Pri nehode autobusu sa zranilo najmenej 34 Slovákov

webnoviny.sk 0

BRATISLAVA 21. júna (WEBNOVINY) – Najmenej 34 slovenských študentov sa zranilo pri nehode autobusu, ku ktorej došlo dnes ráno pri ich návrate z poznávacieho výletu z Talianska na diaľnici A2 v rakúskom Štajersku. Informoval o tom hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda. Podľa jeho informácií nie je nikto zo zranených v ohrození života.

K havárii došlo okolo 6:00 na diaľnici A2 medzi Mooskirchenom a Liebochom v smere na Graz. Autobus zišiel z doposiaľ neznámych príčin z vozovky napravo od diaľnice a prevrátil sa. Pravdepodobnou príčinou nehody bol zrejme mikrospánok 41-ročného vodiča, ktorý pri výsluchu priznal, že zadriemal a stratil kontrolu nad vozidlom.

V autobuse bolo 48 študentov vo veku 15 až 20 rokov a päť učiteľov zo strednej školy podnikania v Senici, ktorí vycestovali zo Slovenska 12. júna a mali sa vrátiť dnes, potvrdil agentúre SITA riaditeľ školy Vladimír Sládeček. Štrnásť z nich utrpelo ľahšie zranenia, tri osoby sú zranené ťažko, povedal Škoda. „Ide o študentov z celého senického regiónu,“ uviedol Sládeček.

Minister zdravotníctva Richard Raši, ktorý je v súčasnosti v rakúskom Grazi, televízii Markíza povedal, že hospitalizovaných je 18 mladých ľudí, z toho dvaja sú na jednotke intenzívnej starostlivosti, ostatní na bežných oddeleniach. Študenti majú väčšinou poranenia končatín, poranenia hlavy a v jednom prípade aj poranenie chrbtice, povedal televízii Raši.

Autobus s českou poznávacou značkou viedli šoféri z Čiech. Patrí firme Tredos z Třebíča. Jej konateľ František Pléha agentúre SITA povedal, že na Slovensku zriadili nonstop linku pre príbuzných 00421 903 767 767. Autobus bol v prevádzke jeden a pol roka, vodiči mali približne 10-ročnú prax, uviedol. Jeden z nich utrpel ľahšie zranenia a už ho z nemocnice prepustili. Je to prvá nehoda tejto českej dopravnej spoločnosti.

Zájazd pre školu zabezpečovala cestovná kancelária Tomi Tour. Dopravca Tredos vyslal na miesto nehody náhradné vozidlo. Sládeček SITA potvrdil, že autobus, ktorý prevážal študentov z Rakúska, už dorazil do Senice. V autobuse cestovala spolu so študentmi aj jedna členka krízového tímu psychológov.

V Rakúsku zasahoval aj špecializovaný tím so slovenskými psychológmi, uviedla pre SITA hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Štyria zástupcovia tímu pomáhali v Rakúsku, štyria sú stále v Senici.

Podľa televízie TA3 havaroval autobus na rovnom úseku cesty diaľnice. Cestujúci mali v autobuse šťastie, pretože vozidlo skončilo tesne vedľa piliera, na ktorom je zachytené dopravné značenie. Pre časť detí prišli ich rodičia vlastnými autami. Na mieste bol prítomný aj slovenský konzul a policajný pridelenec vo Viedni.

Premiér Robert Fico ponúkol v priebehu dňa rodinám a vedeniu školy letecký vládny špeciál pre okamžitý odvoz študentov a pedagógov z Grazu. Podľa Škodu ho zrejme využijú v ďalších dňoch. Zdravotnú starostlivosť o zranených Slovákov a ich prevoz na Slovensko koordinuje minister zdravotníctva Richard Raši, dodal Škoda.

Zdroj:SITA

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár