Štát platí za študentov poistné iba do ukončenia štúdia

0

Skončenie štúdia na strednej alebo vysokej škole môže v niektorých prípadoch pre absolventa znamenať aj začiatok platenia poistného. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová. Za študentov stredných škôl platí štát poistné iba do dňa vykonania skúšky, najdlhšie do skončenia letných prázdnin do 31. augusta. „Ak sa absolvent stredoškolského štúdia neprihlási na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie, nezamestná sa, nezačne podnikať, alebo nepokračuje v ďalšom štúdiu, je od 1. septembra povinný začať si poistné platiť sám,“ povedala.

Absolvent vysokej školy nemá v platení poistného výhodu posledných školských prázdnin. Štát za neho totiž platí poistné iba do dňa vykonania štátnej záverečnej skúšky. Mnohí absolventi vysokoškolského štúdia sa pritom mylne domnievajú, že dňom ukončenia štúdia je deň promočného aktu. „Deň skončenia vysokej školy je posledným dňom, keď za študenta platí poistné štát. Od nasledujúceho dňa si takáto osoba musí začať platiť poistné sama,“ uviedla Balážová. Tu tvoria výnimku študenti, ktorí sa prihlásia na úrade práce ako uchádzači o zamestnanie, začnú podnikať, alebo sa zamestnajú. Balážová upozornila, že za absolventa jednej vysokej školy už štát poistné neplatí. Štát taktiež neplatí poistné ani za študenta, ktorý prekročil štandardnú dĺžku štúdia.

Ak sa absolvent strednej alebo vysokej školy zaeviduje na úrade práce, alebo začne podnikať, je povinný tieto skutočnosti oznámiť zdravotnej poisťovni. Ak sa zamestná, túto skutočnosť za neho oznámi zdravotnej poisťovni jeho zamestnávateľ. Všetky vyššie uvedené zmeny sú pritom absolventi povinní oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni do 8 dní od ich vzniku,

zdroj: SITA

ta kniha

ta kniha

ta kniha 2

ta kniha 3

ta kniha 4

ta kniha 5

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár