Od septembra bude školská dochádzka opäť povinná

Eva Pavlíková 0

Že trepem? Máte pravdu. Zákony sa v tomto zmysle nikdy nestihli zmeniť, vždy povinná bola. Ale ak si spomenieme na pandemický jún a všetky tie možnosti poslať deti do školy alebo aj nie, lebo mám pocit, že mám zlý pocit…. So zákonnou povinnosťou to nemalo nič spoločné.

V tom čase sa na mnohým miestach na Slovenku ani neotvárali školy. Smutní riaditelia len rozpačito krčili plecami, že nikto do školy deti poslať nechce a tak ďalej okopávali cviklu na svojej záhradke. Všetci však vieme, že tu nejde ani o smútok riaditeľa, ani o cviklu, ale o deti, ktoré školu nevyhnutne potrebujú.

Podľa pôvodného návrhu zo začiatku tohoto týždňa od ministra Mareka Krajčího to mohlo vyzerať podobne. Trošku som sa zľakla. Veci už ale nabrali reálnejšie kontúry a jasnejšie pravidlá.  Konzílium odborníkov sa včera spolu s Marekom Krajčím napokon dohodlo o začiatku školského roku takto:

„September. Viac ako 700.000 detí a študentov sa začne socializovať. Je to obrovská nálož nových kontaktov na ktoré sa musíme pripraviť a vyvážiť ich nejakými opatreniami“ uviedol včera Marek Krajčí

Konzílium odporúča, aby rodičia s deťmi zvážili nevyhnutnosť cestovania do zahraničia. „Pokiaľ sa však rozhodnú cestovať, nebudeme im komplikovať život a do 1. septembra nebudeme prehodnocovať menej rizikové krajiny. Budeme ale definovať rizikové regióny v jednotlivých krajinách (napr. Praha, Split, Vukovar,  Sliezske vojvodstvo v Poľsku, v Španielsku všetky s výnimkou 3 regiónov,…)“

Čestné prehlásenia rodičov

Hlavná odborníčka pre pediatriu, MUDr. Elena Prokopová:

Rodičia pri nástupe detí do škôl budú musieť odovzdať čestné prehlásenie. 

Rodič podpisuje prehlásenie o bezinfekčnosti, tj že nebola dieťaťu nariadená regionálnym úradom karanténa, ani karanténne opatrenia, a že neprejavuje príznaky infekčného ochorenia. 

Súčasťou prehlásenia bude dotazník, v ktorom sú rodičovi položené 2 otázky:

  1. Bolo dieťa od 17. augusta mimo Slovenskj republiky? 
  2. Zúčastnilo sa dieťa od 17. augusta na hromadnom podujatí?
  3. (Čo je to hromadné podujatie v zmysle tohoto dotazníka bude explicitne vysvetlené neskôr)

    Ak rodič  odpovie na niektorú, alebo obe z otázok kladne, bude jeho povinnosťou sledovať zdravotný stav dieťaťa, aj všetkých, čo s ním žijú v domácnosti, alebo sú s ním vo veľmi blízkom kontakte. Ak sa u niektorého z nich v priebehu nasledujúcich 14 dní vyskytne príznak respiračného ochorenia (budú definované neskôr), bude mať rodič povinnosť kontaktovať lekára (lekára toho, kto má príznaky).

    Dieťa zostane mimo kolektív a všetko sa bude riadiť podľa odporúčania lekárov. Do školy sa dieťa môže vrátiť až na základe odporúčania lekára.

    Rúška v škole

    Prvých 14 dní školského roku budú povinné  takto:

  • Škôlky a prvý stupeň škôl len mimo tried (v triedach nie)
  • Druhý stupeň škol a stredné školy – rúška aj v triedach, všade v interiéry.

Článok s aktuálnejšími informácia z TK ministra školstva 18.8.2020 nájdete tu: Nebude zberná trieda, ani telocvične

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 3,70 z 5)
Loading...
Author image

Eva Pavlíková

články autora...

Pridaj komentár