Chrumkavá dobrota z Francúzska, ktorá spestrí každý slávnostne prestretý stôl

Slávka Habrmanová/food blogerka 0

Čím to je, že je tak krásne vrstvené, krehké, chrumkavé a neskutočne dobré? Keď sa upečenie, láka zlatavou farbou a nebezpečne rozvoniava po celej kuchyni. Kumšt, na ktorý kedysi dávno prišli Francúzi a nazvali ho: pâte feuilletée.

Áno, reč je o lístkovom ceste, ktoré by nemalo chýbať žiadnej gazdinke v mrazničke, aspoň do zásoby.

Kaufland, lístkové cesto
Foto: ingimage.com

To vrstvenie, krehkosť a chrumkavosť z neho robí naozaj zložitý technologický postup, akým sa pripravuje.

Cesto sa totiž skladá z dvoch súčastí – múkovej a tukovej, tie sa navzájom prepájajú, natierajú, prekladajú. Medzitým musia viackrát odležať v chladničke; skutočne to trvá, kým sa produkt dostane do podoby, ktorá sa následne pečie.

Hovorí sa, že lístkové cesto vymysleli Francúzi a v tejto súvislosti sa im pripisuje aj vynález tradičného produktu z lístkového cesta, akým je croissant.

Prvý oficiálny recept na toto pečivo v tvare zahnutého rožka pochádza už z roku 1839. Má ho na svedomí muž menom August Zang, ktorý v Paríži vlastnil malú pekáreň.

Foto: Ingimage.com

No ani na Slovensku alebo povedzme ešte v bývalom Československu nie je lístkové cesto žiaden neznámy pojem.

Však si spomeňme na tak klasický retro recept, ako sú krémeše. Krásne naplnené pudingovým a šľahačkovým krémom sa bez dobrého lístkového cesta nezaobídu.

Moja mama si napríklad nikdy neodpustí a lístkové cesto vždy robí sama, výlučne domáce. Ja som ho ale ešte nikdy ani neskúšala, keď vidím, koľko to dá práce s vaľkaním, prekladaním a oddychovaním cesta v chlade.

Najmä ak viem, že kúpiť sa dá hotové a je naozaj dobré. A mávam ho v zásobe v mrazničke, len vyberiem, kedy potrebujem.

Veď sa s ním ešte môžem vyhrať, keď ho budem tvarovať a plniť do rôznych vlastných kreácií.

Foto: Ingimage.com

 

Je pravda, že lístkové cesto musí mať tuky, inak ani nevznikne. Alebo, povedzme si na rovinu, bez tukov je také… oklamané.

Vzhľadom na vyšší obsah tukov ho dietológovia a rôzni odborníci na zdravú výživu pri snahe schudnúť neodporúčajú.

Však ale aj iným druhom pečiva s obsahom tukov by sa ľudia s diétou mali radšej vyhýbať.

foto: Lístkové cesto K- classic, Kaufland

My ostatní, prečo nie?

Ak chceme o niečo racionálnejšiu stravu, je dobré lístkové cesto nakombinovať s niečím zdravším. V slanej verzii sú to napríklad špenát, kapusta, šampiňóny, kuracie mäso či jabĺčka v sladkej verzii a výčitky svedomia nás až tak trápiť nemusia.

Možno aj preto si lístkové cesto radšej nechajme stáť na piedestály výnimočných príležitostí a malo by byť zaradené medzi slávnostné jedlá. Jeho chuť a výsledný vizuálny efekt tomu napovedajú.

Z času na čas určite nikomu neuškodí dopriať si túto jedinečnú pochúťku.

Foto: Kaufland

LÍSTKOVÉ CESTO

  • Kalórie: 362,75 kcal
  • Energia:1 517,79 KJ
  • 1x porcia (100 g)

 

 

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Slávka Cigáňová (Habrmanová)

Kedysi som sa živila sáčkovými polievkami a rôznymi polotovarmi a myslela si, že varenie je strata času. No časom prišla zmena. Tak ma to dostalo, že som chcela vedieť uvariť všetko. Začala som skúšať recepty, domáce aj zo svetových kuchýň, no najviac ma bavilo tvoriť vlastné recepty. Objavila som, že varenie môže byť naozaj zábava a rada sa so svojimi skúsenosťami podelím aj s ostatnými.

články autora...

Pridaj komentár