Naučme deti sporiť

ts 0

Vedieť narábať s vlastnými peniazmi a dodržiavať správnu rovnováhu medzi ich „utrácaním“ na drobnosti a sporením na niečo hodnotnejšie je jednou zo základných zručností, ktorú by si mali osvojiť už aj deti. Vedeli ste, že 31. októbra je Svetový deň sporenia?

Foto: Saskia Maršalová, Viera Úradníková bola jednou z účastníčok dobrovoľníckeho programu zamestnancov VÚB banky, ktorí pripravili zážitkovú hodinu o význame sporenia pre takmer 2500 detí z celého Slovenska.

Hlavnú úlohu pri tejto téme zohráva bez pochyby domáca výchova, avšak osvetu je dobré realizovať aj v škole. Pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa sporenia pripravilo 48 dobrovoľníkov spomedzi zamestnancov VÚB banky interaktívny program pre žiakov prvého a druhého stupňa základných škôl z celého Slovenska.

Takmer 2500 detí zo 43 škôl sa malo možnosť na vyučovaní od 24. do 26. októbra rozprávať o tom, prečo je dôležité naučiť sa v živote s peniazmi rozumne hospodáriť a myslieť aj na ich odkladanie pre budúcnosť. 

Deťom treba vysvetľovať odmalička

„Deťom je dôležité odmalička vysvetľovať, prečo existujú peniaze a ako je s nimi potrebné hospodáriť. Žiakov prvého stupňa, ktorí už dostávajú prvé vreckové, by mali rodičia viesť k tomu, aby si začali sami uvedomovať, že nie je dobré všetko minúť hneď a naraz. Staršie deti by si mali vedieť vo svojom veku stanoviť jasný cieľ, na čo si chcú šetriť a urobiť si jednoduchý plán, ako si rozložiť peniaze, ktoré od rodičov dostanú,“ vysvetľuje prístup pri rozhovoroch s deťmi na školách Viera Úradníková, ktorá v rámci dobrovoľníckeho projektu VÚB banky viedla zážitkovú hodinu pre všetkých ôsmakov na ZŠ na Podzámskej ulici v Hlohovci.   

Vzdelávanie vo finančnej gramotnosti spolu s bankami 

Vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti je na Slovensku v súčasnosti už zahrnuté do školských osnov a školy ho zapracovávajú primárne do predmetov matematika, informatika, občianska náuka či samostatného predmetu finančná gramotnosť. Možnosť zrealizovať túto výuku aj netradičnou zážitkovou formou v spolupráci so špecialistami z prostredia banky vítajú aj samotní pedagógovia.

Deti vždy upúta vyučovanie, keď nás navštívi odborník mimo školského prostredia. V rozhovore so špecialistkou z banky sa zaujímali napríklad o to, ako nakupovať bezpečne cez internet, ako funguje spravovanie účtu online či sporenie cez mobil, čo bolo veľmi užitočné. Žiaci si urobili aj interaktívny test týkajúci sa finančného plánovania. Ukázal im, že pri odkladaní si z vreckového na to, po čom túžia, musia byť trpezliví a dôslední,“ hodnotí hodinu finančného vzdelávania Mgr. Barbora Beláková, pedagogička 2. stupňa na hlohovskej ZŠ.  

foto: Saskia Maršalová, Ôsmaci zo ZŠ na Podzámskej ulici v Hlohovci zažili netradičné vyučovanie pri príležitosti Svetového dňa sporenia.

Finančné vzdelávanie online videami

V súvislosti s tohtoročným Svetovým dňom sporenia bol pripravený v rámci osvety v téme finančnej gramotnosti aj nový zaujímavý obsah na stránke with.vub.sk, ktorý vznikol v spolupráci s Múzeom sporenia v talianskom Turíne. Je určený primárne deťom, ale svojou hravou formou zaujme aj dospelých. Nájsť tu môžete napríklad aj sériu videí, ktoré pomáhajú vysvetľovať základné pojmy a princípy týkajúce sa spravovania osobných financií ale aj ekonomiky štátu a poslúžia každému pre rozšírenie si všeobecného prehľadu. 

Aktivity realizované na Slovensku sú súčasťou medzinárodného programu „The Art of Saving“, ktorého iniciátorom je materská skupina VÚB banky Intesa Sanpaolo. Počas týždňa od 24. do 31. októbra prebiehali v 11 krajinách sveta rozličné osvetové aktivity, didaktické výstavy, workshopy a hravé diskusie so žiakmi pod vedením dobrovoľníkov zamerané na význam sporenia. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár