Na čo si dávať pozor?
Množstvo niektorých aditív si však musíte v kuchyni ustrážiť. Napríklad umelé sladidlá, ktoré sa pri môžu prejaviť v podobe rôznych chorôb.
Mnohí lekári sa domnievajú, že stoja aj za niektorými druhmi rakoviny. Umelé sladidlá sa nachádzajú v light výrobkoch a energetických nápojoch, kde nahrádzajú prírodný cukor.
Jedným z tých, na ktoré by ste si mali dať pozor, je E 954, teda sacharín, ktorý sa používa v limonádach, žuvačkách, alebo majonéze, ale napríklad aj v zubných pastách.
Možno vás (nie práve príjemne) prekvapí, že sa synteticky vyrába z toluénu. Sacharín sa spája s množstvom ochorení a alergickými reakciami.
Nášmu zdraviu neprospievajú ani rôzne zahusťovadlá, stabilizátory a emulgátory. Ich úlohou je spojiť a udržať pokope také látky, kde je potrebná pomoc chémie, napríklad tuk a vodu masle.
Nachádzajú sa v jogurtoch, marmeládach, zmrzline či v dresingu. Kým niektoré, ktoré pochádzajú z ovocia, zeleniny a morských rias sú neškodné, látky ako E 430 či 480 sú škodlivé, a v niektorých krajinách dokonca zakázané.
Pozor na siričnany a dusičnany
Tieto konzervačné látky sa starajú o to, aby potraviny v našej chladničke a špajze nenapadli plesne, huby a baktérie. Pridávajú sa do pečiva, sladkostí, piva, alkoholických nápojov a instantných polievok.
Okrem bolestí hlavy, žalúdka a alergií môžu byť príčinou rôznych chorôb. Sú to tiež potencionálne karcinogény a ich príjem vo vyššej miere môže byť škodlivý.
Napríklad E 220, oxid siričitý, je jedovatý, no napriek tomu sa pri úprave potravín využíva, a to predovšetkým ako bielidlo proti zhnednutiu potravín.
Ako sa vyhnúť zbytočným chemikáliám?
Dnes sa už vo veľkom hovorí o súvislostiach medzi stravou a alergiami, detskou hyperaktivitou či civilizačnými ochoreniami.
Ako však nakupovať bežné potraviny bez toho, aby sme sa obávali, čo dávame do nákupného košíka? Máme aj inú možnosť ako chodiť medzi regálmi s mobilom v ruke a kontrolovať zloženie?
Najviac konzervantov sa nachádza v sladkostiach, sladených nápojoch, v potravinách s pridaným cukrom, ale aj v mnohých mrazených výrobkoch. Preto je lepšie nakupovať čerstvé produkty, napríklad ryby, než tie mrazené.
Rovnako aj ovocie a zelenina, ktoré do našich obchodov precestovali stovky či tisícky kilometrov, nie sú pre zdravie ideálne. Preto uprednostnite lokálne produkty, najlepšie tie, ktoré dorastú vo vašej záhrade.
Ako sa vyhnúť zbytočným éčkam v potravinách teda nie je žiadne tajomstvo. Zostáva už len odolať všetkým keksíkom, džúsom a dobrotám, ktoré nás lákajú v regáloch supermarketov.