Vytvorte si vlastnú „jazykovku“ vo svojom mobile

pr 0

Chcete sa zlepšovať v cudzom jazyku alebo sa naučiť nový, nemáte však čas či financie na jazykové kurzy? Existuje mnoho spôsobov, ako učenie jazyka zaradiť aj do nabitého denného programu s nulovými či minimálnymi nákladmi.

Nie je to tak dávno, kedy učenie cudzieho jazyka znamenalo buď hodiny strávené v škole či na jazykovom kurze, alebo nezáživnú učebnicu pre samoukov. V dnešnom modernom svete je však veľa možností, ako sa učiť cudzí jazyk aj omnoho jednoduchšie. Vďaka našim 8 efektívnym tipom si môžete vytvoriť svoju vlastnú „jazykovku“ aj vo svojom telefóne alebo notebooku. 

1. Čítanie. Vytvorte si návyk prečítať si každý deň niečo v cudzom jazyku. Najlepšie je nájsť si zahraničné stránky alebo blogy z oblasti, ktorá vás naozaj zaujíma, a o ktorej si čítate bežne aj v slovenčine. Nezáleží na tom, či je to varenie alebo osobný rozvoj, dôležité je, aby išlo z pohľadu jazyka o kvalitný zdroj. Nie všetky blogy sú totiž písané jazykom, akým by ste chceli aj hovoriť. „Lajknite“ si stránky na Facebooku, ktoré vás zaujímajú, mnohé kvalitné weby umožňujú nechať si zasielať newsletter na váš email. Aj tak si môžete vytvoriť návyk pravidelného čítania.

2. Youtube. Nekonečný zdroj materiálov na učenie jazyka, ktoré vás budú baviť. Nájdete tam užitočné videá s vysvetlením gramatiky, frázových slovies alebo ďalších jazykových javov pre začiatočníkov aj pokročilých. Tém a zdrojov je veľké množstvo v akomkoľvek jazyku, v angličtine je napríklad veľmi populárny kanál Learning English with TV Series – učíte sa tu slovíčka a frázy na zábavných scénkach zo seriálov. Takúto formu učenia si tak môžete zaradiť aj ako formu „prestávky“ na odreagovanie sa počas pracovného dňa.

3. Spravodajstvo a publicistika. Určite využite možnosť sledovať spravodajské alebo publicistické programy v cudzom jazyku. Ich výhodou je, že nemusíte pozerať dlhý príbeh, možno len pár vstupov, a vlastne – nemusíte ich pozerať vôbec. Také spravodajstvo CNN je aj výborný „podmaz“ pri varení alebo iných domácich prácach. Táto možnosť je skôr pre pokročilejších študentov jazyka, ale aj keď ešte nerozumiete celkom všetkému, jazyk budete mať vďaka tomu kvalitne „napočúvaný“.

4. Podcasty. Na učenie jazyka sú podcasty jednoducho skvelé. Vyberte si podcast, ktorý vás zaujíma, a ktorý zodpovedá vašej úrovni jazyka, dajte si slúchadlá do uší a učte sa jazyk aj „za pochodu“. Čo môže byť efektívnejšie ako učiť sa jazyk na prechádzke, pri nakupovaní, cestovaní autom alebo venčení domáceho miláčika? V dopravnej premávke len pozor na hlasitosť – aj na prechádzke musíte počuť, čo sa deje na ulici. 

5. Clubhouse. Absolútna novinka vo svete sociálnych sietí a dokonalá pomôcka na zlepšovanie sa v cudzom jazyku. Keďže táto sociálna sieť je iba o konverzáciách, využívať ju môžete podobne ako podcasty. Na Clubhouse nájdete rôzne témy, skupiny alebo osobnosti, ktoré v každom momente diskutujú o čomkoľvek zo sveta aj okolia. A nie je všetko len v angličtine – pridať sa môžete do klubov pre študentov nemčiny, francúzštiny, alebo dokonca aj čínštiny☺

6. LangBee. Nová aplikácia na učenie sa angličtiny a nemčiny s užívateľským rozhraním v slovenčine. Naučíte sa s ňou slovíčka, frázy aj gramatiku, precvičíte dokonca aj správnu výslovnosť. Vďaka umelej inteligencii poskytuje individuálny prístup ku každému používateľovi – tie slovíčka, v ktorých robíte chyby, vám ponúka na precvičovanie častejšie. Slovíčka a frázy precvičujete siedmimi rôznymi metódami, a tak si ich skutočne zapamätáte. LangBee obsahuje kurzy pre začiatočníkov (A1) až po pokročilých (B2), a to v cene nižšej ako to, čo zaplatíte za posedenie na káve v centre mesta – už od 3,75 EUR za 1 kurz. Každý kurz obsahuje približne 150 slovíčok/fráz rozdelených do balíkov. Balíky sa postupne odomykajú – až po úspešnom absolvovaní testu môžete postúpiť o úroveň vyššie. Každý týždeň dostanete do emailu report o svojom postupe v učení, každý mesiac môžete vyhrať zaujímavé ceny v súťažiach, a ešte benefit navyše – aplikácia je od slovenského autora.

7. TED Talks. Vynikajúca možnosť najmä pre pokročilejších študentov angličtiny. Ak sa venujete osobnému rozvoju, zaujímate sa o technológie, vedu, inovácie alebo akékoľvek iné aktuálne témy, na ted.com nájdete kvalitných speakrov a množstvo inšpirujúcich myšlienok. Videá môžete sledovať s titulkami aj bez, a stiahnuť si môžete aj prepis celého textu. Zaraďte sledovanie TedTalks do vášho denného alebo týždenného programu, a zlepšíte sa nielen v jazyku, ale zároveň sa aj vzdelávate.

8. Filmy a seriály. Samozrejme v pôvodnom znení, s titulkami alebo bez nich. Ak to zvyšok rodiny akceptuje, skúste využiť večerné sledovanie televízie okrem oddychu aj na učenie. Nemusí to byť práve Netflix alebo podobná služba, aj väčšina klasických televíznych programov ponúka možnosť sledovať film v pôvodnom znení. Ak si zapnete titulky, viac navnímate slovnú zásobu. Pri sledovaní filmov bez titulkov zasa trénujete porozumenie hovorenému jazyku.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...