Mikolaj priznal, že učitelia nemohli byť verejnými činiteľmi

webnoviny.sk 1

BRATISLAVA 24. júna – Agresívni žiaci, ktorí zaútočia na učiteľov, si
od novembra
vyslúžia prísnejšie tresty, pretože pedagógovia už budú chránenými osobami.

Počíta s tým nový zákon o pedagogických zamestnancoch, ktorý prijal parlament. Ministrovi školstva Jánovi Mikolajovi neprekáža, že poslanci nevyhoveli jeho požiadavke a učiteľom neschválili štatút verejného činiteľa. „Je pravda, že učitelia takýto výkon štátnej moci nemajú,“ priznal pred novinármi Mikolaj. Podľa neho zavedenie nových chránených osôb má mať preventívny účinok, že „nie je jednoduché správať sa voči učiteľovi agresívne, nátlakovo“.

Podľa prijatého zákona pedagógovia majú zarábať viac vďaka rôznym príplatkom. Tie dostanú, ak sa vrátia do školských lavíc, absolvujú kurzy, školenia či napíšu učebnice. Výška príplatkov bude závisieť od toho, koľko kreditov za dovzdelávanie a ďalšie aktivity nazbierajú.

Mikolaj odmieta opozičné obvinenia, že učitelia sa budú naháňať za kreditmi, a preto klesne kvalita vyučovania. „Systém nie je povinný, je dobrovoľný, kontrolovateľný, nevidím dôvod, prečo by to malo byť na úkor kvality,“ zdôvodňuje šéf rezortu. Tvrdí, že učitelia sa nemajú nového odmeňovania obávať. „Každý učiteľ si bude môcť vypočítať kredity sám, riaditeľ ich len parafuje. Riaditeľ školy nemá kompetenciu, aby ich zrušil, uznal alebo neuznal,“ dodal Mikolaj. Rezort podľa neho ešte musí vypracovať vyhlášku, v ktorej určí pravidlá pre získavanie kreditov.

Podľa prijatého zákona učitelia budú mať nárok na príplatky od novembra. Učitelia budú zaraďovaní do štyroch kariérových stupňov:

  • začínajúci učiteľ,
  • samostatný učiteľ,
  • učiteľ s prvou atestačnou skúškou
  • učiteľ s druhou atestačnou skúškou.

Konkrétny stupeň dosiahnu za určitý počet kreditov.

Poslanci odsúhlasili, že učiteľ pred nástupom do školy musí riaditeľovi priniesť potvrdenie od lekára, že je telesne a duševne spôsobilý učiť žiakov. Podľa Mikolaja išlo o požiadavku praxe, pretože zistili niekoľko prípadov nevhodného správania sa učiteľov. „Tí starší (učitelia – pozn. SITA) už zrejme majú niečo za sebou, takže každý nový musí preukázať, že je spôsobilý,“ uviedol Mikolaj. Odmietol, že podľa štatistík učitelia nad 40 rokov mávajú psychické problémy. „Veď to by som aj ja tam patril,“ podotkol s úsmevom Mikolaj.

Nový zákon o pedagogických zamestnancoch dnes podporilo 81 zo 134 prítomných poslancov. Medzi kritikov nového zákona patrí Združenie miest a obcí Slovenska, podľa ktorého školy nebudú mať peniaze na príplatky pre učiteľov. Ministerstvo školstva to odmieta s tým, že v tohtoročnom rozpočte majú vyčlenených 8,74 milióna eur. Zavádzanie nového odmeňovania sa má dokončiť v roku 2014.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Konecne sa nieco pohlo, aj ked si myslim, ze 1. zohnat lekarske potrvrdenie o tom, ze je clovek sposobily, nie je az taky problem a je to skor formalna zalezitost a 2. vacsina ucitelov po 40-tke naozaj ma nejake psychicke problemy, niektori uz aj skor. Nemyslim to zle, sama viem, ake je toto povolanie narocne na psychiku.

    Paci sa mi system kreditov za vzdelavanie a s tym spojenych priplatkov. Ucitelia sa budu musiet vzdelavat nadalej, ak budu chciet mat nejake peniaze navyse. Je kopa ucitelov-seniorov, ktori akosi „stratili krok“ s dobou a casto ucia len cistu teoriu bez toho, aby to malo vobec nejaky vyznam pre prakticky zivot studenta a jeho buducnost a ani neprejavuju zaujem to menit. Tak sa stava skola pre deti len nudnou zalezitostou, povinnostou, ktoru sa casto neplnia z nedostatku motivacie. Tu vsak zohrava svoju velku ulohu aj rodinne zazemie…

Pridaj komentár