Po desiatich rokoch si trúfame povedať, že má zmysel. Dakujeme.sk.

Martina Tvrdoňová 0

V auguste vstúpila do našej skromnej kancelárie Viki, aby sa prišla poďakovať za pomoc, ktorú sme jej poskytli pred 9 rokmi. Pochválila sa nám, že dnes študuje na právnickej fakulte. Pochopili sme, že to, čomu sa desať rokov venujeme, má zmysel.

Vytvorili sme z ničoho niečo. Dnes je pre nás dakujeme.sk tetovaním v srdci. Začali sme s túžbou pomáhať. Pochopili sme však, že zázraky dejú, ale len zriedka. Že nedokážeme pomôcť vždy, keď je treba. Ani toľko, koľko treba. Sami často nemáme zdroje potrebné na rozvoj.

Za 10 rokov sme vďaka 20 000 darcom a partnerom venovali takmer 1,2 milióna eur 2 524 deťom s postihnutím, s vážnymi ochoreniami, ľuďom a rodinám v núdzi. Mesačne nájdete na dakujeme.sk približne 30 príbehov. Sú skutočné, autentické – píšu ich samotní ľudia, mamy, neziskové organizácie. Z času načas len opravíme pravopis 🙂 Darca rozhoduje komu venuje svoj dar.

Ľudí v charite tiež prenasleduje otázka zmysluplnosti toho, čo robia.

Či pomáhame účinne, tým správnym ľuďom, či by sa pomoc nedala poskytovať efektívnejšie, alebo inými formami. Pochopili sme, že má zmysel dávať ľuďom nádej. Dávať im úprimný obdiv ako zvládajú neľahkú situáciu, zvlášť keď sú plní vďačnosti a vnútornej radosti. Ak im finančne pomôžeme, majú o jeden problém menej. Predchádzame tomu, aby sa dostali do apatie. Dávame im pocit, že sú ľudia, ktorým nie je ich osud ľahostajný.

Veríme na zázraky, ale nemáme ambíciu vyriešiť situáciu v rodinách.

Chceme im uľahčiť osud, zmierniť bremeno, prekonať ťažké obdobie v ich živote. Podporiť ich odhodlanie nevzdávať sa, ich životaschopnosť. Finančná pomoc môže prispieť k tomu, aby rodina zostala kompletná.

 

Myšlienka rozbehnúť dakujeme.sk vznikla u nás doma v obývačke.

Priateľ Daniel Duriš, môj manžel Ľuboš a ja (vtedy 6 rokov na materskej) sme spoločne rozmýšľali nad podnikateľským zámerom. Keďže charitu máme hlboko v DNA, nič lepšie ako dakujeme.sk sme nevymysleli. crowfundingový portál v tom čase na Slovensku neexistoval. Postoje nadácií a priateľov boli k nášmu úsiliu skeptické. 

Argumentovali: Slováci sú nedôverčiví.

Rozhodli sme sa preskúmať i-oceán, aký má potenciál pomáhať. Dnes okrem dakujeme.sk úspešne existujú ďalšie platformy. Prvú verziu sme urobili na kolene. Pomoc sme sa rozhodli poskytovať adresne: konkrétnym deťom, konkrétnym rodinám, ľuďom.  

Darcom sme dávali možnosť rozhodnúť sa, vybrať si príbeh, ktorý podporia. Prvými autormi príbehov na dakujeme.sk boli pani Dagmar Kočiová, ktorá zbierala financie na kompenzačné pomôcky a operáciu malej Dominiky, organizácia Elpida, ktorá chcela pomôcť Miške-dievčatku s autizmom a výtvarným nadaním, ktoré stratilo ocka.

 

Chceme, aby ďakujeme.sk bolo pre ľudí skokanským mostíkom.

Na začiatku sme chceli spájať ľudí s neľahkým osudom a darcov. Dnes chceme dať dakujeme.sk rozmer skokanského mostíka. Chceme, aby si stanovili cieľ, vyvinuli úsilie, a uspeli v získavaní financií. Chceme im pomôcť posunúť o skok vpred. Na začiatku musia vyvinúť úsilie.

Musia vystúpať po x schodoch na vrch skokanského mostíka. Odhodlať napísať svoj príbeh. Preukázať jeho pravdivosť. Osloviť mailom svojich priateľov, príbuzných, blízkych, či by im prispeli, resp. ich príbeh zdieľali medzi priateľmi. Často majú obavy zo závisti zo strany okolia. Bez toho, aby napísali svoj príbeh, popísali trápenie, prekážky, ktorým denne čelia, to nejde. Je to cesta ako si získať dôveru ľudí.

Nevzdajú to tí, ktorí majú nádej. Nádej, že sa nájde niekto, komu ich príbeh nebude ľahostajný. Tí, ktorí majú vieru. Veria, že sú medzi nami dobrí ľudia.

Motivuje ich snaha urobiť pre svoje dieťa/ rodinu maximum, aby raz chodilo – hoci s oporou. Iní prichádzajú bezradní. Nedokážu si sami pomôcť. Dotýkajú sa dna. Každému dáme aspoň jednu šancu. Ak sa podarí získať potrebné financie, znamená to významný skok, posun, zmenu v živote.

 

Čo motivuje darcov k pomoci a štedrosti? 

Martina K. motivuje k pomoci 25. kapitola Matúšovho evanjelia – „…bol som hladný a dali ste mi jesť, bol som smädný a dali ste mi piť…“

Darca s alias „prifúkni“ sa rozhodol pre dakujeme.sk pred 5 rokmi. Svojim prifúkni sa snaží o tzv. butterfly effect – fúknuť vietor do plachiet dakujeme.sk. K pomoci a štedrosti ho motivuje jeho osobný príbeh a okolie, ktoré si občas nevie dať rady. „Teší ma, ak moja malá podpora aspoň trocha skvalitnila život a posunie dopredu ľudí skúšaných osudom. Niekedy som príbehy podporoval náhodne podľa sympatií. Potom prišiel zlom a otázka, kto som ja aby som súdil. Takže rád som využil možnosť prispieť viac príbehom malou sumou. Niekedy po oslovení prifúknem aj konkrétnemu príbehu, ktorý je možno prehľadávaný. Prial by som si, aby som nemusel toľko pomáhať a aby túto rolu prebral štát, ktorému podľa ústavy prislúcha povinnosť starať sa o ľudí v núdzi, alebo cirkev, ktorá to má v evanjeliu.“

Naše míľniky, alebo úspechy?

Významným míľnikom v rozvoji dakujeme.sk bolo partnerstvo so sme.sk, ktoré nám veľkoryso naprogramovalo systém.

Partnerstvo s CZŠ Narnia a ďalšími školami vzniklo spontánne pred šiestimi rokmi, cez moje 3 deti. Oslovili sme pani učiteľku Zuzanu Janekovú, či by si s deťmi nevybrala niektorý z príbehov. Spolupráca prebieha vždy v decembri na princípe trieda – príbeh.

„Súčasťou nášho vzdelávania je „hodnotový pohľad“ na seba a okolie – zmyslom je pomáhať deťom nájsť správne cesty v živote, učiť ich vidieť ľudí, ktorí potrebujú pomôcť, vedieť sa postaviť za správnu vec, hľadať spoločnú reč s ľuďmi okolo nás – a tým prispievať k budovaniu charakteru a celoživotnému hľadaniu Pravdy – fascinujúci proces. Nikdy nekončiaci,“ hovorí Zuzana Janeková, CZŠ Narnia.

Hľadali sme ako inšpirovať ľudí k štedrosti.

Rozhodli sme sa hľadať partnera, ktorý bude mať potenciál znásobovať dary ľudí 1:1. Podarilo sa. „Naša spolupráca na grantovom programe Darujte Vianoce začala v roku 2012, kedy sme si uvedomili, že nám spoločne ide o tú istú vec a to pomôcť čo najväčšiemu počtu rodín zmierniť ich neľahkú životnú situáciu. Vďaka spolupráci s dakujeme.sk vieme pomôcť ešte viac, keďže široká verejnosť môže poukázať na príbehy príspevok v ľubovoľnej výške a Nadácia Orange tieto dary znásobí,“ hovorí Milica Danková z Nadácie Orange.

Nadáciou VÚB už 3. rok podporuje príbehy formou „štartovného.“ Martina Slezáková, správkyňa Nadácie VÚB popisuje prečo sa nadácia rozhodla pre partnerstvo: „Každoročne sa na nás s dôverou obracajú stovky individuálnych žiadateľov, ktorí zápasia vo svojich rodinách s neľahkým osudom. Partnerstvo s dakujeme.sk svojím unikátnym a dôveryhodným systémom fungovania nám totiž otvorilo možnosť zareagovať presne na potreby týchto ľudí v núdzi. Tešíme sa, že sa nám podarilo s organizátormi projektu vymyslieť originálny mechanizmus poskytovania „štartovnej pomoci“, ktorú je možné merať nielen v jej finančnom vyjadrení. Pre žiadateľov na portáli dakujeme.sk je pomyselným „štartovacím balíčkom“, ktorým získavajú zdroj nádeje, motivácie a sily bojovať a dozbierať si potrebné prostriedky, aby mal ich neľahký príbeh šťastnejšie pokračovanie. Som nesmierne rada, že pomoc „štartovného“ daru od Nadácie VÚB získalo doposiaľ už 62 detí.

SAShE.sk pripravujeme v poradí šiestu vianočnú aukcie.

Aukcia prebieha na princípe „pošli dobro ďalej“. Tvorcovia SAShE.sk nám darujú svoje vecičky/ diela, ktoré neskôr dražíme. Dražitelia kúpou nielen podporia niektorý z príbehov, ale často nimi navyše obdarujú svojich blízkych. Podobnú aukciu dnes každý mesiac organizuje komunita viac ako 100 mám. Rozhodnú sa pre jeden z príbehov. Každá venuje nejakú handmade maličkosť. Každý mesiac dokážu naplniť cieľovú sumu. 

Je úžasné, keď sa silné médium rozhodne prekročiť svoj tieň a rozhodne sa pre spoluprácu s nenápadným portálom. 

„Spolupráca Nadácie Markíza s ďakujeme.sk sa intenzívne začala rozvíjať od začiatku tohto roka – konkrétne s prepojením na reláciu Reflex, takmer na mesačnej pravidelnej báze. Od začiatku nás spája pracovne aj ľudsky jedno a to chuť pomáhať. Rovnako ako oni, aj my v Nadácii Markíza pomáhame rodinám a deťom v núdzi. Nedokážeme pomôcť všetkým a preto sme sa rozhodli spojiť pre dobrú vec a zverejnením niektorých príbehov známych aj z televíznej obrazovky TV Markíza na portáli ďakujeme.sk sa nám podarilo pomôcť viacerým rodinám.

Oceňujeme transparentný systém darcovstva a rýchly presun financií k rodine. V tomto roku sme pomohli celkovou sumou viac ako 41.000 eur. Za našu spoluprácu sme vďační a sme pripravení na ďalšie výzvy do budúcna“, povedala Marianna Trnavská, predsedníčka Správnej rady Nadácie Markíza. 

200 balónov ako poďakovanie do neba

Na záver podujatia sme spoločne s deťmi vypustili viac ako 200 balónov ako poďakovanie do neba. Deťom sa prihovorí Róbert Bezák:

„Čítal som, že je milšie dávať ako dostávať. Isto. Je milé dávať, keď je z čoho, ale koľkí sú odkázaní na pomoc, lebo sa ocitli v ťažkostiach. Ale čítal som aj, že nikto nie je natoľko bohatý, aby už nič nepotreboval a nikto nie je natoľko chudobný, aby nič nemohol ponúknuť. Potrebujeme sa navzájom. Lebo aj ten, čo má, potrebuje úsmev, poďakovanie, blízkosť, prijatie a aj ten, čo nemá, môže obdarovávať práve tým poďakovaním, úsmevom, blízkosťou. A o tom je naša ľudskosť, krása a sila dobra v každom z nás.“

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár