ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
V kuchyniJesť zdravo

Slnečnicový, repkový, olivový, kokosový... Ako si vybrať ten správny?

 Eva Fúriková   10.06.2018   0

Niekedy sa nám môže zdať, že používanie oleja v našej kuchyni podlieha módnym trendom. Pred časom odborníci odporúčali ako najlepší olej slnečnicový, potom repkový, olivový, kokosový... Ako si vybrať ten správny?  Máme pre vás tip – skúste repkový olej. Poznáte jeho plusy?

shutterstock

 

Prvou výhodou je jemná neutrálna chuť a vôňa. Pri varení to znamená, že ho možno použiť  pri rôznych druhoch receptov, pretože nepotláča prirodzenú chuť surovín, z ktorých jedlo pripravujeme.

Repkový olej sa v našich domácnostiach teší čoraz väčšej obľube, pretože má široké možnosti využitia. Možno s ním variť, restovať, dusiť, smažiť, piecť mäso, marinovať, grilovať, ale aj piecť bábovky či  koláče,“ vysvetľuje Michaela Berzediová, odborníčka na oleje z Palmy.

ŠIROKÉ POUŽIITIE V KUCHYNI   

Varenie – na oleji krátko opražíme zeleninu, zalejeme vodou, ochutíme a uvaríme ľahkú zeleninovú polievku. Podobne pripravíme rôzne druhy polievok, prívarkov, výdatný mäsový guláš. Varíme vždy vo väčšom množstve tekutiny.

Restovanie – do rozohriatej panvice prípadne kastróla nalejeme trochu oleja a mäso alebo zeleninu prudko orestujeme.

Dusenie – najskôr si na troche oleja pripravíme cibuľový alebo zeleninový základ, pridáme ostatné suroviny, podlejeme vývarom alebo vodou. Pri miernej teplote dusíme domäkka v malom množstve tekutiny, ktorú v prípade potreby dopĺňame.

Brasírovanie – je vlastne spojením opekania a dusenia mäsa, ktoré najskôr prudko opražíme na horúcom oleji, potom podlejeme malým množstvom vývaru alebo vody a pomaly dusíme, napríklad so zeleninou alebo bylinkami.

Smaženie/Vyprážanie – si vyžaduje väčšie množstvo oleja, ktorý na panvici zohrejeme na teplotu približne 180 °C a obaľované mäso, zeleninu, karbonátky či hríby vyprážame. Vysoký bod zadymenia repkového oleja (230 °C) zaručuje, že sa rýchlo neprepáli.

Marinovanie – neutrálna chuť repkového oleja je výborným základom pre prípravu rôznych druhov marinád, do ktorých mäso, ryby či zeleninu naložíme pred ďalšou tepelnou úpravou.

Pečenie – suroviny na pečenie v rúre ochutíme soľou, korením a pokvapkáme repkovým olejom. Vďaka jeho jemnej aróme vynikne prirodzená chuť pečeného jedla.

Grilovanie – pretože repkový olej je prioritne určený na využitie v teplej kuchyni, odporúčame ho použiť aj pri grilovaní mäsa, zeleniny, syrov či ovocia.

Príprava koláčov – práve pre neutrálnu chuť je repkový olej správnou voľbou na prípravu báboviek, kysnutého cesta a iných koláčov, ktorým dodá vláčnosť.

VIETE, ĆO JE BOD ZADYMENIA?

Bod zadymenia nám oznamuje, kedy sa olej pri tepelnej úprave jedla začína prepaľovať a začína byť škodlivý. Preto by sme si pri kúpe oleja mali vyberať podľa toho, či ho chceme použiť v studenej alebo teplej kuchyni, Na niektorých etiketách, napríklad pri repkovom oleji Raciol plus+, je uvedená aj jeho teplota zadymenia (230°C), ktorá pomáha zákazníkovi pri výbere vhodného oleja,“ vysvetľuje M. Berzediová.

 

Keď si zvolíme na prípravu jedla nevhodný olej, nepriaznivo to ovplyvní jeho chuť a kvalitu. Ako si teda vybrať ten správny olej? Nie je to až také zložité. Stačí si  zapamätať, ktorý druh oleja je najvhodnejší na aký spôsob prípravy jedla, alebo si všímať na etikete, či obsahuje informáciu o bode zadymenia.

Bod zadymenia pre jednotlivé druhy olejov:

180 °C – extra panenské olivové oleje - určené na studenú kuchyňu – šaláty, carpaccio

210 °C – slnečnicové oleje – krátkodobá tepelná príprava - varenie, polievky, omáčky

230 °C – repkový olej – krátkodobá i dlhodobá tepelná príprava - varenie, pečenie, grilovanie, smaženie

250 °C – fritovacie oleje – dlhodobá tepelná úprava pri vyšších teplotách – fritovanie, vyprážanie

Odosielam Váš hlas...
Zatiaľ nehodnotené. Budete prvý!
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Najčítanejšie
Recept týždňa
TIP
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Dieťa po pôrode patrí k mame, nech sa narodí akokoľvek!
15.06.2018   0
Nič nebráni umiestneniu bábätka aspoň do jednej miestnosti s maminkou ihneď v prvých hodinách po cisárskom reze, pokiaľ zrovna mama nemôže mať bábo na svojom tele.
Kedy sa dá už potvrdiť, že som tehotná?
11.06.2018   0
Kým jedna z nás akosi hneď intuitívne pocíti, že je tehotná (a naozaj je!), iná prežije veľké začudovanie až pohľadom na dve čiarky na tehotenskom teste.
Tehotenské strie pomôžu riešiť prírodné oleje
07.06.2018   0
Väčšina tehotných priberie zopár kíl a koža sa usí tomuto väčšiemu objemu hmotnosti prispôsobiť. V istých prípadoch je koža ohrozená. Najmä pokiaľ nemá žena „dobrú genetiku“ a má sklon k tvorbe strií.
babetko
Trpí malé dieťa častou neprítomnosťou otca?
17.06.2018   13
Malé dieťa objavuje otca skôr cez pohľad, mienku a slová matky o ňom. A to je pre malé dieťa dôležité, lebo vycíti, akú hodnotu a cenu má otec v očiach matky.
Dole "bez" (ako sme sa odplienkovali)
15.06.2018   1
„Milý môj, toto sú všetky plienky, ktoré máš. Ja viac nekúpim. Ty si veľký chlap a ja to už nechcem vidieť, aby si cikal do nich.“ Pozrel na mňa spýtavo, po troške váhania pokýval hlavou. A o pár minút sa... pocikal.
Prvé dva týždne s dvomi deťmi: 7 vecí, ktoré som sa o sebe naučila
14.06.2018   0
Život s novorodencom a malým dieťaťom nie je jednoduchý, ale je to môj nový život. Nová výzva.
detské choroby
Cestujete? Vypýtaje si medzinárodný očkovací preukaz
13.06.2018   0
V ambulancii cestovnej medicíny odborník – infektológ poradí, do akej krajiny a pred akými infekčnými ochoreniami sa môžete chrániť očkovaním. Regionálny úrad verejného zdravotníctva vám vydá ako doklad – medzinárodný očkovací preukaz.
Infekcie močových ciest - stručne
08.06.2018   0
Má vaše dieťa vysokú teplotu a nekašle, nemá nádchu? Možno má zápal močový ciest. Čo urobiť skôr ako navštívite lekára.
Atopická dermatitída (AD) alebo detský ekzém
04.06.2018   0
Atopická dermatitída sa začína prejavovať zväčša pred 1. rokom života dieťaťa, jej diagnózu určí lekár. Môže mať viacero foriem: drobné vyrážky, červené pupence, celkové začervenanie kože, pľuzgieriky alebo tzv. papuľky, ktoré veľmi svrbia. Najčastejšie sa vyskytujú na lícach, na lakťoch a kolenách...
zvery
Ako vybrať šteňa
16.06.2018   0
Športovo založení ľudia by si mali vybrať aktívne plemeno. Ak dávate prednosť domácej pohode, treba si zaobstarať kľudného psíka, inak by sa mohlo stať, že v dôsledku nevybitej energie a temperamentu by mohol v domácnosti napáchať škody.
Papagáj pre väčšie deti
08.06.2018   3
Ako prvá je tu hneď tá najmúdrejšia možnosť zvieracej ríše. Papagáj sivý, ktorému sa zvykne hovoriť aj žako, je podľa mnohých najinteligentnejším tvorom zvieracej ríše. Ich dĺžka života sa pohybuje na úrovni približne 50 rokov, čo je naozaj mnoho.
Bojovnica pestrá
31.05.2018   0
Rybka. Slovenské meno Bojovnica je odvodené od teritoriálneho správania sa samčekov. V tomto článku sa pozrieme na základy chovu tejto krásnej rybky a hlavne problémov, ktorým je možné sa vyhnúť počas odchovu.