ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
V kuchyniJesť zdravo

Slnečnicový, repkový, olivový, kokosový... Ako si vybrať ten správny?

 Eva Fúriková   10.06.2018   0

Niekedy sa nám môže zdať, že používanie oleja v našej kuchyni podlieha módnym trendom. Pred časom odborníci odporúčali ako najlepší olej slnečnicový, potom repkový, olivový, kokosový... Ako si vybrať ten správny?  Máme pre vás tip – skúste repkový olej. Poznáte jeho plusy?

shutterstock

 

Prvou výhodou je jemná neutrálna chuť a vôňa. Pri varení to znamená, že ho možno použiť  pri rôznych druhoch receptov, pretože nepotláča prirodzenú chuť surovín, z ktorých jedlo pripravujeme.

Repkový olej sa v našich domácnostiach teší čoraz väčšej obľube, pretože má široké možnosti využitia. Možno s ním variť, restovať, dusiť, smažiť, piecť mäso, marinovať, grilovať, ale aj piecť bábovky či  koláče,“ vysvetľuje Michaela Berzediová, odborníčka na oleje z Palmy.

ŠIROKÉ POUŽIITIE V KUCHYNI   

Varenie – na oleji krátko opražíme zeleninu, zalejeme vodou, ochutíme a uvaríme ľahkú zeleninovú polievku. Podobne pripravíme rôzne druhy polievok, prívarkov, výdatný mäsový guláš. Varíme vždy vo väčšom množstve tekutiny.

Restovanie – do rozohriatej panvice prípadne kastróla nalejeme trochu oleja a mäso alebo zeleninu prudko orestujeme.

Dusenie – najskôr si na troche oleja pripravíme cibuľový alebo zeleninový základ, pridáme ostatné suroviny, podlejeme vývarom alebo vodou. Pri miernej teplote dusíme domäkka v malom množstve tekutiny, ktorú v prípade potreby dopĺňame.

Brasírovanie – je vlastne spojením opekania a dusenia mäsa, ktoré najskôr prudko opražíme na horúcom oleji, potom podlejeme malým množstvom vývaru alebo vody a pomaly dusíme, napríklad so zeleninou alebo bylinkami.

Smaženie/Vyprážanie – si vyžaduje väčšie množstvo oleja, ktorý na panvici zohrejeme na teplotu približne 180 °C a obaľované mäso, zeleninu, karbonátky či hríby vyprážame. Vysoký bod zadymenia repkového oleja (230 °C) zaručuje, že sa rýchlo neprepáli.

Marinovanie – neutrálna chuť repkového oleja je výborným základom pre prípravu rôznych druhov marinád, do ktorých mäso, ryby či zeleninu naložíme pred ďalšou tepelnou úpravou.

Pečenie – suroviny na pečenie v rúre ochutíme soľou, korením a pokvapkáme repkovým olejom. Vďaka jeho jemnej aróme vynikne prirodzená chuť pečeného jedla.

Grilovanie – pretože repkový olej je prioritne určený na využitie v teplej kuchyni, odporúčame ho použiť aj pri grilovaní mäsa, zeleniny, syrov či ovocia.

Príprava koláčov – práve pre neutrálnu chuť je repkový olej správnou voľbou na prípravu báboviek, kysnutého cesta a iných koláčov, ktorým dodá vláčnosť.

VIETE, ĆO JE BOD ZADYMENIA?

Bod zadymenia nám oznamuje, kedy sa olej pri tepelnej úprave jedla začína prepaľovať a začína byť škodlivý. Preto by sme si pri kúpe oleja mali vyberať podľa toho, či ho chceme použiť v studenej alebo teplej kuchyni, Na niektorých etiketách, napríklad pri repkovom oleji Raciol plus+, je uvedená aj jeho teplota zadymenia (230°C), ktorá pomáha zákazníkovi pri výbere vhodného oleja,“ vysvetľuje M. Berzediová.

 

Keď si zvolíme na prípravu jedla nevhodný olej, nepriaznivo to ovplyvní jeho chuť a kvalitu. Ako si teda vybrať ten správny olej? Nie je to až také zložité. Stačí si  zapamätať, ktorý druh oleja je najvhodnejší na aký spôsob prípravy jedla, alebo si všímať na etikete, či obsahuje informáciu o bode zadymenia.

