Pomohol 165 deťom. Projekt Zachráňme životy oslavuje 12 rokov

Marcela Beňová 0

Aj ženy, ktoré ostanú bez pomoci partnera a rodiny, majú šancu vychovávať svoje dieťa. 

shutterstock

Už 12 rokov sa budúce mamičky, ktoré sa ocitli v krajnej núdzi, môžu obrátiť na Fórum života. Prostredníctvom projektu Zachráňme životy, ktorým táto organizácia pomáha k záchrane života nenarodených, majú šancu získať prostriedky, ktoré im umožnia dôstojne vychovávať svoje deti.

Za dlhé roky svojho pôrosobenia sa takýmto spôsobom podarilo zachrániť životy 165 detí a pomôcť s výchovou a starostlivosťou 178 ženám. V roku 2019 sa vďaka podpore darcov podarilo priviesť na svet 19 bábätiek, ktoré mohli zosať v starostlivosti matky, vyrastať so súrodencami a často aj s otcami.

Žiaľ, skúsenosť ukazuje, že takýto scenár vôbec nie je samozrejmosťou.

Pomoc mamičkám musí byť komplexná

Situácia mnohých mamičiek na Slovensku nie je ani zďaleka ideálna. Nedostatok vzdelania, nezabezpečené bývanie, otec, ktorý odmietne prispieť k starostlivosti o rodinu, alkoholizmus či násilie v rodine – nie každá žena má možnosť priviesť svoje dieťa do pokojného a bezpečného domova.

To častokrát zohráva úlohu pri rozodovaní mamičiek, či budú ochotné si dieťa ponechať a vychovávať ho. 

Aj keď by sa mnohé z nich radi o dieťa postarali, obávajú sa, či to zvládnu. Častokrát musia brať do úvahy aj to, že už deti majú, alebo že ich finančný príjem nedokáže pokryť ani základné výdavky na život rodiny. 

V takýchto prípadoch sa mamičky môžu obrátiť na občianske združenie Fórum života, ktoré aj vďaka pomoci a podpore darcov dokáže zabezpečovať starostlivosť o mamičky nielen v období tehotenstva, ale aj po narodení detí.

Pomoc budúcim matkám si vyžaduje komplexný prístup. Mnohé ženy potrebujú v prvom rade zaistiť ochranu pred domácim násilím a bývanie. Potom nasleduje materiálna pomoc a po pôrode aj výpomoc pri starostlivosti o bábätko.

Ženy potrebujú aj podporu psychológa, aby sa dokázali vyrovnať s náročnou fázo svojho života. Všety tieto aktivity si vyžadujú dlhodobú spoluprácu mamičky a viacerých odborníkov, no najmä finančnú pomoc. 

Odmenou sú spokojné deti v náručí mamy

Každý mesiac sa v projekte Zachráňme životy prerozdelí 4500 eur, ktoré putujú na vykrytie rôznych potrieb mamičiek a detí.

Za 12 rokov pôsobenia už celková poskytnutá finančná pomoc prekročila sumu 420 000 eur.

Odmenou pre všetkých, ktorí sa na pomoci ženám podieľajú svojou prácou alebo darcovstvom, sú však najmä šťastné a usmiate bábätká, ktoré dostali šancu žiť, či zachránené rodiny a súrodenci, ktorí spoločne môžu vyrastať. 

Na Fórum života sa obracajú najmä tehotné ženy, ktoré sa ocitli v situácii, keď nedokážu zabezpečiť svojej rodine podmienky na fungovanie.

Mária Demeterová, koordinátorka projektu Zachráňme životy, dodáva, že mamy, ktoré vyhľadali pomoc, sú za ňu veľmi vďačné:

“Aj po skončení projektu sme s nimi v kontakte. Preto vieme, že ani jedna mama neoľutovala, že sa rozhodla dať život svojmu dieťaťu.” 

Riešenie v prípade neočakávaného tehotenstva

Za projektom Zachráňme životy okrem darcov stojí aj ďalších 40 pomáhajúcich organizácií.

V tomto roku sa Fórum života zameralo predovšetkým na šírenie informovanosti o možnostiach pre pomoc ženám v núdzi v rámci celého Slovenska. Rozvíjala sa spolupráca s Centrami konkrétnej pomoci Femina v Leviciach, Prešove a Snine.

Tou najdôležitejšou však zostáva spolupráca s poradňou Alexis, na ktorú sa môžu obrátiť ženy, ktoré prežívajú pochybnosti o tom, či si dieťatko ponechať. Mnohé zvažujú interupciu, pretože im chýba podpora partnera, rodičov alebo širšieho okolia.

Práve v poradni Alexis sa môžu o svojej rodiinej situácii poradiť a spoločne s odborníkmi hľadať riešenie.

Alexis, ktorá oslavuje 10 rokov svojho fungovania, poskytuje bezplatnú a diskrétnu pomoc ženám, ktoré sa potrebujú vyrovnať s neočakávaným tehotenstvom či postaboratívnym syndrómom. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

Vášnivo rada píšem, inšpiráciu zbieram najmä doma. V tom mi pomáhajú moje dve malé slečny. Voľné chvíle trávim najradšej pri knihách, kvalitných filmoch a na dobrodružných výpravách s rodinou. Nikdy neodmietnem kávu a dobrý rozhovor.

články autora...

Pridaj komentár