Koľko rýb jedia Európania a prečo sú Slováci stále na chvoste?

Tomáš Turčan 0

O tom, že ryby sú zdravé snáď nepochybuje nikto. Obsahujú cenné vitamíny A, B a D, minerály a predovšetkým tzv. omega-3 mastné kyseliny, ktoré priaznivo ovplyvňujú predovšetkým kardiovaskulárny systém človeka.

Podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky je priemerná spotreba rýb na Slovensku za rok 27 000 ton. To znamená, že priemerný Slovák skonzumujeročne asi 5 kg, pričom na sladkovodné ryby pripadá 1,8kg.

Spotreba rýb na Slovensku rastie iba pomaly

Napriek všetkým benefitom, ktoré nám rybie mäso ponúka, rastie spotreba rýb na Slovensku stále iba pomaly. Od roku 2011 ide o nárast približnelen o 300g rybieho mäsa na osobu za rok. Bežný Slovák spotrebuje ročne o 4 kg menej rýb ako priemerný obyvateľ Európskej únie. Slovensko je tak v konzumácii rybieho mäsa stále na chvoste EÚ. V tomto ukazovateli nezaostávame len za prímorskými krajinami ale aj za susednými krajinami ako Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Rakúsko.

Čo môže našinca presvedčiť, aby do svojho jedálnička zaradil ryby? Podľa MUDr. Alžbety Béderovej by to mala byť predovšetkým osveta o zdraviu prospešných vitamínoch a mineráloch, ktoré ryby obsahujú. Omega-3 mastné kyseliny priaznivo ovplyvňujú kardiovaskulárny systém a predmetom výskumu bola aj štúdia skúmajúca vplyv omega-3 kyselín na mozog a zrak človeka. Je potvrdený priaznivý účinok týchto kyselín aj na zmierňovanie niektorých depresívnych porúch, napomáhajú imunitnému systému a rovnako bol dokázaný pozitívny účinok omega-3 kyselín aj na reumatickú artritídu, astmu, lupienku či poruchy obličiek,“ hovorí MUDr. Béderová.

Len málokto vie, že Slovensko má historickú tradíciu v rybom priemysle. Najväčším spracovateľom rybieho mäsa u nás je Ryba Žilina. „Celkovo vyprodukujeme viac ako 4 tisíc ton výrobkov z rýb, nie všetky však zostávajú na Slovensku,“ hovorí riaditeľ výroby Ryba Žilina, Marek Beniač. Na Slovensku sa ročne spracuje až 1 000 ton lososovitých rýb. Slováci ich však konzumujú veľmi málo, a preto sa produkcia exportuje do okolitých krajín, najmä do Česka a Poľska.

Na Slovensku je ryba stále považovaná za sviatočné jedlo

a nie je u nás bežnou potravinou. Ryby sa na našom území konzumujú najmä počas sviatkov. Ich zaradenie do pravidelnej stravy je nenáročné a viac ako odporúčané. Vyskúšajte postupne nahradiť jeden alebo viac typov mäsa bohatého na bielkoviny rybami a konzumujte ich pravidelne aspoň dvakrát týždenne.

Ryba Žilina dodáva na pulty potravín jednu z najširších ponúk rozličných sladkovodných a morských mrazených rýb určených na vašu úpravu v kuchyni. A v prípade, že uprednostňujete ryby v už spracovanej podobe, pod značkou PRETO Ryba Žilina môžete nájsť najširšiu ponuku rybích špecialít. Marinované ryby, tzv. zavináče či sleďové očká, pečené, smažené a údené ryby, napr. sumčeky či pstruhy, solené rybie výrobky a v neposlednom rade aj klasické rybie šaláty a na Slovensku najobľúbenejšiu tresku v majonéze tej najvyššej kvality. Odporúčame najmä TreskuExklusiv, ktoráobsahuje až 45% rybieho mäsa.

-PR-

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Tomáš Turčan

Rád píšem. Tvorím texty na témy, ktoré považujem za zmysluplné a (verím) praktické aj pre tých, čo si ich prečítajú. Venujem sa hlavne oblastiam, ktoré súvisia so zdravo prežívaným rodinným životom. V práci je mojou doménou marketingová komunikácia.

články autora...

Pridaj komentár