Bod zadymenia pre jednotlivé druhy olejov:

180 °C – extra panenské olivové oleje - určené na studenú kuchyňu – šaláty, carpaccio

210 °C – slnečnicové oleje – krátkodobá tepelná príprava - varenie, polievky, omáčky

230 °C – repkový olej – krátkodobá i dlhodobá tepelná príprava - varenie, pečenie, grilovanie, smaženie

250 °C – fritovacie oleje – dlhodobá tepelná úprava pri vyšších teplotách – fritovanie, vyprážanie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 1.0 z 5. Celkom 1 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Najčítanejšie
Recept týždňa
TIP
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Nepremeškajte novorodenecké fotenie! Neopakovateľné zábery vás budú tešiť celý život
18.10.2018   0
Či už ste fotenie s bábätkom dostali ako darček k pôrodu, alebo ste sa preň rozhodli sami, inšpirujte sa tipmi fotografky Vandy Golianovej, vďaka ktorým sa krásnymi zábermi budete môcť pochváliť aj po rokoch.
Mlieko v tehotenstve. Zaobídete sa bez neho?
15.10.2018   0
Vápnik je dôležitým prvkom pri samotnom raste bábätka počas vnútromaternicového vývinu a pôsobí aj ako prevencia pri riziku predčasného pôrodu.
Zubné preukazy pre lepšiu starostlivosť o detský chrup obdržia mamičky už v pôrodnici
09.10.2018   0
Od mája tohto roku preto každý novorodenec dostane v pôrodnici zubný preukaz, ktorý bude slúžiť na zaznamenávanie dôležitých údajov o stave chrupu dieťaťa.
babetko
Som najhoršia matka na svete
22.10.2018   3
Zobudíte sa ako matka roka, a ešte pred deviatou prídete o titul aj medailu.
22 vyčítaniek pre deti
20.10.2018   0
Jeden, dva, tri, povedz mi to ty... Poďte s nami "počítať" a "rýmovať." Máme pre Vás 22 vyčítaniek, ktoré sa môžete naučiť spolu s deťmi. Takmer isto spoznáte medzi nimi také, ktoré ste sa naučili v detstve aj Vy :)
Samko je hyperaktívne dieťa. Deti ho neznášajú
20.10.2018   5
Bonbónikom na torte je svokra, ktorá len sucho skonštatuje : “Veru si si ho zle vychovala, moja milá, mala by si mu občas poriadne priložiť“. (A muž je vtedy iba ticho a to strašne bolí...)
detské choroby
Drogy - prečo vzniká závislosť
20.10.2018   0
Príznaky závislosti od drog môžeme rozdeliť na psychické, ktoré sa odohrávajú v našej mysli, a fyzické, ktoré pociťujeme na tele.
Detská imunita, prevencia, chrípka
19.10.2018   1
Na svete ročne pribúda asi 6 000 nových látok, ktoré v prírode vôbec neexistovali. Časť z nich ostáva v laboratóriách, ale veľká časť sa najmä v podobe kozmetických prípravkov, liekov, priemyselných produktov a odpadov dostáva do životného prostredia. Vplyvom narušeného resp. zmeneného životného prostredia dochádza k vzniku nedostatočnej imunitnej odpovedi –organizmus sa nevie brániť ani proti banálnej infekcii mikroorganizmami.
Dojčenie predčasne narodených detí
15.10.2018   0
Keď sa dieťatko narodí pred plánovaným termínom pôrodu, zväčša sú s tým spojené komplikácie. Dieťa môže byť umiestnené v inkubátore a odlúčené od maminy.
zvery
Aký múdry je váš pes?
19.10.2018   0
Psi dokážu pozoruhodné veci. Potom čo dostanú niekoľko inštrukcií vedia zháňať ovce do košiara, vodiť nevidiacich cez preplnené ulice miest, odhaliť prítomnosť rakoviny a iných chorôb v tele človeka, nájsť stratených alebo zavalených ľudí, zistiť prítomnosť výbušniny alebo drog.
5 x vedeli ste, že morské prasiatka....
14.10.2018   0
Morské prasiatko sa po anglicky povie „guinea pig“ – preto si mnohí myslia, že pochádza z Guinei. Ale je to naozaj tak?
Čo chovať vo veľkej záhrade? Napríklad lemura!
06.10.2018   0
Lemur je naozaj priateľským a veľmi spoločenským tvorom, spolužitie s ľuďmi mu vôbec neprekáža.