Sú ženy, ktoré by najradšej varili od rána do večera a za rodinným stolom to vyzerá ako v päťhviezdičkovej reštaurácii. A potom sú také, ktoré pri pohľade na varešku rozbolí hlava.
Okolo každodenného varenia je veľa neviditeľnej práce a čo je horšie, vymýšľať každý deň recept, ktorý by bol zdravý a chutil aj mužovi a deťom, sa zdá ako čistá utópia.
My, moderné gazdinky síce chceme zachovať tradíciu rodinného kozuba a teplej večere, ale nie za cenu, že pri hrncoch strávime pol dňa a večer namiesto filmu budeme umývať kopu riadu, ktorá nám po varení zostala.
Teplá večera uvarená za chvíľku
Väčšina z nás rieši domáce varenie formou rýchlych jedál. V lete sme si vystačili so šalátom, no akonáhle vonku klesnú teploty, žiada sa nám pre seba aj deti skôr niečo, čo organizmus zahreje.
Ssprávna večera by naviac mala obsahovať bielkovinu a dostatok zeleniny. Jedným z ideálnych receptov, ktoré sú zdravé aj vyvážené, je Tofu poké miska, ktorá bude chutiť celej rodine.
Na prípravu dvoch porcií budete potrebovať:
- ½ hrnčeka basmati ryže
- 1 balenie tofu natural
- 4 lyžičky uvareného cíceru
- 2 čajové lyžičky mandarínkového kompótu
- ½ avokáda
- uhorku, reďkovky a orechy na ozdobenie
Marináda na tofu
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL medu
- 1 PL citrónovej šťavy
Medovo-horčicový dresing
- 1 PL medu
- 3 PL olivového oleja
- 1 ČL stredne pikantnej horčice
- 1 PL citrónovej šťavy
Poké miska – Postup
Na prípravu Poké misky si v osolenej vode uvarte pol hrnčeka basmati ryže, ktorá je vhodná aj pre celiatikov a má príjemnú orieškovú chuť. Tofu nakrájajte na kocky a nasypte do misky.
Pridajte ingrediencie na jednoduchú marinádu – 2 polievkové lyžice sójovej omáčky a po jednej polievkovej lyžici olivového oleja, medu a citrónovej šťavy. Tofu nechajte pol hodiny marinovať a potom zľahka opečte na olivovom oleji.
Uvarenú ryžu naservírujte do misky, poukladajte na ňu tofu a ozdobte plátkami avokáda. Pre doplnenie výživových látok a zaujímavejšiu chuť pridajte uvarený cícer, mandarínkový kompót, nakrájanú reďkovku a uhorku.
Misku môžete posypať vlašskými orechmi, sezamom či jarnou cibuľkou.
Tofu bude ešte lepšie chutiť s dresingom.
Stačí, ak zmiešate 3 polievkové lyžice olivového oleja s polievkou lyžicou medu a citrónovej šťavy a dochutíte čajovou lyžičkou stredne pikantnej horčice.
Netradičné suroviny pre zdravší jedálny lístok
Olivový olej v kuchyni vďaka svojej chuti bez problémov konkuruje tomu slnečnicovému. Nedáme dopustiť na jeho výraznú chuť a vysoký obsah vitamínu E. Obľúbenou súčasťou kuchyne sa stalo aj avokádo, ktoré dokáže nahradiť zeleninovú prílohu, hodí sa do ovocných šalátov a chutí aj deťom.
Pokiaľ ide o výber ryže, v obchodoch nájdeme toľko druhov, že si nevieme vybrať, a tak radšej siahneme po obľúbenej klasike. Basmati ryža má však narozdiel od ostatných veľkú výhodu.
Patrí medzi chuťovo výraznejšie, takže vylepší aj najjednoduchšie jedlá, je bezlepková a obsahuje menej kalórií, takže sa hodí aj v prípade, že ste si práve nastavili chudnúci režim.
Tofu je zas zdroj kvalitných bielkovín a vďaka marináde ho ocenia aj mužskí členovia domácnosti. Súčasťou domácej stravy by mala zostať aj v jesenných mesiacoch, keď sa nám viac žiada pripravovať teplé a výživné jedlá, čerstvá zelenina.
Ak večeru ochutíme ešte trochou cíceru a orechmi, máme z hľadiska vitamínov dokonalú večeru.