V kuchyniJesť zdravo

Éčka v potravinách. Ktoré sú potrebné a ktoré nám škodia?

 Marcela Beňová   24.01.2019   0

Éčka na obaloch potravín sú ošemetná vec. Vo väčšine mamičiek, ktoré preferujú zdravú stravu, vyvolávajú obavy.

Aj tí, čo za sebou nemajú chemickú školu, tušia, že by tam byť nemali, a že s éčkami potravina nie je úplne bio.

Ako je to však naozaj? Ktoré éčka sú nezdravé a ktorým len krivdíme?

shutterstock

 

Viac než 300 druhov

Mnoho ľudí sa nesprávne domnieva, že písmeno E označuje emulgátory v potravinách. Nie je to však pravda.

E je znak pre rôzne druhy pridaných prírodných aditív. Tie majú zabezpečiť výraznejšiu farbu, chuť či vôňu, predĺžiť trvanlivosť potraviny a regulovať príchuť či hustotu.

V rámci legislatívy Európskej únie sa v potravinárstve používa viac než 300 aditív, ktoré v rôznych kombináciách nájdete v takmer všetkých technologicky upravených potravinách.

Kým v niektorých potravinách sa nenachádzajú takmer nijaké, iné sú nimi doslova prešpikované. Platí, že čím viac sa do úpravy potravín zasahuje, tým viac aditív sa v nich nachádza.

 

Ktoré éčka sú v poriadku?

Nie všetky éčka sú škodlivé či nebezpečné. Mnoho z nich pochádza z prírody a sú overeným prostriedkom napríklad na predĺženie životnosti potraviny.

Niektoré aditíva pochádzajú z prírody, z rastlín, ovocia, zeleniny alebo majú živočíšny pôvod.

Neškodný je napríklad kurkumín, ktorý sa označuje ako E 100. Jeho úlohou je vylepšiť farbu výrobkov a v potravinárstve nahrádza drahší šafran. Keď ho teda uvidíte na fľaške worcesterskej či karí omáčky a horčice, viete, že obľúbenú pochúťku nemusíte vracať späť do regála. 

Pod značkou E 150 nájdete obľúbený karamel, ktorý patrí medzi najčastejšie používané farbivá v potravinách. Nachádza sa takmer všade, v pive, kofeínových a alkoholických nápojoch, sušienkach a octe.

V potravinách veľmi často nájdete aj kyselinu askorbovú, ktorá sa označuje ako E 300. Jej hlavným zdrojom je ovocie. Využíva sa predovšetkým v ovocných džúsoch, ale napríklad aj v múke, kde slúži ako prírodný konzervant.

Podobnú úlohu má aj kyselina sorbová, E 200, ktorú nájdete v syroch, kečupe či želatíne. Môže mať prírodný zdroj, čoraz častejšie sa však využíva aj jej syntetická podoba.

shutterstock


Na čo si dávať pozor?

Množstvo niektorých aditív si však musíte v kuchyni ustrážiť. Napríklad umelé sladidlá, ktoré sa pri môžu prejaviť v podobe rôznych chorôb.

Mnohí lekári sa domnievajú, že stoja aj za niektorými druhmi rakoviny. Umelé sladidlá sa nachádzajú v light výrobkoch a energetických nápojoch, kde nahrádzajú prírodný cukor.

Jedným z tých, na ktoré by ste si mali dať pozor, je E 954, teda sacharín, ktorý sa používa v limonádach, žuvačkách, alebo majonéze, ale napríklad aj v zubných pastách.

Možno vás (nie práve príjemne) prekvapí, že sa synteticky vyrába z toluénu. Sacharín sa spája s množstvom ochorení a alergickými reakciami.

Nášmu zdraviu neprospievajú ani rôzne zahusťovadlá, stabilizátory a emulgátory. Ich úlohou je spojiť a udržať pokope také látky, kde je potrebná pomoc chémie, napríklad tuk a vodu masle.

Nachádzajú sa v jogurtoch, marmeládach, zmrzline či v dresingu. Kým niektoré, ktoré pochádzajú z ovocia, zeleniny a morských rias sú neškodné, látky ako E 430 či 480 sú škodlivé, a v niektorých krajinách dokonca zakázané. 

Pozor na siričnany a dusičnany

Tieto konzervačné látky sa starajú o to, aby potraviny v našej chladničke a špajze nenapadli plesne, huby a baktérie. Pridávajú sa do pečiva, sladkostí, piva, alkoholických nápojov a instantných polievok. 

Okrem bolestí hlavy, žalúdka a alergií môžu byť príčinou rôznych chorôb. Sú to tiež potencionálne karcinogény a ich príjem vo vyššej miere môže byť škodlivý.

Napríklad E 220, oxid siričitý, je jedovatý, no napriek tomu sa pri úprave potravín využíva, a to predovšetkým ako bielidlo proti zhnednutiu potravín.

Ako sa vyhnúť zbytočným chemikáliám? 

Dnes sa už vo veľkom hovorí o súvislostiach medzi stravou a alergiami, detskou hyperaktivitou či civilizačnými ochoreniami.

Ako však nakupovať bežné potraviny bez toho, aby sme sa obávali, čo dávame do nákupného košíka? Máme aj inú možnosť ako chodiť medzi regálmi s mobilom v ruke a kontrolovať zloženie? 

Najviac konzervantov sa nachádza v sladkostiach, sladených nápojoch, v potravinách s pridaným cukrom, ale aj v mnohých mrazených výrobkoch. Preto je lepšie nakupovať čerstvé produkty, napríklad ryby, než tie mrazené.

Rovnako aj ovocie a zelenina, ktoré do našich obchodov precestovali stovky či tisícky kilometrov, nie sú pre zdravie ideálne. Preto uprednostnite lokálne produkty, najlepšie tie, ktoré dorastú vo vašej záhrade. 

Ako sa vyhnúť zbytočným éčkam v potravinách teda nie je žiadne tajomstvo. Zostáva už len odolať všetkým keksíkom, džúsom a dobrotám, ktoré nás lákajú v regáloch supermarketov.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.2 z 5. Celkom 5 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Marcela Beňová

Vášnivo rada píšem, inšpiráciu zbieram najmä doma. V tom mi pomáhajú moje dve malé slečny. Voľné chvíle trávim najradšej pri knihách, kvalitných filmoch a na dobrodružných výpravách s rodinou. Nikdy neodmietnem kávu a dobrý rozhovor.
Zaujíma vás niečo iné k téme Zákony a rodič?
Najčítanejšie
Recept týždňa
TIP
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Keď sa dieťa narodí v zahraničí
03.07.2020   39
...na zápis o narodení bude príslušná špeciálna matrika, tzv. osobitná matrika, ktorú vedie Ministerstvo vnútra SR. Na základe oznámenia sa do osobitnej matriky zapisujú údaje o narodení štátnych občanov SR, ktoré nastali mimo územia SR.
Aké sú šance na otehotnenie v jednotlivých fázach cyklu?
29.06.2020   5
Menštruačný cyklus má svoje fázy, počas ktorých pravdepodobnosť úspešného počatia kolíše od nuly po teoretických 100 %.
Gestóza tehotných
25.06.2020   1
Niektoré gestózy sú pre budúcu mamičku veľmi nebezpečné a treba si na ne dávať veľký pozor. Za nebezpečné gestózy pre matku a dieťa považujeme odborne nazývanú preeklampsiu a eklampsiu. Pacientky s eklampsiou by mali byť čo najrýchlejšie prijaté na jednotku intenzívnej starostlivosti.
babetko
Cestovanie detí do zahraničia: pas pre dieťa, súhlas rodičov s vycestovaním
03.07.2020   7
Každé dieťa, aj bábätko, musí mať pri ceste do zahraničia vlastný cestovný pas. Ako ho vybaviť, čo budete potrebovať? Kedy je potrebný súhlas rodiča dieťaťa s vycestovaním do zahraničia?
Nezakrývajte v horúčavách kočík, aby sa bábätko neprehrialo
01.07.2020   0
Mnoho kočíkov je zakrytých, či už bavlnenou plienkou, uterákom alebo jemnou dečkou, aby tienili pred priamymi slnečnými lúčmi. Odborníci však rodičov pred takýmto riešením počas horúcich letných dní varujú. Bábätku hrozí prehriatie.
Chystáte sa na výstavu Poklad Inkov na Bratislavský hrad? Len neberte dieťa, vyhodia vás
30.06.2020   0
Majiteľka výstavy asi nemá deti... Inak by nemohla vydať tak nezmyselný príkaz.
detské choroby
Viete, čo znamenajú hodnoty CRP?
04.07.2020   5
Na to, že v prípade potreby nášmu dieťaťu pediater zmeria CRP, sme si už asi zvykli. Radi sa vyhneme antibiotickej liečbe, ak to naozaj nie je nevyhnutné. Čo však znamenajú namerané hodnoty?
Prvá pomoc - Úžeh, Tepelný úpal, Prehriatie
01.07.2020   0
Aký je rozdiel medzi tepelným a slnečným úpalom? Ako správne postupovať pri starostlivosti o prehriate dieťa? Kedy ísť na pohotovosť?
Rodičia pozor: 12 najčastejších letných detských ochorení
27.06.2020   1
Kinetóza, hnačky, či popálenie medúzou. V letných mesiacoch je vhodné myslieť na prevenciu určitých ochorení. Ktorých?
zvery
Mačka a dieťa, možné problémy
03.07.2020   1
Podľa posledných výskumov sa ukazuje, že spolužitie dieťaťa a dvoch alebo viacerých zvierat výrazne znižuje riziko vzniku alergie. Jedno zviera nemá na to výrazný vplyv, dve a viac áno.
Poďme chovať kozy, kozičky, kozliatka
25.06.2020   0
Sťahovanie nás mestských ľudí z mesta na dedinu prináša na vidiek potenciál nápadov a tvorivú inšpiráciu. Dá sa v záhrade chovať aj koza? Je to náročné? Ako a prečo kozie produkty...
Liečba mačkou - Felinoterapia
18.06.2020   1
Felinoterapia - liečba somatických a psychických ochorení či záťaží založená na priamom kontakte človeka s mačkou. Pradenie mačky navodzuje pocit kľudu a optimizmu. Mimoriadne pozitívny vplyv má pri depresiách, úzkostiach, mozgovej porážke, mentálnej retardácii, reumatizme, zmyslových poruchách, telesnom postihnutí i psychosomatických poruchách.