Záborská víta Frešov návrh zmeniť názov „materská dovolenka“

ts 0

Europoslankyňa Anna Záborská víta iniciatívu poslanca NR SR a predsedu BSK Pavla Freša zmeniť názov materskej dovolenky. Ona sama upozorňovala na nevhodný termín „dovolenka“ v súvislosti so starostlivosťou matiek o deti a domácnosť už v roku 2010. Žiadala tiež predchádzajúceho ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefa Mihála, aby dal oceniť hodnotu práce matky.

Som veľmi rada, že čoraz viac politikov si uvedomuje, že práca matky je hlboko podceňovaná. Zmena názvu materskej dovolenky by mohla byť prvým symbolickým krokom na ceste k uznaniu materstva. Verím, že pán Frešo urobí všetko, aby túto zmenu presadil a ja mu v tom kedykoľvek rada pomôžem,“ zdôraznila v tejto súvislosti Anna Záborská.

Podľa analýzy, ktorú v spolupráci s portálom rodinka.sk zverejnila spoločnosť Profesia, je dnes hodnota práce matky na Slovensku približne 384 eur týždenne. Europoslankyňa A. Záborská už v septembri 2010 žiadala ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefa Mihála, aby dal urobiť štúdiu nákladov za starostlivosť, ktorú bezplatne poskytuje rodina svojim členom. Podobné štúdie v zahraničí dokázali, že ak by túto prácu mal vykonávať za peniaze niekto iný – vychovávateľ, kuchár, záhradník, šofér, či psychológ – náklady by dosiahli úroveň mzdy stredného manažmentu.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (8 hlasov, priemerne: 4,50 z 5)
Loading...

Pridaj komentár