Ovocný či hroznový cukor?

Petronela 0

Vo výbave športovcov, v lekárni, v nemocniciach, v záhrade, vo včelíne, v ovocnom sade a našťastie už aj v našich kuchyniach…tam všade môžeme nájsť cukry, ktoré majú spoločný prívlastok. Pochádzajú z prírody a sú pre naše telo nesmierne dôležitým zdrojom energie.

Malá lekcia z chémie

Aby sme si mohli priblížiť výhody takzvaných jednoduchých cukrov, ktoré pochádzajú z ovocia, bude užitočné zaradiť ich na úvod do „rodiny sacharidov“. V základe sa sacharidy členia na jednoduché a zložité. Jednoduché sa skladajú z jednej stavebnej sacharidovej jednotky a práve oni sa v prírode vyskytujú najmä v ovocí. Komplexné sacharidy, alebo tiež zložité, sú vlastne reťazce tých jednoduchých a skôr ako ich telo dokáže prijať, musia sa rozložiť na jednoduché cukry. Energia so zložitých cukrov sa uvoľňuje postupne, na rozdiel od tých jednoduchých.

Cukry, ktoré nezaťažia tráviaci trakt

Za základného zástupcu jednoduchých sacharidov je považovaná glukóza, čiže hroznový cukor. Glukóza má v tele osobitú funkciu. Je to jediná forma cukru, ktorá prúdi v krvi a dostáva sa tak v tejto forme do celého tela. Následne ju organizmus využíva sa ako stály pohotový zdroj energie, alebo sa ukladá vo forme glykogénu (svalový cukor). Medzi ďalšieho zástupcu jednoduchých cukrov patrí fruktóza – ovocný cukor. Na rozdiel od glukózy nepodnecuje tvorbu inzulínu.

 

Hroznový cukor = palivo pre svaly a mozog

Glukóza(hroznový cukor) je cukor s osobitnou funkciou v tele. Je to jediná forma cukru, ktorá prúdi v krvi a okamžite po konzumácii  sa do nej vstrebáva bez zaťaženia zažívacieho ústrojenstva. Dostáva sa tak do celého tela, kde sa využíva ako stály pohotový zdroj energie alebo sa dostatočne ukladá vo svaloch a pečeni.

Kvality hroznového cukru ocenia všetci tí, ktorí každoddene spotrebúvajú veľké množstvo energie, alebo sú vystavení situácim vyžadujúcich zvýšenú mieru koncentrácie. Teda športovci, študenti, vysoko pracovne vyťažení ľudia, ale aj rekonvalescenti, deti a chorí.

7 „P“ , alebo 7x plus pre hroznový cukor:

1.      Pomáha prekonávať choroby

2.      Prospešný pri urýchľovaní zotavenia organizmu vyčerpaného športom, chorobou i prácou.

3.      Posilňuje organizmus detí a starších ľudí ako zdroj energie

4.      Používaný pri nechutenstve

5.      Potrebný pre ľudský mozog, ktorý je závislý na príjme glukózy ( pri poklese sa tvoria v mozgu hormóny glukagón a adrenalín )

6.      Prospieva pri zvyšovaní využitia kreatínu (základný výživový doplnok v kulturistike a silových športoch)

7.      Prináša pre všetkých ľudí, ktorí nadmerne fyzicky alebo psychicky zaťažujú svoj organizmus potrebnú energiu

Ovocný cukor – zdravšia verzia bieleho repného cukru

Fruktóza sa na rozdiel od sacharózy (klasický stolový cukor) vyskytuje v prirodzenom stave aj v ovocí. Ovocie je pre náš organizmus vďaka obsahu enzýmov, vitamínov a ďalších látok oveľa viac hodnotnejšie ako samotný cukor, z čoho vyplýva, že fruktóza je zdravšia.

Ovocný cukor je čistá fruktóza a fruktóza má veľmi výdatný sladivý účinok. Ovocný slad fruktózy dodáva a udržiava ovocnú chuť čerstvého ovocia, ovocných dezertov a studených ovocných nápojov. Ovocný cukor plne nahrádza klasický stolový cukor, môžeme ho teda v domácnosti využívať neobmedzene. Výhodou je, že vďaka jeho výdatným sladivým účinkom ho minieme menej.

Ovocný verzus hroznový…
Ovocný cukor – fruktózaHroznový cukor – glukóza
  • Najviac ho nájdeme v zrelom čerstvom ovocí
  • Použiť ho môžeme všade tam, kde aj biely cukor, len s tým rozdielom, že ovocný cukor je pomocníkom pri regenerácii organizmu.
  • Po konzultácii s lekárom je v obmedzenom množstve vhodný aj pre diabetikov
  • Kaloricky je rovnako výdatný ako repný cukor, má však vyššiu sladivosť, približne o 20 – 40 %. Lyžička fruktózy sladí ako 1,2 -1,4 lyžičky bežného cukru
  • Ľudský organizmus nemá problémy s jeho strávením.
  • Dobrú skúsenosť s ním majú športovci, starší chorí ľudia a rekonvalescenti.
  • Nie je vhodný pre diabetikov.
  • Kaloricky je rovnako výdatný ako repný cukor, má však nižšiu sladivosť, približne o 20%. Lyžička glukózy sladí ako 0,8 lyžičky bežného cukru.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (11 hlasov, priemerne: 3,20 z 5)
Loading...

Pridaj komentár