Pod akým „menom“ máte v telefóne uloženého svojho muža?

Ela Dekánková 0

Známy výrobca mobilných telefónov v rozsiahlom európskom prieskume zmapoval, pod akým menom má väčšina z nás uloženého svojho partnera v kontaktoch a či si ešte stále smskujeme.

shutterstock

Láska, miláčik, alebo meno? 

Ako Európania sme pomerne konzervatívni v tom, že si naše drahé polovičky najčastejše ukladáme pod ich skutočnými menami a bez citového zafarbenia. Ak viete, o čom hovoríme, patríte medzi viac než tretinu Európy. Svojou vrúcnosťou prekvapili českí susedia, kde si rovnaké množstvo ľudí nazve kontakt ako „láska“, „miláčik“ a podobne. 

Pod prezývkou, ktorú máte ešte zo strednej, by si vás pravdepodobne uložil maďarský priateľ alebo priateľka. Ostatné národnosti tento zvyk neprebrali. Takisto „manžel“ alebo „žena“ je v mnohých krajinách na mizivom jednom percente a celokontinentálny priemer zdvihli na 6 % len tradiční Poliaci.

SMS stále kraľujú 

Úplne prvá krátka mobilná správa bola poslaná v Británii v roku 1992 a aj keď bol len 3. december, písalo sa v nej v preklade „Veselé Vianoce“. Esemesky oslávili pred pár mesiacmi jubileum 25 rokov a patria ku komunikačnej klasike týchto dekád. Aj keď sú už pomaly na ústupe asi od roku 2012, stále sú na starom kontinente najvyužívanejšou formou digitálneho vyjadrenia lásky. 

Kým v Poľsku s klasickou náturou smskuje až 68 % zamilovaných a chatuje len 23 %, v modernejšom Rakúsku je situácia úplne opačná a väčšina párov si píše cez mobilné aplikácie.

Smartfony milujeme aj neznášame

Smartfón je podľa viac než polovice Európanov dobrým pomocníkom pri budovaní vzťahov. No na druhej strane až 70 % ľudí neznáša, keď si pri nich smskujete a priližne polovica párov sa kvôli používaniu telefónov už dokonca aj pohádala. Pre smartfón teda platí rovnaké príslovie ako pre oheň – dobrý sluha, zlý pán.

Prieskum z januára 2018, ktorý spracovala pre Huawei spoločnosť Ipsos, zahŕňa viac než 6-tisíc respondentov z 12 krajín strednej a východnej Európy. Zapojili sa: Dánsko, Rakúsko, Poľsko, Česká republika, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, Grécko a Turecko.

Ak sa nebudete pýriť…

Ak sa nebudete pýriť, napíšte do komentu pod článok, ako ho máte v telefóne vy:)

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár