Povinná domáca izolácia sa týka aj vašich blízkych, ktorí neboli v zahraničí

Kristína Kováčiková 0

Odkedy sa zrušila povinná štátna karanténa, aj tzv. e-karanténa, nahradil ju systém „dobrovoľnej“ domácej karantény.

Platí pre všetkých občanov, ktorí sa vrátia z iných ako bezpečných krajín, ale aj pre ich blízkych, ak žijú v spoločnej domácnosti.

Bezpečne z bezpečnej krajiny

V súčasnosti máme na zozname 33 „zelených“ bezpečných krajín (od 20. júla k nim pribudla Veľká Británia). Občania po návrate z týchto krajín nemusia ísť do domácej izolácie, hlásiť sa úradom, ani podstupovať test na COVID-19.

Ak by sa však po návrate zo zahraničia u osoby objavili príznaky respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára a povedať mu o cestovateľskej anamnéze. Lekár následne určí ďalší postup, čo sa týka diagnostiky aj liečby.

Zatelefonovať svojmu obvodnému lekárovi by mal aj ten, kto síce nebol v zahraničí, ale bol v kontakte s osobou, ktorá prišla zo zahraničia a prejavili sa u neho príznaky respiračného ochorenia.

Po návrate z rizikovej krajiny

Ak niekto príde z krajiny, ktorá nie je na zozname zdravotne bezpečných, musí bezprostredne po návrate zatelefonovať (alebo napísať e-mail) príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a svojmu všeobecnému lekárovi, resp. pediatrovi.

Ďalej sa musí okamžite presunúť do domácej izolácie – miesto svojho pobytu si osoba určí sama – a najneskôr na piaty deň absolvovať test na ochorenie COVID-19, ktorý mu zmanažuje regionálny úrad verejného zdravotníctva (v takomto prípade sa test neplatí).

Regionálny úrad verejného zdravotníctva vás skontaktuje s výzvou na testovanie a inštrukciami.

Odbery v domácom prostredí sa vykonávajú len vo výnimočných prípadoch, bude preto potrebné navštíviť odberné miesto. Ideálne je, doviezť sa na odber autom.

Výnimku z testovania na koronavírus má dieťa do 3 rokov veku, ak príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo pediater dieťaťa neurčí inak.

Domáca izolácia sa týka aj ostatných členov domácnosti

Treba povedať, že domáca izolácia platí pre všetkých v domácnosti, ktoré na danom mieste žijú, nielen pre osoby, ktoré sa vrátili zo zahraničia.

Ideálnym riešením pre člena rodiny, ktorý prišiel zo zahraničia, je samostatná izba a minimálne kontakty s ostatnými, aby sa zabránilo prípadnému prenosu ochorenia. Každý člen rodiny má mať svoj vlastný uterák. Rovnako vlastný tanier, poháre či príbor.

Počas domácej izolácie nesmie nikto opustiť miesto pobytu. Osoby v domácej izolácii majú povinnosť obmedziť kontakty s inými osobami a nesmú prijímať návštevy.

„Nákupy si zorganizujte s pomocou priateľov, rodiny či blízkych a poproste ich, aby vám ich nechali pred dverami alebo na inom určenom mieste, prípadne, ak sa dá, využite službu dovozu potravín do domácnosti, resp. služby samospráv, prípadne sa obráťte na miestny spolok Slovenského Červeného kríža,“ radí ministerstvo zdravotníctva.

Môžem ísť vyniesť smeti alebo vyvenčiť psa?

Ak sa domáca izolácia vykonáva v rodinnom dome, osoby môžu tráviť čas vonku na dvore.

V prípade bytového domu je možné rešpektovať nutné a krátke opustenie priestorov, príkladmo, ak idete vyhodiť smeti, prebrať nákup, vyvenčiť psa a podobne.

Samozrejme, počas tejto krátkej vychádzky si musíte prekryť horné dýchacie cesty, držať si sociálny odstup a vydezinfikovať ruky aj pred opustením bytu. V spoločných priestoroch bytového domu nie je vhodné sa zdržiavať. Nemali by ste používať výťah.

Na opustenie bytového domu treba mať relevantný dôvod, pretože v prípade nahlásenia porušenia karantény budete musieť dokazovať, či išlo o nevyhnutné opustenie miesta izolácie.

Koniec domácej karantény

Negatívnym testom sa končí povinnosť domácej izolácie pre celú domácnosť. Ak by bol test na koronavírus pozitívny, izolácia trvá ďalej a treba sa riadiť pokynmi úradu.

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár