Raňajky – základ dňa všade vo svete

pr 0

Raňajky sú základom dňa. Vetu, ktorú azda každý z nás počúval už od detstva. Asi viacerí si spomínajú na „ťažké“ rána, keď nás rodičia či starí rodičia nechceli pustiť od stola, pokiaľ nebolo všetko zjedené.

Ich snaha nebola márna. Raňajky sú pre človeka skutočne dôležitou časťou dňa. Hektická doba spôsobuje, že sa z našich každodenných rituálov akosi vytrácajú. Aj napriek tomu treba pamätať na fakt, že ak chceme dostatočne naštartovať organizmus na množstvo povinností, ktoré nás čakajú v práci či v škole, potrebujeme nemalú dávku energie. Raňajky sú navyše možnosťou, ako spoločne s rodinou odštartovať nový deň. Najvhodnejšie je začať ich pohárom čistej vody a pokračovať pestrým menu s dostatočným množstvom tekutín.   

Raňajky na x spôsobov

Ako sa hovorí – iný kraj, iný mrav. Platí to aj v prípade, že hovoríme o zložení raňajok v rôznych kútoch sveta. Azda všeobecne najznámejšími sa stali anglické raňajky, ktoré si nechá ujsť len máloktorý návštevník Britských ostrovov. Pozostávajú zo slaniny, volského oka, fazuľky, klobásy a hrianky s maslom. K tomu nechýba čaj s mliekom či káva. Pre niekoho atypická alebo až nepochopiteľná kombinácia, pre iného hotové „nebíčko“. Ak sa však držíte hesla v jednoduchosti je krása, zavítať by ste mali do Talianska, Francúzska alebo Portugalska. Na Apeninskom polostrove vám na stôl pravdepodobne prinesú cappuccino a croissant a lahodnú kávu s plneným croissantom si vychutnáte aj pod portugalským slnkom. Jednoduché a sýte raňajky si doprajete tiež v Estónsku. Ráno tam zvyčajne odštartujú chlebom so zapečeným syrom. Pre mlsnejšie jazýčky je vhodnejšia nemecká alternatíva, kde vám naservírujú syr, klobásy, čerstvý chlieb a silnú kávu.

O čosi extrémnejšie je to za oceánom. Ruku na srdce – napadlo by vám začať deň hrubými lievancami so sladkým sirupom a čučoriedkami a k tomu priložiť slaninu? Nie? Tak potom radšej odmietnite pozvanie na typické raňajky v USA. Možno vám bude viac po chuti kanadský štýl. Jeho základ tvoria pirohy plnené zemiakmi, mletým mäsom, syrom, kyslou kapustou alebo ovocím. Na tanieri by tiež nemal chýbať chlieb a párok. 

Ďalšiu, pre nás Európanov netypickú formu raňajok, predstavujú ázijské zvyky. V Číne obvykle jedia ryžu a porcia je doplnená malým množstvom zeleniny, mäsa alebo rýb. Jedlá z vajec, prípade toasty by ste hľadali márne. V prípade Kórejcov predstavujú raňajky skutočné hody. Aj ich tanier obsahuje ryžu, k tomu je misa kyslej kapusty nazývaná „kimchi“, hovädzie mäso alebo ryba. Zvyčajne nechýba ani polievka s pečivom.    

A ako začínate deň vy?

Mnohé kultúry ponúkajú naozaj zaujímavé raňajkové kombinácie. Či už sa odvážite ochutnať niektorú z vyššie spomínaných alebo ostanete verní slovenskej alternatíve, je len na vás. Stále však platí, že raňajky by mali byť bohaté na energiu. 

Ešte začiatkom minulého storočia sa zloženie raňajok u nás výrazne líšilo aj podľa regiónov. Najmä na vidieku sa prvé jedlo dňa odvíjalo od sezóny a prístupu k jednotlivým potravinám a ich zásobám. Nedostatok času však spôsobuje, že čoraz viac ľudí podlieha „mestskému“ spôsobu raňajok. Teda rýchle a jednoduché. Či uprednostňujete bohaté raňajky alebo „rýchly výber“, je len na vás a na tom, čo si vaše telo žiada. Stalo sa však zvykom, že na slovenskom stole sa udomácnilo pečivo, maslo, syr, salámy, šunky alebo mliečne výrobky. K tomu si väčšina z nás neodpustí šálku čaju či lahodnej kávy. Ak však nie ste fanúšikom kofeínu alebo to s ním nechcete preháňať, alternatívou pre vás môže byť chutná kávovina.

Tradícia obilninových kávovín siaha ešte do časov núdze a pazúrov vojny. Dnes toto neodolateľné a lákavé pokušenie v podobe obilninových nápojov prichádza na naše stoly priamo z polí. Cukrová repa, koreň čakanky, jačmeň a žito sa svojím pražením a zmiešaním pretvárajú do chutného nápoja, ktorý neobsahuje kofeín.

Spoločne so svojimi deťmi si môžete vychutnať napríklad kávovinu INKA. Ľahko nahradí kakao a iné pochutiny určené k raňajkám. Vďaka harmonickému zloženiu a vysokému obsahu cereálií má výživné hodnoty, príjemnú chuť, jemnú arómu a lahodnú penu. Nechajte sa unášať jej vôňou a doprajte svojim chuťovým pohárikom slastný pôžitok.

Príprava horúceho nápoja je skutočne jednoduchá. Nasypte dve lyžičky obilninového nápoja INKA do vášho obľúbeného hrnčeka, zalejte horúcou vodou, pridajte mlieko a nápoj je hotový. Nech aj vaše dni začínajú chutne a zdravo!     

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár