Našli spojenie medzi pesticídmi a leukémiou detí

webnoviny.sk 0

Deti s leukémiou majú zvýšenú hladinu pesticídov v moči.

Informovala o tom nová štúdia publikovaná v magazíne Therapeutic Drug Monitoring. „V našej štúdii sme porovnávali vzorky moču detí s akútnou lymfoblastickou leukémiou (ALL) a ich matiek s močom zdravých detí a ich mám,“ napísala vedúca vedeckého tímu a epidemiologička Offie Soldin.

„U matiek a detí s rakovinou sme našli zvýšené hladiny pesticídov bežne používaných v domácnostiach,“ uviedla. „Nemali by sme sa domnievať, že pesticídy spôsobujú rakovinu, ale naše výsledky určite podporujú potrebu väčšieho výskumu v tejto oblasti,“ dodala.

V období od januára 2005 do januára 2008 vedecký tím skúmal 41 párov detí s ALL s ich matkami a 41 párov zdravých detí s mamami. Prítomnosť pesticídov v moči sa zistila u viac ako polovice zúčastnených detí. Hladina dvoch pesticídov – dietyltiofosfátu a dietylditiofosfátu – bola vyššia u detí s ALL.

Pesticídy sa môžu do ľudského tela dostať cez pokožku alebo vdýchnutím. Zúčastnení mali porozprávať o rodinnej histórii, detaily o dome a susedstve, strave, aktívnom či pasívnom fajčení a využívaní pesticídov v dome. Pesticídy doma používalo 33 percent matiek detí s onkologickým ochorením a 14 percent matiek zdravých detí. Podľa autorského tímu sa pesticídy v rôznych formách nachádzajú v najmenej 85 percentách domácností, ale nie vo všetkých sa vyvinie rakovina.

Akútna lymfoblastická leukémia je najčastejšou formou leukémie v detskom veku. Vzniká, keď lymfocyty nedozrejú, ale nekontrolovateľne sa množia. Najčastejšie postihuje deti od troch do siedmich rokov, ale ochorieť môžu aj mladiství a dospelí. Choroba sa začína väčšinou nenápadne, vychádza z kostnej drene a vedie k zväčšeniu lymfatických uzlín, pečene a sleziny. V pokročilom štádiu choroby môžu leukemické blasty napadnúť aj mozgové blany, semenníky, kožu alebo obličky. 

Zdroj a ilustračné foto: SITA_AP

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár