Vigantol sa sťahuje z trhu – aktualizované

redakcia 0

Dňa 3. septembra informoval na svojej stránke Štátny ústav pre kontrolu liečiv, že nariaďuje pre liek Vigantol stiahnutie z trhu. Toto odporúčanie platí pre distribútorov.

Deje sa tak na základe zistenia pritomnosti nečistoty 4-vinylcyklohexén, ktorý sa uvoľňuje pri kontakte lieku s gumeným  balónikom.

Jeho prítomnosť spôsobuje nezvyčajný zápach a chuť lieku.

Podľa informácií SUKL nečistota nie je toxická, bezprostredné riziko ohrozenia zdravia nehrozí a stiahnutie z trhu má preventívny charakter.

Dĺžka výpadku lieku z trhu nie je známa. Adekvátna náhrada lieku nie je. Možné je použiť nárazové dávky  Vitamín D-Slovakofarma.

Požiadali sme SUKL o stanovisko,

ako postupovať, ak máte doma tento liek a doteraz ste ho deťom podávali.

Stanovisko ŠÚKL k užívaniu lieku Vigantol: 

Aktualizácia – odpoveď od pani Bilančíkovej nám prišla dňa 24. 9. 2010.

Odporúčanie pre pacientov a rodičov detí:

Navštívte ošetrujúceho detského lekára. Raďte sa radami detského lekára ohľadne výživy novorodenca a dojčaťa. Lekár Vám poradí a vysvetlí, do ktorých potravín je pridaný vitamín D. Všímajte si obsah vitamínu D v dojčenských mliekach a dojčenskej výžive.

Lekár Vám môže predpísať liek Vitamín D-Slovakofarma, cps., ktorý je v SR dostupný. V porovnaní s liekom Vigantol, ktorý je vo forme kvapiek, Vitamín D-Slovakofarma, je vo forme kapsúl. Kapsuly sa užívajú pred jedlom, počas jedla alebo po jedle, aplikujú sa buď priamo do úst alebo je možné zúžený koniec tobolky odstrihnúť a obsah tobolky vytlačiť do úst (napr. novorodenca a dojčaťa), tiež je možné obsah tobolky vmiešať do malého množstva nápoja (najlepšie mlieka) na lyžičke alebo v pohári.

Zdroj:

https://www.sukl.sk/sk/inspekcia/postregistracna-kontrola-kvality/mimoriadne-oznamy/stiahnutie-z-trhu-vigantol-gtt-por-10ml

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (25 hlasov, priemerne: 4,30 z 5)
Loading...

Pridaj komentár