Dnes nemusíme stáť pol dňa pri hrncoch. Skúste to s TOFU

Marcela Beňová 0

Sú ženy, ktoré by najradšej varili od rána do večera a za rodinným stolom to vyzerá ako v päťhviezdičkovej reštaurácii. A potom sú také, ktoré pri pohľade na  varešku rozbolí hlava.

Okolo každodenného varenia je veľa neviditeľnej práce a čo je horšie, vymýšľať každý deň recept, ktorý by bol zdravý a chutil aj mužovi a deťom, sa zdá ako čistá utópia.

My, moderné gazdinky síce chceme zachovať tradíciu rodinného kozuba a teplej večere, ale nie za cenu, že pri hrncoch strávime pol dňa a večer namiesto filmu budeme umývať kopu riadu, ktorá nám po varení zostala.

Teplá večera uvarená za chvíľku

Väčšina z nás rieši domáce varenie formou rýchlych jedál. V lete sme si vystačili so šalátom, no akonáhle vonku klesnú teploty, žiada sa nám pre seba aj deti skôr niečo, čo organizmus zahreje.

Ssprávna večera by naviac mala obsahovať bielkovinu a dostatok zeleniny. Jedným z ideálnych receptov, ktoré sú zdravé aj vyvážené, je Tofu poké miska, ktorá bude chutiť celej rodine.

Na prípravu dvoch porcií budete potrebovať:

  • ½ hrnčeka basmati ryže
  • 1 balenie tofu natural
  • 4 lyžičky uvareného cíceru
  • 2 čajové lyžičky mandarínkového kompótu
  • ½ avokáda
  • uhorku, reďkovky a orechy na ozdobenie

Marináda na tofu

  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL medu
  • 1 PL citrónovej šťavy

Medovo-horčicový dresing

  • 1 PL medu
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 ČL stredne pikantnej horčice
  • 1 PL citrónovej šťavy

Poké miska – Postup

Na prípravu Poké misky si v osolenej vode uvarte pol hrnčeka basmati ryže, ktorá je vhodná aj pre celiatikov a má príjemnú orieškovú chuť. Tofu nakrájajte na kocky a nasypte do misky.

Pridajte ingrediencie na jednoduchú marinádu – 2 polievkové lyžice sójovej omáčky a po jednej polievkovej lyžici olivového oleja, medu a citrónovej šťavy. Tofu nechajte pol hodiny marinovať a potom zľahka opečte na olivovom oleji.

Uvarenú ryžu naservírujte do misky, poukladajte na ňu tofu a ozdobte plátkami avokáda. Pre doplnenie výživových látok a zaujímavejšiu chuť pridajte uvarený cícer, mandarínkový kompót, nakrájanú reďkovku a uhorku.

Misku môžete posypať vlašskými orechmi, sezamom či jarnou cibuľkou.
Tofu bude ešte lepšie chutiť s dresingom.

Stačí, ak zmiešate 3 polievkové lyžice olivového oleja s polievkou lyžicou medu a citrónovej šťavy a dochutíte čajovou lyžičkou stredne pikantnej horčice.

Netradičné suroviny pre zdravší jedálny lístok

Olivový olej v kuchyni vďaka svojej chuti bez problémov konkuruje tomu slnečnicovému. Nedáme dopustiť na jeho výraznú chuť a vysoký obsah vitamínu E. Obľúbenou súčasťou kuchyne sa stalo aj avokádo, ktoré dokáže nahradiť zeleninovú prílohu, hodí sa do ovocných šalátov a chutí aj deťom. 

Pokiaľ ide o výber ryže, v obchodoch nájdeme toľko druhov, že si nevieme vybrať, a tak radšej siahneme po obľúbenej klasike. Basmati ryža má však narozdiel od ostatných veľkú výhodu.

Patrí medzi chuťovo výraznejšie, takže vylepší aj najjednoduchšie jedlá, je bezlepková a obsahuje menej kalórií, takže sa hodí aj v prípade, že ste si práve nastavili chudnúci režim.

Tofu je zas zdroj kvalitných bielkovín a vďaka marináde ho ocenia aj mužskí členovia domácnosti. Súčasťou domácej stravy by mala zostať aj v jesenných mesiacoch, keď sa nám viac žiada pripravovať teplé a výživné jedlá, čerstvá zelenina.

Ak večeru ochutíme ešte trochou cíceru a orechmi, máme z hľadiska vitamínov dokonalú večeru.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

Vášnivo rada píšem, inšpiráciu zbieram najmä doma. V tom mi pomáhajú moje dve malé slečny. Voľné chvíle trávim najradšej pri knihách, kvalitných filmoch a na dobrodružných výpravách s rodinou. Nikdy neodmietnem kávu a dobrý rozhovor.

články autora...

Pridaj komentár