Viliam Dobiáš: Za 100 rokov zažil náš Červený kríž čas rozmachu aj likvidácie

0

Najväčšia humanitárna organizácia Čechov a Slovákov vznikla 6.2.1919. V týchto dňoch si pripomíname 100.výročie jeho založenia.

Slovenský Červený kríž sa stal nástupníckou organizáciou Československého Červeného kríža a pokračuje vo svojej aktívnej činnosti.

Podkást:

Zakladateľkou a prvou predsedníčkou ČSČK sa stala Alica Masaryková, dcéra vtedajšieho československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka, ktorý bol čestným prezidentom ČSČK. Organizácia sa venovala zdravotníckej, charitatívnej a sociálnej činnosti.

Čo bolo na začiatku?

V prvých rokoch svojej existencie pomáhal Červený kríž ľuďom postihnutým vojnou. Sprostredkovával komunikáciu s vojnovými zajatcami, budoval útulky pre matky s deťmi a vychovával ošetrovateľky. V časoch hospodárskej krízy nahrádzal svojou charitatívnou činnosťou nedostatky štátnej správy. Rozdával šatstvo, zriaďoval sirotince, chudobince, stravovacie zariadenia, sanatóriá, venoval sa aj správe niekoľkých nemocníc a pomáhal vysťahovalcom.

Postupne začali v rámci organizácie vznikať zdravotnícke družiny zamerané na prevenciu, nábor darcov krvi, pomoc s očkovaním proti detskej obrne, školenia prvej pomoci. Neskôr, v 90. rokoch 20. storočia vznikli sociálne strediská a Domy humanity Červeného kríža.

Ako je to dnes?

Po rozdelení Československa vznikol v máji 1993 Slovenský Červený kríž (SČK) ako jediná národná spoločnosť Červeného kríža pôsobiaca na celom území Slovenskej republiky podľa Ženevských dohovorov a ich dodatkových protokolov. Ako pomocná organizácia orgánov verejnej správy v humanitárnej oblasti plní úlohy ustanovené medzinárodnými zmluvami a zákonom o SČK. SČK organizuje rekvalifikačné kurzy, čím prispieva k vyššej zamestnanosti obyvateľstva.

Do popredia sa dostávajú aj sociálne služby, ktoré sa orientujú najmä na ľudí so špeciálnymi potrebami, seniorov a zdravotne postihnutých.  Poskytuje humanitárnu pomoc pri povodniach, požiaroch a iných mimoriadnych udalostiach.

V súčasnosti pôsobí SČK na celom území Slovenska prostredníctvom svojich 36 spolkov. Vďaka trom stovkám zamestnancom a tisícom členom a dobrovoľníkom sa venuje širokému spektru aktivít. 

Čomu sa Slovenský Červený kríž v súčasnosti venuje?

Darcovstvo krvi

Pravidelnými osvetovými výzvami k darcovstvu krvi zabezpečujeme dostatočné zásobenie krajiny krvou. Vyhlasujeme Študentskú kvapku krvi® a Valentínsku kvapku krvi®. Ročne oceníme viac ako 11-tisíc mnohonásobných bezpríspevkových darcov krvi.

Šírime osvetu v poskytovaní prvej pomoci

Každoročne vyškolíme desiatky tisíc ľudí v laickej prvej pomoci, venujeme sa deťom v materských, základných i stredných školách.

Prevádzkujeme vyše 20 zariadení sociálnych služieb pre seniorov, deti a mladých dospelých so špeciálnymi potrebami, matky s deťmi, pre ľudí bez domova.

Poskytujeme podporné sociálne služby a terénne sociálne služby. V spolupráci s partnermi dlhodobo poskytujeme potravinovú a hygienickú pomoc najodkázanejším osobám.

Sme súčasťou Integrovaného záchranného systému. Pomáhame ľuďom, ktorých zasiahli mimoriadne udalosti. Členovia našich humanitárnych jednotiek pomáhajú zmierňovať následky mimoriadnych udalostí, pomáhame ľuďom, ktorí sa následne ocitli v núdzi.

Mládež SČK vytvára priestor mladým ľuďom na sebarealizáciu v oblasti práce s deťmi, rovesníkmi a seniormi a vychováva ďalších nadšených dobrovoľníkov.

Pátracia služba SČK pomáha spájať rozdelené rodiny a objasňovať osudy nezvestných ľudí, ktorí stratili kontakt so svojimi príbuznými v dôsledku nepredvídaných udalostí, prírodných nešťastí či vojnových konfliktov

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár