Prezident podpísal zákon o prerušení tehotenstva

webnoviny.sk 0

BRATISLAVA 25. augusta – Ženy, ktoré chcú podstúpiť interrupciu, budú od 1. septembra povinne informované o rizikách umelého prerušenia tehotenstva a možnostiach pomoci.

Na zákrok budú smieť ísť až po dvoch dňoch od poučenia. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú 19. júna schválil parlament a svojim podpisom v pondelok potvrdil prezident Ivan Gašparovič.

Podľa novely by mal lekár ženu, ktorá zvažuje interrupciu, informovať o rizikách umelého prerušenia gravidity, aktuálnom vývojovom štádiu dieťaťa, o možnostiach utajeného pôrodu, o finančnej podpore počas gravidity aj zo strany mimovládnych organizácií či možnosti dať dieťa na adopciu.

Po získaní informácií tehotné budú musieť podpisovať tzv. informovaný súhlas, že lekárom skutočne boli poučené. Ministerstvo zdravotníctva podľa novely bude zverejňovať na svojej internetovej stránke zoznam občianskych združení, neziskových organizácií, nadácií, cirkví a náboženských spoločností, ktoré poskytujú ženám finančnú, materiálnu a psychologickú pomoc v tehotenstve. Aktualizovať sa musí najmenej raz štvrťročne.

Potraty sú u nás povolené do 12. týždňa tehotenstva a v prípade genetických porúch plodu do 24. týždňa.

SITA

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár