.
  • Odporúča sa variť bez gelfixu a iných rýchlych prísad klasickou cestou.
  • Variť treba po menších dávkach, džem začína byť akurát, keď po vareške ostáva cestička.
  • Na háklivejšie džemy z marhúľ či jahôd je fajn dať navrch pomôcku na konzervovanie.
  • Pokiaľ nechcete použiť klasický cukor, je možné ho nahradiť hnedým cukrom alebo ovocnou šťavou – pridáva sa bežne do bio-džemov, najlepšia je jablková.
  • Ak potrebujete istotu zhustnutia, je dobré kúpiť si v bio obchode agar alebo quiltix, prípadne skúste fruktózu.
  • Istotu „nepokazenia“ zvýšite sterilizáciou hotových džemov v uzavretých pohároch v rúre.
  • Robte džem zo suchého ovocia, aby ste minimalizovali objem vody v ovocí – nebude ho treba potom tak dlho variť pre odparenie sa vody z ovocnej zložky.
  • Použite do džemu na zhustnutie čerstvú citrónovú šťavu v pomere 1 citrón na kilo ovocia, šťavu treba vliať do džemu v okamihu bodu varu.
  • Dbajte na  to, aby ovocie nebolo príliš prezreté – také obsahuje už menej pektínu.
  • Ideálne je robiť džem z 1 kg ovocia, dĺžka varenia jednej várky je potom cca 15 min.
  • Testovanie hustoty je lepšie cez 3-4 podšálky, do ktorých postupne kvapneme džem z hrnca, dáme do mrazničky a skúšame tvorbu kôrky. Testovať treba často, lebo po cca 10 minútach už začína mať džem svoju konzistenciu, ktorú treba dobre odhadnúť.
  • Džem je dobré plniť do nahriatych čistých pohárov.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 2,40 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kohutiarová

Stále predovšetkým manželka, 7x mama, človek pre druhých. Chcem aj prostredníctvom riadkov priniesť presvedčenie, že svet je úžasné miesto a mať deti a rodinu je to najlepšie, čo nám mohlo byť dané.

články autora...

Komentáre k článku

  1. Ešte som nepočula o testovaní džemu cez podšálky v mrazničke… Ani si to podľa popisu neviem predstaviť…

     

    Ale našla som viacero odporúčaní (aj ja to tak robím), že keď chceme zistiť správnu hustotu – „želatínovosť“ – vareného džemu, tak lyžicu džemu kvapneme na malý tanierik, urobíme v ňom lyžičkou cestičku a keď sa džem nezleje (cestička ostane), džem je už hotový.

     

    A áno, po naplnení a uzavretí poháriky preklopiť 🙂

     

    Tak len pekne zavárajme, gazdinky, v zime akoby sme našli 🙂

Pridaj komentár