Ranný rozvoj v krabici – Pre deti od UNICEFu

TS 0
fotozdroj: Unicef

UNICEF predstavil nový nástroj pomoci

v núdzových situáciách pre malé deti. UNICEF v Ženeve predstavil sadu „Ranný-rozvoj-v-krabici” (Early Childhood Development Kit) – nový nástroj pomoci pre malé deti, ktoré sa ocitnú v núdzovej situácii. Je určená deťom, ktoré zasiahne vojna, prírodné katastrofy alebo sú vysídlené. Ide o prvú sadu svojho druhu, ktorá sa bude využívať v rámci humanitárnej pomoci.

Ranné detstvo

Obdobie ranného detstva je najkritickejším obdobím vývoja mozgu a deti sú v tomto období veľmi zraniteľné, najmä počas vojny, hurikánov, záplav, zemetrasení či iných katastrof. 

Čo je v kufríku?

Ranný-rozvoj-v-krabici im pomôže nastoliť zdanie normálnosti práve v takýchto situáciách. Obsahuje 37 rôznych položiek pre približne 50 detí do 6 rokov.

Umožňuje im hrať a rozvíjať sa, podporuje deti v komunikácii a vzájomnej interakcii – prostredníctvom hier, kreslenia, počítania a čítania príbehov. 

Hodnota jednej sady je 230 USD. Predmety ako domino, pexeso, farbičky, stavebnice, handrové bábiky, puzzle či pamäťové hry dávajú deťom pocit, že im niečo patrí, a pomáhajú im vnímať život ako „normálny”.

Ranný-rozvoj-v-krabici bol pred zaradením medzi nástroje pomoci testovaný v siedmych krajinách – Čad, Libéria, Kongo (Brazzaville), Jamaika, Guyana, Maldivy a Irak.

Úlohou UNICEF v núdzových situáciách

je ochrana detí a žien, zaistenie aplikácie medzinárodných štandardov v otázke ich práv a zabezpečenie pomoci. Počas posledných troch rokov pomáhal UNICEF v 829 núdzových situáciách. Odhaduje sa, že ročne sa núdzové situácie dotknú života 175 miliónov detí. 

Ranný-rozvoj-v-krabici dopĺňa sady Škola-v-krabici (School-in-a-Box ) a Šport-v-krabici (Recreation kit). Škola-v-krabici bola vyvinutá spoločne UNICEF a UNESCO v roku 1994. Je súčasťou pomoci UNICEF v núdzových situáciách a pri snahách o návrat detí do škôl. Dodnes bolo po celom svete rozdistribuovaných viac ako 600 000 sád Škola-v-krabici.

Viac informácií nájdete na

www.unicef.org
www.unicef.sk / www.priateliadeti.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár