Sociálny výbor odobril rodičovský príspevok

webnoviny.sk 14

Poslankyňa Klára Särközy (SMK) navrhla, aby sa zvýšený príspevok upravil smerom nahor z navrhovanej sumy 256 eur na 266,6 eura.

BRATISLAVA 26. novembra (WEBNOVINY) – Parlamentný výbor pre sociálne veci a bývanie odporučil plénu Národnej rady SR schváliť vládny návrh novely zákona o rodičovskom príspevku. Rodičovský príspevok pre rodičov, ktorí sa rozhodli pre osobnú starostlivosť o dieťa, stratili svoj pracovný príjem a spĺňajú podmienky nároku na materské, by sa mal od začiatku budúceho roka zvýšiť do dvoch rokov veku dieťaťa zo súčasných 164,22 eura na 256 eur. Po dvoch rokoch veku dieťaťa do jeho troch rokov by táto dávka mala klesnúť na 164,22 eura.

Poslankyňa Klára Särközy (SMK) navrhla, aby sa zvýšený príspevok upravil smerom nahor z navrhovanej sumy 256 eur na 266,6 eura. „Návrh zákona, ktorý predkladá vláda, vychádza zo sumy minimálnej mzdy na rok 2009,“ upozornila. Vláda si pritom dala za cieľ zvýšiť rodičovský príspevok na úroveň čistej minimálnej mzdy. Keďže minimálna mzda sa na rok 2010 zvýši o 4,1 % na 307,7 eura, čistá minimálna mzda bude budúci rok predstavovať 266,6 eura.

Podľa štátnej tajomníčky rezortu práce a sociálnych vecí Emílie Kršíkovej je faktom, že minimálna mzda sa od začiatku roka zvýši. „Nemám to odkonzultované, zatiaľ by som to nepodporila,“ povedala o návrhu opozičnej poslankyne. „Nie je vylúčené, ako sa zachováme, keby takáto otázka bola v pléne,“ dodala.

Rodičia, ktorí boli pred narodením dieťaťa nezamestnaní, resp. pracovali len krátkodobo, dočasne a nesplnili podmienky nároku na materské, by mali od januára budúceho roka rodičovský príspevok poberať naďalej v súčasnej výške 164,22 eura so zachovaním jeho valorizácie v závislosti od zmeny životného minima. „Zavedenie tohto zákona si vyžiada v roku 2010 výdavky v sume približne 278,2 mil. eur, v roku 2011 asi 301,65 mil. eur a v roku 2012 približne 311,33 mil. eur,“ konštatuje ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Rodičovský príspevok navrhuje ministerstvo poskytovať len rodičom, ktorí sa rozhodnú pre osobnú starostlivosť o dieťa a nevykonávajú žiadnu zárobkovú činnosť. Rodičia, ktorí sa rozhodnú pre vstup alebo návrat na trh práce ešte pred skončením nároku na rodičovský príspevok, by mali mať nárok na nový jednorazový príspevok vo výške 25 % sumy poberaného rodičovského príspevku.

„V prípade, ak rodičovi, ktorému bol jednorazový príspevok poskytnutý, vznikne z dôvodu osobnej starostlivosti o dieťa opakovane nárok na rodičovský príspevok, navrhuje sa tento poskytovať vo výške 75 % zo sumy rodičovského príspevku za príslušné kalendárne mesiace,“ uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí. Za rodičov, ktorí sa rozhodnú pre osobnú starostlivosť o dieťa a ktorým sa bude poskytovať rodičovský príspevok, bude aj naďalej platiteľom poistného na starobné dôchodkové poistenie, invalidné poistenie a zdravotné poistenie štát.

SITA

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (9 hlasov, priemerne: 3,20 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. je to krasne a deti ktore maju viac ako dva roky a matky su s nimi domam tie peniaze uz nepotrebuju? ani jedlo ani oblecenie?to co je za svinstvo,ked pani Tomanovej ostane pri hypoteke 6000sk na prezitie potom by som chela vediet ci ich nepotrebuje aj po dvoch rokoch zivota dietata

  2. tiez som toho nazoru,ze toto cele je blbost!!!nevravim peniaze sa zidu,ale preco tieto vynimky???a kolko vlastne musim robit pred materskou aby som mala narok na tu sumu??a je to uz schvalene???a ked prejdem z MD do druhej MD???neviem je to cele cudne:su zeny ktore sa nie vlastnou vimou nedokazali zamestnat!!radsej zoberte jednorazovy prispevok pri narodeni a dajte mesacne tuto matersku!!!ved len plienky,kozmetika a vsetko ine je velmi drahe ved to kazda mamicka pozna!preco sa nikto nic nepita nas MAMICIEK?????

  3. Tiez ma to pekne stve, mala som neseriozneho zamestnavatela, ktory ma neprihlasil na socialnu poistovnu, a zistila som to prilis neskoro, do porodu som mala poistenie za 260dni a 270 je dolna hranica na matersku… mala by som maximalnu matersku, a nemala som nic, iba ten smiesny rodicovsky! A teraz pridem este aj o tuto vyhodu. A ak si zena spoji dve materske po sebe, tiez na to nebude mat narok – co je podla mna motivacia ku tomu, aby zena isla este po RD s prvym dietatom na par rokov do prace, a potom zisti ze uz je vlastne prilis stara a druhe dieta ani nechce, ci uz nemoze mat. toto je cielom nasho uz aj tak vymierajuceho statu???

  4. Zaraza ma ta kalkulacia, ze len detickam do dvoch rokov… Ja mam pocit, ze dietatko, ktore ma dva az tri roky, budu mamy pchat cim skor do jasli a skolok, aby mohli robit a zarobit…

    Ja mam dvojrocne dietatko, ktore je navyse nepocujuce. Cakala som, ze aspon pri postihnutych detoch bude vynimka, a dostanu tiez vyssi rodic. prispevok, kedze starostlivost o tieto deti je o dost nakladnejsia. Bohuzial… Do skolky ju zatial dat nemozem, a tak budeme zit z par euro…

    Tak Vam teda pekne dakujeme… 🙁

  5. Tak je úplne krásne, že ten rodičovský dostanú len matky, ktoré majú dieťa nie staršie ako dva roky.Detičky, ktoré majú viac ako dva rôčky sú už deťmi není?A podľa čoho to je tak?Myslím, že každá matka by mala mať taký istý nárok na rodičovský, či už má dieťaťko rok alebo viac ako dva roky

  6. zijeme dlhodobo v zahranici,pri prvom tehotenstve som zvazovala nad navratom na slovensko.som rada,ze som tak neurobila.pri porovnani prijmov a nakladov na dieta musim povedat,ze obdivujem vsetky slovenske mamicky ako dokazu vyzit a kalkulovat s tymito almuznami.moze mi niekto povedat,kedy uz konecne slovenska vlada prestane mysliet v prvom rade na seba??????

    1. Hmm, ja tiez zijem v zahranici a tu sa vyplaca len materske vo vyske asi 1/2 minimalnej mzdy pocas 9 mesiacov a potom nic (materska dovolenka je maximalne 12 mesiacov), ziadne rodicovske do 2-3 rokov, takze si myslim ze to zas na Slovensku nie je az take zle.

  7. Tiež ma to zaráža, že sa bude poskytovať RP len deťom do 2 rokov. Máme 2 deti – syn bude mať v januári 5 rokov a dcérka v apríli 2. Nás sa netýkalo ani zvyšovanie príspevku pri narodení /bol schválený až od 01.02.2005/ a ani pri dcérke sme zvýšené nedostali, lebo už bola druhá v poradí… Celé je to smiešne! Aj mamičky s detičkami, ktoré nepracovali, príp. pracovali, ale zamestnávateľ za ne neplatil alebo pracovali na dohodu, či detičky po 2. roku veku, potrebujú z niečoho žiť. Stačí sa len pozrieť, koľko stoja plienky alebo sušené mlieko. Veď sme mladé rodiny a nemáme mať z čoho nasporené!!! Na to nikto nemyslí???

  8. ja som bola s polsledným synom doma do 6 rokov, pretože ma vážne zdravotné problémy, teraz som na druhej MD a tiež nemám nárok na zvýšený rod.prisp.,je to svinstvo, naše deti nepotrebujú jesť a žiť tak ako deti mamičiek, ktoré mali to šťastie, že mohli pracovať?

  9. Tiež nechápem to limitovanie vekom do 2 rokov Eek Evil Dcérka má 2 roky a 3 mesiace a tiež jej dávam jesť (podotýkam, že kvôli nábehu na alergiu pije stále umelú náhradu mlieka), piť, šatím ju, kupujem detskú kozmetiku, hračky a pomôcky rozvíjajúce motoriku, reč… Pomaly nastáva aj čas, keď sa zariaďuje detská izbička, pretože prvotná postieľka je už malá… Mi to pripadá už ako diskriminácia. Pýtam sa – dieťa medzi druhým a tretím rokom života má právo len existovať a nie žiť??? Máme beztak najmenšiu materskú z okolitých štátov a týmto novým výmyslom to aj definitívne zaklincovali.

  10. ……. no limitovanie zvyseneho RP do dvoch rokov je velmi dobre navrhnuty strategicky plan ako hlasat jedno a robit skryto presny opak !

     

    je zname, ze je velmi malo jasli ! vlada chce podporovat zlucenie prac. a rodinneho zivota tym, aby vraj kazdy mal moznost volby ……… pekne povedane, v praxi znamena – ked pojdete robit, znizime vam RP ! a dostanete len almuznu na zalepenie oci v podobe prispevku na starostlivost

     

    od dvoch rokov uz su deti prijimane do skolok, ktorych je podstatne viac a presne ako bolo povedane v jednom diskusnom prispevku, ide o to – skryto podnietit rodicov, aby uz po dvoch rokoch odchadzali od deti do prace !!! stat tym velmi vela usetri !

     

    preto ta hranica dvoch rokov 🙂 ….. dobra strategia ……. 🙁

  11. Ahojte mam 7mesacneho synceka,nastupovala som z MD na druhu MD,s tym ze som zamestnana.Tak teraz neviem ci aj mne zvysia matersku?Ked nie tak nech skusia aj oni prezit zo 164eur-smiesna suma pre dve deti a mamicku.Vsak len za skolku sa kolko plati,a to potrebuju aj obliect a najest.Dneska je vsetko drahe!!!!

  12. ja mam dvojcata maju 2 roky aj 3 mesiace a tie nepotrebuju tak isto ako to jedno dieta ved oni potrebuju dvoj nasobne viac a nam daju len tych par € to je diskriminacia by som chcela vidiet ako by pani Tomanova vychovala dve deti zo 4900sk

Pridaj komentár