V Trnave už zavreli 22 škôl. Budú chrípkové prázdniny aj u vás?

redakcia 0

V tomto týždni bolo pre chrípku zatvorených v Trnavskom kraji 22 predškolských a školských zariadení. V evidencii lekárov bolo spolu 11.840 pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami (ARO), z toho na chrípku ochorelo 2538 ľudí. Najviac ich bolo v kategórii do piatich rokov.

 

Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do piatich rokov

Chorobnosť aktuálne stúpla najmä vo vekovej skupine od 20 do 59 rokov (plus 13 percent) a v okresoch Čadca (plus 39,6 percenta) a Žilina (plus 29,1 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do piatich rokov (7171,1 chorého na 100.000 obyvateľov) .

Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2,8 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín,“ uviedla Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline pre TASR.

V minulom týždni bolo prerušenie výchovno – vzdelávacieho procesu hlásené spolu v 190 výchovno – vzdelávacích zariadeniach na Slovensku.

V 6. kalendárnom týždni 2019 (od 4. februára) bolo hlásené spolu v 215 výchovno – vzdelávacích zariadeniach. Išlo o:

128 materských škôl (39 v Košickom kraji, 28 v Prešovskom kraji, 17 v Trnavskom kraji, 13 v Banskobystrickom kraji, 11 v Nitrianskom kraji, desať v Žilinskom kraji, sedem v Trenčianskom kraji a tri v Bratislavskom kraji),
73 základných škôl (24 v Prešovskom kraji, 14 v Košickom kraji, 13 v Nitrianskom kraji, 9 v Banskobystrickom kraji, šesť v Žilinskom kraji, päť v Trnavskom kraji, a dve v Bratislavskom kraji),
tri spojené základné školy s materskou školou (jedna v Bratislavskom a dve v Banskobystrickom kraji),
osem stredných škôl (štyri v Prešovskom kraji, dve v Nitrianskom kraji a dve v Košickom kraji),
– jedno centrum voľného času v Nitrianskom kraji.

Vzhľadom na stúpajúcu tendenciu výskytu ochorenia, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) zdôrazňuje, že chrípka môže mať vážny priebeh a chorí na chrípku by nemali chodiť do práce či školy. Ochorenie je potrebné vyležať.

Ľudia nedodržiavajú základné zásady

„Neraz sme svedkami, že mnohí s nádchou, bolesťami hrdla a mnohokrát aj so zvýšenou teplotou sa pohybujú po vonku, v obchodoch, cestujú v dopravných prostriedkoch a navštevujú rôzne spoločenské podujatia.

Škodia tým nielen okoliu v podobe rizika ohrozenia zdravia, ale aj sebe. Napríklad pri chrípke sa im klinický stav môže skomplikovať. Najčastejšími komplikáciami chrípky sú zápal priedušiek, zápal stredného ucha, prínosových dutín a zápal pľúc,“ povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky (SR) Ján Mikas.

V prípade predškolských zariadení je potrebné zo zákona vykonávať takzvaný „ranný filter“, vďaka ktorému by mala zodpovedná osoba (zväčša pedagóg) v zmysle ochrany zdravia zamedziť, aby sa do kolektívu dostalo choré či nedoliečené dieťa.

Ako prevenciu odporúča UVZ SR zvýšiť príjem vitamínov, vyhýbať sa uzavretým priestorom s vysokou koncentráciou ľudí, pravidelne vetrať a mimoriadne dbať na hygienu rúk.

Chrípka až do apríla

Chrípková sezóna trvá na severnej pologuli od októbra do konca apríla nasledujúceho roka (od 40. kalendárneho týždňa aktuálneho roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka). V priebehu chrípkovej sezóny sa aktivita chrípky postupne zvyšuje, dochádza k lokálnym, okresným a krajským epidémiám, ktoré môžu zasiahnuť celé Slovensko.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár