Opatrenia od pondelka: do práce s testom, do obchodov len očkovaní a po prekonaní covidu

redakcia 0

Na Slovensku máme aktuálne mapu okresov zafarbenú tromi farbami: červená, bordová, čierna. V tej najhoršej, čiernej, bude od pondelka až ….. okresov. Nakoľko sa epidemická situácia zhoršuje, vláda pristúpila k reštrikciám, ktoré nazýva aj locdownom pre neočkovaných.

Budúci týždeň sa už napríklad nedostanú neočkovaní ľudia do práce bez testu.

Podľa nového schváleného automatu, ktorý má platiť od 22. novembra, už nie je v hre len režim „OTP“ – očkovaní/testovaní/po prekonaní covid-19, ale aj „OP,“ teda len očkovaní a po prekonaní koronavírusu.

Aké nové opatrenia platia od 22. novembra

Unsplash

Návštevy v nemocniciach sú momentálne na celom Slovensku povolené aj pre očkovaných len po predchádzajúcom súhlase zriaďovateľa alebo riaditeľa.

Obchody

No väčšiny ľudí sa dotkne najmä to, či sa dostanú do obchodov, pokiaľ nie sú očkovaní alebo po prekonaní covidu.

V režime základ, resp. OTP sa napríklad nedostanete do obchodných centier, tie budú už len pre očkovaných a osoby po prekonaní covidu.

Bez testu si budete môcť nakúpiť iba v „esenciálnych“ obchodoch.

»»»»»»»»» Prečítajte si viac v článku: Opatrenia od pondelka. Čo znamená režim „OP“ a kde si nakúpim bez testu.

Vstup do zamestnania

Režim „OTP“ platí pre všetky 3 „najhoršie“ farby covid automatu, teda pre čierne, bordové aj červené okresy. To znamená, že neočkovaní zamestnanci sa budú musieť pravidelne testovať.

Netestovaného zamestnanca na pracovisko nevpustia a bude to vnímané ako prekážka na strane zamestnanca bez nároku na náhradu mzdy. Zamestnávateľ má zabezpečiť testovanie nezaočkovaných dvakrát do týždňa.

Aktualizované: Nakoľko však tento bod nie je dotiahnutý, ÚVZ SR k nemu ešte nevydal vyhlášku od 22.11., takže režim OTP do zamestnania zatiaľ nebude platiť.

Respirátory a rúška

Čierne okresy: v interiéri respirátor, vonku je povinné rúško, resp. prekrytie tváre, ak sme s inými osobami vzdialení menej ako 2 metre

Bordové okresy: v interiéri respirátor, vonku je povinné rúško, resp. prekrytie tváre, ak sme s inými osobami vzdialení menej ako 2 metre

Červené okresy: v interiéri respirátor, v exteriéri rúško na hromadných podujatiach, ak sme s inými osobami vzdialení menej ako 2 metre

Hromadné podujatia

Režim „OP“ znamená, že v červených okresoch môže byť na HP max 200 osôb, v bordových 100 osôb a v čiernych 50 osôb (povinný zoznam zúčastnených osôb).

V režime „OTP“ sa môžu uskutočniť hromadné podujatia len s max. 6 účastníkmi (červená, bordová, aj čierna farba okresu).

V režime „základ“ sú celkom zakázané.

Svadby, kary, oslavy, večierky

Vzhľadom na to, že ide o vysoko rizikovú aktivitu, v čiernych okresoch sú zakázané aj pre očkovaných a po prekonaní covidu, teda v režime „OP.“

V bordových a červených okresoch môžu byť účastní v režime „OP“ max 20 ľudí. V režime OTP sú tieto aktivity celkom zakázané.

Obrady (sobáš, pohreb, krst)

V režime „OP“ platia rovnaké pravidlá, ako pre hromadné podujatia, teda max 200 osôb, v bordových 100 osôb a v čiernych 50 osôb (povinný zoznam zúčastnených osôb).

V režime „OTP“ sa obradov – s výnimkou pohrebov – môže zúčastniť max 6 osôb, a to rovnako v čiernych, bordových aj červených okresoch. To isté platí aj pre režim „základ.“

Bohoslužby

Kým v režime „OTP“ sa bohoslužieb môže zúčastniť max 6 osôb, očkovaní, resp. prekonaní (režim OP) to majú takto: v čiernych okresoch len 50 osôb, v bordových 100 osôb a v červených 200 osôb. Pre „základ“ je dovolená len individuálna pastoračná činnosť.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár