Pribudne 50.000 prvákov

webnoviny 0

Žiaci základných a stredných škôl sa v stredu po dvoch mesiacoch prázdnin vrátia do lavíc. Tento rok pribudne na základných školách viac ako 50 000 prvákov. Rodičia prihlásili celkovo 54 445 detí, čo je o 654 viac ako vlani. Návrh na odklad povinnej školskej dochádzky dostalo 4 329 detí. Ako ďalej vyplýva z údajov Ústavu informácií a prognóz školstva, až 90 percent žiačikov príde na základnú školu po skončení materskej školy.

Koľko, kedy, kto, čo ?

Riaditelia základných škôl otvoria v školskom roku 2009/2010 celkovo 2759 samostatných a 671 spojených tried. Najviac prvákov budú mať v Prešovskom a Košickom kraji, najmenej v Trnavskom a Trenčianskom. Prvých dní voľna sa školáci dočkajú o osem týždňov, 29. a 30. októbra si o dva dni predĺžia víkend jesennými prázdninami. Tento rok iste potešia mimoriadne dlhé vianočné prázdniny, od školy si žiaci vrátane víkendov oddýchnu 19 dní. Polročné vysvedčenia im učitelia odovzdajú 29. januára 2010.

Meškajúce učebnice


Minister školstva Ján Mikolaj už avizoval, že rezort nestihne rozdistribuovať do škôl všetky učebnice. Štyri až päť týždňov by mali meškať knihy pre výučbu druhákov a šiestakov základných škôl a druhákov stredných škôl, ktoré sa začnú od septembra vzdelávať podľa reformy. Kým školy nedostanú nové učebnice, mali by sa podľa ministra učiť zo starých. „Ide o to, aby školy vydržali prvý mesiac. Tak ako v minulom roku neboli všetky učebnice a školy si pomohli,“ uviedol v polovici augusta Mikolaj. Ako dodal, knihy sú už napísané, treba ich len vytlačiť a rozviesť. „Ide, myslím, o osem miliónov učebníc, z toho je 60 alebo 70 titulov, čiže nikdy v histórii taký nárast nových učebníc nebol. Takže kľudne sa môže stať aj z ľudského hľadiska, že nejaké zádrhele budú,“ priznal Mikolaj. Rezort sa odvoláva na zmluvy s vydavateľstvami, na základe ktorých musia školy dostať učebnice do mesiaca. „Tam je záväzok, že budú tie termíny a pokiaľ by neboli, tak to dáme k súdu,“ dodal minister.

Druhý rok reformy


Školský rok 2009/2010 bude druhým podľa reformy, ktorou Mikolaj zaviedol dvojúrovňové vzdelávanie. Vlani si museli učitelia po prvý raz vypracovať vlastné školské vzdelávacie programy, ministerstvo určilo v osnovách len povinné učivo. Nový školský zákon nahradil zákon z roku 1984. SNS a ĽS-HZDS plánujú v septembri napadnúť na Ústavnom súde SR novelu tohto zákona z dielne SMK, ktorá upravuje písanie zemepisných názvov v učebniciach pre národnostné menšiny. Maďarskej koalícii prešla vďaka podpore Smeru-SD. Podľa novely sa budú geografické názvy, ktoré sú vžité a zaužívané pre tú-ktorú národnostnú menšinu, písať v podobe, v akej boli v schválených učebniciach z rokov 2002-2006. Mikolaj to kritizoval, lebo z novely nie je jasné, aké názvy v jazyku menšiny sú zaužívané a vžité a tiež preto, že na ministerstve nenašli žiadnu učebnicu, ktorá bola schválená v tomto období. Rezort dodatočne vypracoval odporúčané usmernenie pre vydavateľstvá, aby vedeli, ako majú uvádzať geografické názvy dvojjazyčne. SMK sa to nepáči a tvrdí, že je zoznam neúplný, chybný a neakceptuje maďarský pravopis. V súpise chýbajú napríklad maďarské názvy riek Bodrog, Bodva, Dunaj, Hornád, Ipeľ, Slaná či Tisa. Maďarský ekvivalent nemá v usmernení aj minimálne osem kotlín a niekoľko nížin.

zdroj: SITA, www.webnoviny.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár