ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
V kuchyniJesť zdravo

Slnečnicový, repkový, olivový, kokosový... Ako si vybrať ten správny?

 Eva Fúriková   10.06.2018   0

Niekedy sa nám môže zdať, že používanie oleja v našej kuchyni podlieha módnym trendom. Pred časom odborníci odporúčali ako najlepší olej slnečnicový, potom repkový, olivový, kokosový... Ako si vybrať ten správny?  Máme pre vás tip – skúste repkový olej. Poznáte jeho plusy?

shutterstock

 

Prvou výhodou je jemná neutrálna chuť a vôňa. Pri varení to znamená, že ho možno použiť  pri rôznych druhoch receptov, pretože nepotláča prirodzenú chuť surovín, z ktorých jedlo pripravujeme.

Repkový olej sa v našich domácnostiach teší čoraz väčšej obľube, pretože má široké možnosti využitia. Možno s ním variť, restovať, dusiť, smažiť, piecť mäso, marinovať, grilovať, ale aj piecť bábovky či  koláče,“ vysvetľuje Michaela Berzediová, odborníčka na oleje z Palmy.

ŠIROKÉ POUŽIITIE V KUCHYNI   

Varenie – na oleji krátko opražíme zeleninu, zalejeme vodou, ochutíme a uvaríme ľahkú zeleninovú polievku. Podobne pripravíme rôzne druhy polievok, prívarkov, výdatný mäsový guláš. Varíme vždy vo väčšom množstve tekutiny.

Restovanie – do rozohriatej panvice prípadne kastróla nalejeme trochu oleja a mäso alebo zeleninu prudko orestujeme.

Dusenie – najskôr si na troche oleja pripravíme cibuľový alebo zeleninový základ, pridáme ostatné suroviny, podlejeme vývarom alebo vodou. Pri miernej teplote dusíme domäkka v malom množstve tekutiny, ktorú v prípade potreby dopĺňame.

Brasírovanie – je vlastne spojením opekania a dusenia mäsa, ktoré najskôr prudko opražíme na horúcom oleji, potom podlejeme malým množstvom vývaru alebo vody a pomaly dusíme, napríklad so zeleninou alebo bylinkami.

Smaženie/Vyprážanie – si vyžaduje väčšie množstvo oleja, ktorý na panvici zohrejeme na teplotu približne 180 °C a obaľované mäso, zeleninu, karbonátky či hríby vyprážame. Vysoký bod zadymenia repkového oleja (230 °C) zaručuje, že sa rýchlo neprepáli.

Marinovanie – neutrálna chuť repkového oleja je výborným základom pre prípravu rôznych druhov marinád, do ktorých mäso, ryby či zeleninu naložíme pred ďalšou tepelnou úpravou.

Pečenie – suroviny na pečenie v rúre ochutíme soľou, korením a pokvapkáme repkovým olejom. Vďaka jeho jemnej aróme vynikne prirodzená chuť pečeného jedla.

Grilovanie – pretože repkový olej je prioritne určený na využitie v teplej kuchyni, odporúčame ho použiť aj pri grilovaní mäsa, zeleniny, syrov či ovocia.

Príprava koláčov – práve pre neutrálnu chuť je repkový olej správnou voľbou na prípravu báboviek, kysnutého cesta a iných koláčov, ktorým dodá vláčnosť.

VIETE, ĆO JE BOD ZADYMENIA?

Bod zadymenia nám oznamuje, kedy sa olej pri tepelnej úprave jedla začína prepaľovať a začína byť škodlivý. Preto by sme si pri kúpe oleja mali vyberať podľa toho, či ho chceme použiť v studenej alebo teplej kuchyni, Na niektorých etiketách, napríklad pri repkovom oleji Raciol plus+, je uvedená aj jeho teplota zadymenia (230°C), ktorá pomáha zákazníkovi pri výbere vhodného oleja,“ vysvetľuje M. Berzediová.

 

Keď si zvolíme na prípravu jedla nevhodný olej, nepriaznivo to ovplyvní jeho chuť a kvalitu. Ako si teda vybrať ten správny olej? Nie je to až také zložité. Stačí si  zapamätať, ktorý druh oleja je najvhodnejší na aký spôsob prípravy jedla, alebo si všímať na etikete, či obsahuje informáciu o bode zadymenia.

Bod zadymenia pre jednotlivé druhy olejov:

180 °C – extra panenské olivové oleje - určené na studenú kuchyňu – šaláty, carpaccio

210 °C – slnečnicové oleje – krátkodobá tepelná príprava - varenie, polievky, omáčky

230 °C – repkový olej – krátkodobá i dlhodobá tepelná príprava - varenie, pečenie, grilovanie, smaženie

250 °C – fritovacie oleje – dlhodobá tepelná úprava pri vyšších teplotách – fritovanie, vyprážanie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 1.0 z 5. Celkom 1 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
Najčítanejšie
Recept týždňa
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Život osamelej mamičky? Tieto veci vás čakajú po návrate z pôrodnice
16.08.2018   0
Očakávate príchod dieťaťa, na ktoré budete po pôrode sama?
Bratislavské mamičky sa môžu tešiť. Nová pôrodnica v Boroch sľubuje nadštandardnú starostlivosť
14.08.2018   0
Do roku 2021 má v Bratislave v Boroch stáť nová nemocnica, ktorej súčasťou budú aj moderné priestory pôrodnice.
V Nemocnici Zvolen dostanú bábätká chobotničky od dobrovoľníkov
13.08.2018   0
„Chobotničky sú prednostne určené predčasne narodeným bábätkám a bábätkám so srdcovými chybami,“ vysvetľuje MUDr. Oľga Švecová, primárka detského oddelenia Nemocnice Zvolen
babetko
Rodičia, nepokazte deťom nástup do škôlky!
15.08.2018   0
Ak aj vaše dieťa nastupuje od septembra do škôlky, vyhnite sa chybám, ktoré skomplikujú nový začiatok nielen jemu, ale aj vám.
Súťaž o najnovší smartfón pre seniorov od značky DORO
15.08.2018   0
Ak chcete potešiť svojich rodičov najnovším smartfónom Doro 8035, ktorý je šitý na mieru pre seniorov, zapojte sa do našej súťaže.
Prečo je pre dieťa dôležité vedieť si zaviazať šnúrky na topánkach
14.08.2018   0
Kedysi bolo ojedinelé dieťa, ktoré si v prvej triede nevedelo šnúrky zaviazať. Dnes je to v podstate naopak. Je takmer zázrakom, ak to prváci vedia. Nie je to ich chybou – tak ako veľa iných vecí v ich životoch ...
detské choroby
Operácia: Pruh - Hernia - Prietrž
16.08.2018   36
Prietrž, alebo pruh, po latinsky hernia, je najčastejším chirurgickým problémom detského veku. U detí je najčastejšia pupočná prietrž a slabinová prietrž, ktorá je častá u detí narodených pred termínom. V lekárskej terminológii sa stretnete s výrazmi Hernia umbilicalis (pupočná hernia) a Hernia inguinalis (slabinová hernia).
9 domácich liekov na bolesť bruška
15.08.2018   0
Bolesť bruška môže byť spôsobená úzkosťou, strachom, infekciou, refluxom, laktózovou intoleranciou či prejedením ... ako ju riešiť?
Zápal očných spojiviek u detí
13.08.2018   0
Pri konjunktivitíde sa dieťa stáva menej pohyblivé, neochotne vstúpi do denného svetla, čo mu spôsobuje bolesť očí. Často býva spočiatku zapálené len jedno oko a keď sa nezačne s liečbou, „nakazí“ sa aj druhé oko.
zvery
Chovajme ovce, ovečky, jahniatka
16.08.2018   0
Mami, chceli by sme mať doma ovečku! Deti mávajú niekedy úžasné nápady. Na prvý pohľad nereálne, ale...naozaj to nejde? Skúsme sa o tom presvedčiť...
Zaujímavosti zo sveta koní – ktoré sú najväčšie a najmenšie?
09.08.2018   0
Ste milovníkom koní? Vysoké majestátne zvieratá, ktoré už na prvý pohľad vzbudzujú rešpekt. Majú však aj svojich mini a maxi príbuzných.
Pitný režim u mačky
07.08.2018   0
Je dostatočne hydratovaná? Koľko krát za deň má močiť? Ako prijmem svoju mačku, aby pila viac vody? Čo mám sledovať?