Slovensko:Česko – remíza 2:2

webnoviny 0

Slovensko – Česko 2:2 (0:0) Góly: 60. Šesták, 73. Hamšík (z pok. kopu) – 68. Pudil, 84. Baroš, ŽK: 74. Hamšík – 11. Grygera, ČK: 75. Hamšík (Slovensko) po 2. ŽK, rozhodovali: Tom Henning Övrebö – Kim Haglund, Dag Roger Nebben (všetci Nór.), 23 500 divákov (vypredané)

Slovenskí futbaloví reprezentanti majú stále reálnu šancu naplniť vytúžený cieľ, ktorým je postup na budúcoročné majstrovstvá sveta do Juhoafrickej republiky.

Zverenci trénera Vladimíra Weissa remizovali v mimoriadne dôležitom a sledovanom sobotňajšom stretnutí 3. skupiny európskej časti kvalifikácie o účasť na svetovom šampionáte s hosťujúcim Českom 2:2 (0:0) a naďalej zostali na čele tabuľky.

Skóre duelu na vypredanom Tehelnom poli otvoril v 60. min Stanislav Šesták, už o osem minút však vyrovnal na 1:1 Daniel Pudil. Druhá obrovská vlna eufórie zaplnila štadión Slovana v 73. min, keď Marek Hamšík premenil nariadený pokutový kop za faul Jaroslava Plašila na Radoslava Zabavníka a upravil na 2:1. O dve minúty však videl legionár z talianskeho Neapola červenú kartu. Česi presilovku využili v 84. min, keď konečnú podobu výsledku stanovil Milan Baroš.

Slováci majú po siedmich dueloch na svojom konte 16 bodov za päť víťazstiev, jednu prehru a jeden nerozhodný výsledok. Druhí sú so 14 bodmi Severní Íri, ktorí v sobotu remizovali v Poľsku 1:1. Práve „Ostrovania“ budú o štyri dni v stredu 9. septembra ďalším súperom „weissovcov“. Na 3. pozícii sa nachádza Poľsko (11 bodov), rovnaký počet bodov má na konte aj štvrté Slovinsko. Česi zostávajú predposlední (9) a tabuľku uzatvára beznádejne posledné San V ôsmom vzájomnom dueli medzi SR a ČR od rozdelenia federácie sa zrodila druhá remíza. V dvoch doterajších zápasoch mali navrch Slováci, štyri súboje vyhrali Česi.


Ak ste to nevideli, prečítajte si farbistý opis

Prvá minúta – prvý roh, druhá minúta – prvá strela a prvý zákrok Muchu a do 8. min celkovo päť rohových kopov. Takáto bola podoba úvodného českého tlaku, ktorý zaskočil Slovákov, ale neprinútil ich kapitulovať. Aj keď úvodnú Plašilovu strelu z pomerne ostrého uhla Mucha len s námahou vytláčal na roh.

Nebezpečná bola aj hlavička Kadleca po ďalšom z českých rohov a rovnako Pudilov pokus po predchádzajúcej chybe Škrtela. Slovenskú zástavu prvýkrát zdvihol až v 10. min prekvapujúci novic v základnej zostave Weiss ml., ktorý odvážne prenikol, nebezpečne odcentroval, ale zakončenie ani roh z toho neboli. Slovenská strela na bránku sa zrodila až v 20. min, keď využil chvíľku nepozornosti českých zadákov Hološko a približne z 22 m prinútil konečne českého kapitána Čecha k činnosti.

Ešte predtým zažilo preplnené Tehelné pole prvýkrát mexické vlny, čo bol zrejme znak spokojnosti s videným. V 25. min prišla veľká slovenská šanca, no výborný center v podaní Hamšíka postupne „netrafili“ Šesták ani Hološko. Zakrátko chcel stredopoliar Neapola Hamšík prekvapiť pohotovým pokusom, ale ľavačkou spoza šestnástky Čecha nepreľstil.

Až v 35. min mohli štatistici zaznamenať prvý slovenský roh, ale Weissovi zverenci z neho nič nevyťažili. Zato v 37. min sa už mohlo meniť skóre. To keď nečakaný tromf a zároveň syn slovenského trénera Weiss ml. povykrúcal českú obranu do „zblbnutia“, ale úplne voľný Śesták sa do jeho centrovanej lopty nehodil… V samom závere zaujímavého prvého polčasu opäť nebezpečne podkurovali hráči českého národného tímu. V 39. min sa dostal k odrazenej lopte vnútri šestnástky Štajner, no vystrelil len vedľa pravej žrde. V 45. min sa vyznamenal Mucha po českom pokuse z bezprostrednej blízkosti. Na druhej strane zasa po druhom slovenskom rohu nesadla lopta na ľavačku Ďuricovi tak, ako by si želal.

Fyzicky náročný futbal s množstvom súbojov, ale aj nečakaných útočných výpadov pokračoval aj po prestávke. V 52. min to skúšal z ľavej strany priebojný Vittek, ale jeho strieľaný center vyrazil Čech bravúrne nohou. Na opačnej strane vyskúšal Muchovu pozornosť strelou bez prípravy Pudil. Presne po hodine hry si Tehelné pole konečno zakričalo čarovné slovko GÓL!

Weiss posunul loptu Vittekovi, slovenský kapitán na ľavej strane šestnástky elegantne zasekol, jeho plachtiaci center na vzdialenejšiu žrď našiel dovtedy nevýrazného Šestáka a strelec najdôležitejších slovenských gólov v tejto kvalifikácii rozjasal tribúny – 1:0. Gólovú poistku mohol v eufórii pridať Weiss ml., ale po prihrávke skvelého Vitteka si príliš dlho pripravoval loptu na strelu, až kým ju česká obrana nezblokovala. Potvrdilo sa staré nedáš-dostaneš a Česi prakticky z protiútoku vyrovnali. Striedajúci Necid prihral Štajnerovi, ktorý našiel úplne voľného Pudila, a ten zoči-voči Muchovi nezaváhal – 1:1.

Šokujúce momenty na oboch stranách pokračovali aj v ďalších minútach. Najprv si Zabavník odvážnym prienikom do šestnástky vypýtal faul a nórsky rozhodca Övrebö sa odhodlal fúknuť do píšťalky a ukázať na biely bod. Hamšík bez problémov prekonal Čecha a poslal Slovákov do vedenia – 2:1. V radostnom ošiali z oslavy gólu však opustil trávnik a uvidel žltú kartu. Vzápätí po faule v strede poľa aj druhú a keďže sa mu opred očami začervenalo, musel dolu z ihriska. Ešte predtým slovenský tréner stiahol z trávnika svojho syna, čo sa dialo za hurónskeho revu divákov.

Čechom trvalo v presilovke 9 minút, kým vyrovnali. Po ďalšom z množstva rohových kopov sa dostal k lopte na zadnej žrdi striedajúci Baroš po Ďuricovom nešťastnom nadvihnutí a pohodlne vyrovnal na 2:2. V samom závere sa Česi snažili v početnej výhode o víťazný gól, no slovenská obrana odolala.

CHORZÓW:
Poľsko – Severné Írsko 1:1 (0:1)
Góly: 80. M. Lewandowski – 38. Lafferty, ŽK: 62. Golaňski (Poľsko), rozhodoval: Manuel Mejuto González (Šp.), 40 000 divákov

Aktuálna tabuľka 3. skupiny:
1. SLOVENSKO 7 5 1 1 19:8 16
2. Severné Írsko 8 4 2 2 13:7 14
3. Poľsko 7 3 2 2 19:8 11
4. Slovinsko 7 3 2 2 10:4 11
5. Česko 7 2 3 2 8:6 9
6. San Maríno 8 0 0 8 1:37 0 SITA

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár