Pozor na nebezpečné hračky a tovary!

Klára Grafová 0

Slovenská obchodná inšpekcia a Úrad verejného zdravotníctva upozorňujú pravidelne na výrobky, ktoré predstavujú riziko ohrozenia zdravia a sú preto pre deti a ich rodiny nebezpečné.

V posledných dňoch to boli aj tieto nebezpečné výrobky:

Detská chodúľka ITEM NO: B103

Detská chodúľka sa skladá z kovového rámu bledomodrej farby, plastovej konštrukcie zelenej farby a oranžového pultíku zvieracieho vzoru. Chodúľka nie je označená výrobcom ani typom a ani iným údajom. Výrobca uvádza vhodnosť používania pre deti 6 – 12 mesačné.

Tento výrobok je zabalený v škatuli s údajmi: „SUWALPER, MADE IN CHINA, ITEM NO: B103, QTY:7PCS, COLOR, N.W.: 12,95 kg, G.W. 14,25 kgs, MEAS: 63,5×57,5×40,5cm, MOB: 15958483930.

Ako príčinu nebezpečnosti SOI uvádza nedostatočnú stabilitu konštrukcie: „Pri prudkom pohybe dieťaťa dozadu môže dôjsť k prevrhnutiu detskej chodúľky a následnému pádu dieťaťa a úderu jeho hlavičky o zem. Uvedené môže mať za následok otras mozgu u dieťaťa.“ 

Detská chodúľka G mini GM1511 

Táto chodúľka sa predáva v 5 farebných prevedeniach a to v hnedom GM1511.01, modrom GM1511.02, ružovom GM1511.03, zelenom GM1511.04, šedom GM1511.05. 

Výrobca je odporúča pre deti vo veku od 6 mesiacov, pričom maximálna povolená hmotnosť je do 12 kg. Výrobok je označený etiketou s názvom a adresou distribútora, referenčným číslom GM 1511.03 (ružové prevedenie), EAN kódom: 8592946432288 a odkazom na technickú normu STN EN 1273:2005. 

Inak, viete, že chodítka by sme pre deti vôbec nemali používať? 

Ako dôvod nebezpečnosti SOI popisuje, že „pri pohybe dieťaťa sediaceho v chodúľke môže nastať uvoľnenie pružiny konštrukcie a následného pádu dieťa aj s pultíkom. Uvedená nedostatočná statická pevnosť môže spôsobiť zlomeninu alebo iné nebezpečné poranenie spojené s pádom a uviaznutím dieťaťa.“ 

Hlboký kočík pre bábiky DOLL Stroller

Kočík je vyhotovený ako hračka. Konštrukcia kočíka je z povrchovo upraveného kovu, doplnená o plastové doplnky. Na balení je uvedená obchodná značka Tiachen®, DOLL Stroller, My lovely baby stroller, ITEM NO: 28279 a označenie CE.

Za príčinu nebezpečnosti SOI označila fakt, že „kočík je vyhotovený tak, že nespĺňa požiadavky na blokovacie zariadenie. Vybavený je len jedným blokovacím zariadením, vedľajšie blokovacie zariadenie sa na kočíku nenachádza. Keď sa kočík rozloží, blokovacie zariadenie sa samočinne nezapne, v dôsledku čoho nie je možné vylúčiť riziko poranenia dieťaťa pri manipulácii s kočíkom.“

Kolobežka N. 79926

Kolobežka je vyhotovená z povrchovo upraveného kovu, doplnená o samolepky a plastové doplnky. Zadné koleso kolobežky má brzdu. Výrobok je označený obchodnou značkou IKO idea for life, s uvedenými údajmi: N: 79926, čiarovým kódom: 8585030079926 a označením CE.

Túto kolobežku označili za nebezpečnú preto, lebo „nespĺňa požiadavky na pevnosť a pri náraze kolobežky na pevnú prekážku ako napr. obrubník môže dôjsť k zdeformovaniu prednej vidlice kolobežky, čo môže mať za následok poranenie dieťaťa pri páde z nej. Kolobežka nespĺňa ani požiadavky na nastavovanie a skladanie rúrok kormidla, v dôsledku čoho môže nastať situácia, kedy sa kormidlo zasunie počas jazdy na nej a kolobežka sa stane neovládateľnou.

Priemer predného kolesa kolobežky je 91 mm a nevyhovuje stanovenej norme 120 mm. Pri jazde na kolobežke na nerovnom povrchu sa môže koleso zaseknúť v jame a dieťa môže preletieť cez kolobežku a utrpieť tak otras mozgu alebo tržné zranenia, či zlomeniny zápästia pri reflexnom pohybe, kedy vystrie ruky, aby zabránilo pádu.“

Balea Creme Seife Buttermilk &Lemon – tekuté mydlo

Úrad verejného zdravotníctva SR informoval o výskyte nebezpečného kozmetického výrobku hláseného cez systém RAPEX . Ide o tekuté mydlo Balea, výrobná dávka: Lot: 637541 a 637542 s dátumom spotreby: 06.2019.

Vo výrobku bol zistený prekročený povolený limit pre mikroorganizmy.

Pre všetky tieto výrobky a tých, čo si ich prípadne zakúpili, SOI i UVZSR odporúčajú, aby ich vo vlastnom záujme prestali používať. Spotrebiteľ má právo nebezpečný výrobok vrátiť späť a pri uplatnení tohto práva mu bude vrátená kúpna cena.

Spracované s použitím: soi.sk, uvzsr.sk, zdroje fotiek tamtiež.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Klára Grafová

Obyčajná mama som. V práci pomáham deťom a rodinám a tí ma neskonale inšpirujú. Milujem voňavú jar a pokojný les.

články autora...

Pridaj komentár