Penta chce spojiť Apollo a Dôveru

ts 0

Investičná skupina Penta chce do konca roka spojiť Zdravotnú poisťovňu Apollo a Zdravotnú poisťovňa Dôvera. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca skupiny Martin Danko. Penta tak chce vytvoriť „silnú protiváhu voči službám, ktoré poskytuje Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s“. „Sme presvedčení, že spájanie síl prinesie kvalitnejšie a aj novšie služby pre poistencov. Z Dôvery a Apolla vznikne jedna poisťovňa, ktorá bude mať 1,5 milióna klientov, poisťovne významne ušetria na prevádzkových nákladoch a zefektívnia svoje fungovanie,“ povedal partner investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák.

Samotné spojenie obidvoch poisťovní je ešte podmienené získaním súhlasu Protimonopolného úradu SR a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Veríme, že všetky potrebné súhlasy získame, pretože na trhu dochádza aj k zlučovaniu dvoch štátnych zdravotných poisťovní, čím vzniká podstatne väčšia koncentrácia,“ dodal Haščák.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v piatok informoval, že vydal predchádzajúci súhlas spoločnosti Prefto Holdings Limited so sídlom v Cyperskej republike na nadobudnutie podielu na základnom imaní a hlasovacích právach spoločnosti Apollo zdravotná poisťovňa a.s. Od doterajšieho akcionára poisťovne – spoločnosti Agel, a.s. získava nadobúdateľ 51-percentný podiel na základnom imaní a 51-percentný podiel na hlasovacích právach. Rozhodnutie úradu nadobudlo právoplatnosť 12. augusta 2009.

„Investičná skupina Penta úspešne uzavrela rokovania s majoritným akcionárom Apollo zdravotná poisťovňa, a.s. s cieľom nadobudnúť kontrolu v tejto zdravotnej poisťovni,“ dodala k informáciám úradu skupina s tým, že účinnosť dohody je podmienená prevodom akcií a finančným vysporiadaním transakcie, ktoré by malo nastať v pondelok 17. augusta tohto roka. Doteraz držala Penta v Apolle 49 % akcií.

Apollo zdravotná poisťovňa pôsobí na slovenskom trhu od roku 1995. Od 1. januára tohto roka sa stará o približne 500 tis. poistencov. Pred rozhodnutím úradu bol jej väčšinovým 51-percentným akcionárom Agel, 49 % akcií vlastnila Penta. Poisťovňa dosiahla v minulom roku celkové výnosy 9,794 mld. Sk (325,1 mil. €) a celkové náklady 9,758 mld. Sk (323,9 mil. €). Ako ďalej vyplýva z výročnej správy o hospodárení poisťovne, uplynulý rok tak ukončila so ziskom 35,773 mil. Sk (1,187 mil. €). Vlastné imanie spoločnosti sa k 31. decembru 2008 medziročne zvýšilo o 32,744 mil. Sk (1,087 mil. €) a platobná schopnosť mnohonásobne prevyšovala zákonom stanovenú hranicu a úspešnosť výberu poistného je nad úrovňou 97 %.

Penta investuje predovšetkým do oblasti energetiky, retailu, zdravotníctva, leteckej výroby, strojárstva, privátneho bankovníctva, telekomunikácií a zábavného priemyslu.

zdroj: SITA , www.webnoviny.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár