Príprava na veľké životné udalosti – svadba alebo narodenie dieťaťa

pr 0

Svadba alebo narodenie dieťaťa patria k udalostiam, ktoré sú veľmi radostné ale pre veľmi veľa ľudí je samotná príprava stresujúca a náročná. Preto je nevyhnutné, aby ste sa na tieto životné kroky poriadne a dostatočne vopred pripravili.

foto: Freepik.com

 

Čo pred narodením dieťaťa?

Či už ide o svadbu alebo o narodenie dieťaťa, prvoradá je dobrá organizácia.

Pred narodením dieťaťa je potrebné, aby ste sa na všetko pripravili hlavne psychicky ale aj fyzicky. Prvé mesiace môžu byť veľmi náročné, ale určite to nie je nič také náročné, čo by ste nezvládli.

Pred samotným pôrodom je nevyhnutné, aby ste začali pripravovať detskú izbu a venovali svoj čas nákupom pre nový prírastok do rodiny. Dajte si záležať na výbere detskej postieľky alebo kočiari. Môžete tiež začať nakupovať prvé hračky. Napríklad, ak už viete, že čakáte chlapca, môžete mu zaobstarať hračky dinosaury, ktoré v budúcnosti budú napomáhať pri rozvíjaní fantázie a precvičovaní motoriky. Pre dievčatá môžete napríklad nakúpiť nejaké bábiky alebo iné hračky s dievčenským motívom, ktoré pomáhajú pri jemnej motorike. Myslite tiež aj na to, že je potrebné nakúpiť aj detské oblečenie. Veľmi dobrou alternatívou je second-hand oblečenie pre deti, ktoré vám ušetrí peniažky a prispejete tým aj k udržateľnosti. Hlavne vám to finančne pomôže v prvých rokoch, kedy bude vaše dieťa rásť a budete musieť často nakupovať nové oblečenie.

Nezabúdajte však pripraviť ani seba. Urobte si zoznam oblečenia a vecí, ktoré si budete musieť zabaliť do pôrodnice. Určite si nezabudnite zobrať hygienické potreby, popôrodné vložky, jednorazové nohavičky, podprsenku na kojenie a toaletný papier.

Ako sa pred svadbou nezblázniť?

Plánovanie, plánovanie a opäť plánovanie. To sú veci, ktoré budete musieť riešiť takmer denne a niekedy vás toto plánovanie bude uháňať do šialenstva. Ako sa však dôkladne pripraviť, aby vás to nepohltilo?

V prvom rade, si vyčleňte dostatok času, kde si sadnete so svojím partnerom, najbližšími a navrhnete im svoje predstavy o priebehu. Spíšte si zoznam, čo všetko bude potrebné vybaviť. Vyčleňte si daný rozpočet, ktorý sa snažte dodržať. A čo ďalej?

Inšpirujte sa

Možno ešte nemáte predstavu o tom, ako by mala svadba vyzerať. Takéto inšpirácie vám môžu veľmi jednoducho pomôcť pri výbere dizajnu, v akom duchu sa bude svadba niesť, aký priestor by sa vám najviac páčil, alebo vám to pomôže pri výbere dekorácií.

Ak už máte rozpočet, stanovte si termín a miesto konania

Veľmi dôležitou časťou je pozrieť si svadobné priestory. Poobzerajte sa po vhodných priestoroch, ktoré vám budú vyhovovať výzorom a hlavne aj miestom konania. Vypíšte si možno zoznam viacerých priestorov a zistite si, v ktorých termínoch sú voľné. Ak máte predstavu o tom, aký by mal byť približný termín konania vašej svadby, pomôže vám to pri výbere. Myslite tiež aj na to, že je potrebné zvážiť možnosť ubytovania hostí.

Zabezpečte si oddávajúceho

Či už chcete aby vás oddával farár, starosta alebo príslušný človek z matriky, musíte si ho dostatočne vopred zabezpečiť. Tento krok si určite nenechávajte na koniec.

Kameraman, fotograf, DJ, catering a hostia

Určite chcete, aby bol váš deň D zvečnený. S dostatočným predstihom si začnite hľadať dobrého a kvalitného kameramana, fotografa, DJ-a, ktorý sa postará o kvalitnú hudbu a ďalších, na základe vašich predstáv. Začnite tiež rozmýšľať aj nad zoznamom hostí, ktorých na svojej svadbe chcete a niekoľko mesiacov pred samotnou svadbou im rozpošlite svadobné oznámenia.

Vyberte si taktiež aj svadobné menu a zabezpečte catering. Ak nemáte dostatočnú predstavu, určite vám cateringové spoločnosti s radosťou poradia. Postupne sa vrhnite aj na ochutnávanie jedál a svadobnej torty.

Vyberte si svadobné šaty

Vyčleňte si dostatok času, pozvite si svojich najbližších a vrhnite sa do návštevy svadobných salónov a skúšania. Nenechávajte si to na poslednú chvíľu, pretože je možné, že bude potrebné na šatách vykonať aj nejaké krajčírske úpravy. Tu už rozmýšľajte aj nad účesom, líčení a tiež nad šatami družičiek.

Dekorácie, kvety a darčeky pre hostí

Pol roka pred svadbou by ste už mali mať dohodnutých dodávateľov, myslite na výzdoby, dekorácie, aparatúru a podobne. Myslite aj na samotné darčeky pre vašich hostí. Inšpirovať sa môžete kdekoľvek.

Zasadací poriadok a snubné prstene

Približne 4 mesiace pred samotnou svadbou už začnite rozmýšľať nad zasadacím poriadkom. Dajte si vyrobiť menovky na stôl a pomaly začnite vytvárať aj harmonogram programu svadby. V tento čas si už pomaly vyberajte a zaobstarajte svadobnú obrúčku. Dajte si záležať na dizajne, nakoľko ju budete nosiť po zvyšok života.

Tu sme vám dali zhruba predstavu o tom, čo si všetko taká svadba vyžaduje. Je toho viac, my sme vám však vybrali tie najpodstatnejšie veci, na ktoré musíte myslieť. Ak však s týmito prípravami bojujete, nezabudnite ani na poriadny oddych. Toto obdobie je časovo a psychicky veľmi náročné, a na to, aby ste to zvládli bez problémov, si určite s partnerom zájdite na poriadny romantický pobyt. Venujte sa tu len jeden druhému a počas tohto pobytu sa snažte na povinnosti nemyslieť. Takýto relax vám dodá veľa sily do ďalšieho plánovania.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...