V Trstenej zomrelo dieťa v rozhorúčenom aute

redakcia 0

V Trstenej zomrelo 2,5 ročné dieťa v rozhorúčenom aute. Stalo sa to pred nemocnicou, kam mala ísť jeho mama na vyšetrenie. Keď sa vrátila, už bolo v bezvedomí. Zobrala dieťa ihneď do nemocnice, žiaľ, neprežilo. Lekári mu namerali telesnú teplotu 46 stupňov.

Shutterstock

Stačí jedna hodina a končí to smrťou

Ak je auto zaparkované na priamom slnečnom svetle, stačí podľa odborníkov z Univerzity v San Diegu jedna hodina, aby sa pobyt v rozhorúčenom aute skončil pre dvojročné dieťa smrťou. Pokiaľ je auto v tieni, predĺži sa táto doba približne na dve hodiny.

Podľa Jennifer Vanos, ktorá výskum viedla, najčastejšie táto situácia vznikne, keď rodičia zabudnú dieťa v aute alebo sa dieťa hraje v aute bez dozoru a omylom sa v aute zamkne.

Vanos hovorí, že v typickom scenári sa nájde buď nesústredený rodič alebo zmena návykov, napríklad matka, ktorá bežne vozí dieťa, práve nemôže, otec musí zmeniť svoju normálnu trasu do práce, dieťa ale zaspí a otec, sústredený na svoju prácu ho zabudne v aute. Vráti sa za 8 hodín a nájde svoje dieťa.

To bol prípad aj dvojročnej Kristínky z Nitry, ktorá zomrela v aute v lete 2015. V aute ju zabudol otec, ktorý ju mal odviezť do jaslí. Dievčatko bolo celý deň v čiernom aute, našli ho až pred treťou poobede. V ten deň vystúpila teplota až na 37 stupňov Celzia.

Pri takejto teplote sa podľa vedcov zohreje auto na smrtiacich 46,6 stupňov Celzia v priebehu hodiny – na prístrojovej doske dosiahla teplota dokonca 69,5 stupňa, 52,7 stupňa na volante a 50 stupňov Celzia na sedadle.

Gene Weingarten, ktorý o deťoch zabitých v aute napísal v roku 2009 reportáž, ocenenú Pulitzerovou cenou (v slovenskom preklade ju priniesol Denník N), hovorí, že sa tieto tragédie pred 20 rokmi stávali relatívne zriedkavo, lenže začiatkom 90. rokov experti na bezpečnosť áut vyhlásili, že airbag na mieste spolujazdca môže zabiť dieťa.

„Odporučili, aby sa detské sedačky premiestnili do zadnej časti auta. A potom, pre ešte väčšiu bezpečnosť najmenších, upevnili sedačku tak, aby sa bábätko pozeralo dozadu. Keďže len málokto predvídal tragické dôsledky slabšieho dohľadu na dieťa…“

V USA sa takýchto prípadov stane 15-25 za rok.

Zdroj: čt24

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár