Bezlepkové pečenie, ktoré zvládne aj začínajúca gazdinka

Marcela Beňová 0

Čoraz viac detí ale aj dospelých trpí celiakiou. To znamená, že ich telo nedokáže vstrebať a spracovať lepok.

Mnoho rodičov, ale aj malých jedákov, sa trápi, pretože sa obávajú, že od chvíle, ako im lekár diagnostikoval ochorenie, je pre nich množstvo obľúbených potravín nedostupných.

A kto by vydržal bez raňajkového croissantu, chrumkavého čerstvého chlebíka či voňavej pizze? 

Našťastie, dnes už si môžete hravo pripraviť bezlepkové pečivo aj doma. Postačí na to voľná chvíľka po práci, šikovné ruky a samozrejme bezlepková múka. Na trhu nájdete viacero druhov a značiek. Kvalitnou a cenovo dostupnou alternatívou je aj múka od značky Schär. 

Ak sa rozhodne pre pečenie koláčov, žemlí, rožkov či rovno nenapodobiteľného domáceho chleba, určite si v kuchyni užijete nielen veľa zábavy, ale zároveň sa naučíte množstvo nových vecí.

Napríklad, že základom dobrého pečiva je správna zmes. Iba pri ideálnom pomere vznikne chrumkavá kôrka a vláčne mäkké cesto. Pomery, ktoré robíme len od oka, môžu obvykle za to, že chlebík či koláč správne nenakysne, nie je vzdušný a správne mäkký.

Skvelé pečivo aj bez praxe

Pokiaľ vám zástera a zamúčené múky nie sú cudzie, nebojte sa vyskúšať svoje kuchárske umenie pri domácom pečive. Pri pečení bezlepkových dobrôt vám odporúčame skvelého pomocníka, múku Mix B – Bread-Mix.

Táto novinka medzi múkami pomôže aj začínajúcim kuchárkam pripraviť domáce pečivo, ktoré okamžite zmizne z plechu. Múka vhodná aj na domáci chlieb vznikla postupným inovovaním a vylepšovaním receptúry tak, aby výsledkom  bolo dokonalé cesto a chutné výrobky.

Mix B – Bread-Mix neobsahuje napríklad vlčí bôb, no nechýba v nej výživná šošovicová a celozrnná ryžová múka. Aj vďaka tomu sa v nej nachádza vysoký podiel minerálnych látok.

Dámy, ktoré si strážia štíhlu líniu, poteší, že múka obsahuje menej soli, tukov či nasýtených mastných kyselín, ale napríklad aj o 65% menej cukru. S kvalitnou zmesou zároveň vymiesite dokonalé voňavé cesto, ktoré sa ľahko tvaruje a perfektne chutí.

Ktorú gazdinku by nepotešilo, keď z rúry vytiahne rožky s dokonalým mesiačikovým tvarom, namiesto toho, aby pečivo pri pečení stratilo svoj tvar a vzdušnosť?

 

Poďte sa s nami učiť piecť

Od septembra do novembra pripravila firma Schär pre milovníkov domáce pečenia skvelú akciu. Každý, kto má čas a chuť naučiť sa niečo nové, sa môže prihlásiť na bezplatný kurz pečenia s Mix B.

Kurzy prebiehajú po celom Slovensku a povedie ich vynikajúci šéfkuchár Ivan Klčovský, ktorý má na starosti spokojnosť hostí v reštaurácii Wellness Hotela Chopok. Prihlásiť sa na ne môže každý, bližšie informácie nájdete na facebookovej stránke.

Máte chuť otestovať chutný recept aj doma? Vyskúšajte recept na lahodný bezlepkový cibuľový chlieb, na prípravu ktorého vám postačí domáca pekáreň. 

Čo budete potrebovať?

250 g Mix B – Bread-Mix250 ml vody½ nasekanej cibule5 g prášku do pečiva (alebo 10 g pivovarských kvasníc)

Pri príprave použite základný program. Cibuľu nakrájanú najemno pridajte pridajte po zaznení zvukového signálu.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

Vášnivo rada píšem, inšpiráciu zbieram najmä doma. V tom mi pomáhajú moje dve malé slečny. Voľné chvíle trávim najradšej pri knihách, kvalitných filmoch a na dobrodružných výpravách s rodinou. Nikdy neodmietnem kávu a dobrý rozhovor.

články autora...

Pridaj komentár