Národný týždeň manželstva prichádza s výzvou „Hráme spolu.“

Vlado Sochor 0

Národný týždeň manželstva (NTM), ktorý chce podporiť tých, ktorí v manželstve žijú alebo sa doňho ešte len chystajú, u nás obvykle prebieha vo valentínskom týždni. Tento rok prichádza s výzvou „Hráme spolu.“ Predstaviť si môžete všetko, len nie mŕtveho chrobáka. Všetko len nie skrývačku jeden pred druhým.

Myšlienka „Hráme spolu“ v sebe skrýva tajomstvo, aby sme sa nevytratili zo vzťahu, ticho, nenápadne, v kolotoči každodennej všednosti. Mať čas vo dvojici, robiť to, čo nás baví a neprestávať objavovať jeden druhého – to všetko pomôže rozvíjať, alebo nanovo obnoviť hravosť a zábavu vo vzťahu.

Shutterstock

Valentín v manželskom týždni

Kampaň NTM nie je žiadnou novinkou, na Slovensku prebehne 9-ty krát.

Prieskumy ukazujú, že manželstvo zostáva stále veľmi populárnym – viac ako 90% mladých ľudí ho plánuje niekedy v budúcnosti a veľká časť z nich doňho aj vstúpi. 

Dobrou správou je, že v posledných 10-tich rokoch sa na Slovensku znižuje index rozvodovosti (pomer rozvodov k sobášom) – zatiaľ čo v roku 2006 bol 49%, v roku 2017 už necelých 31%.  Tiež sa zvyšuje dĺžka manželstva – zatiaľ čo v r.2000 priemerná dĺžka manželstva pri rozvode bola necelých 13 rokov, v r.2014 to bolo viac ako 15 rokov.

Tohtoročné heslo kampane NTM je „Hráme spolu“

Organizátori chcú zamerať našu pozornosť na hru, hravosť, zábavu aj priateľstvo v manželstve. Pretože práve tieto charakteristiky pomáhajú udržiavať vzťah čerstvým, príťažlivým a odolným. Čas vo dvojici je dôležitý, aby sme neprestali objavovať jeden druhého.

Pre niektoré páry to môže byť návrat k spoločným prechádzkam, pre iných to môže znamenať zájsť si z času na čas spolu do kina, pre ďalších pripraviť si večeru pri sviečkach (možno s pohárom vína), alebo si spolu zahrať nejakú spoločenskú hru …

Namiesto teoretických návodov a fráz chce NTM priniesť aj tipy a praktické spôsoby, ako rozvíjať zručnosti, ktoré vzťah stmeľujú. A preto si berú na pomoc hru, pretože hra a hranie v nás zostali ešte od detských čias. Máme to radi, aj keď nie vždy si na to vieme nájsť čas. Hranie pôsobí uvoľňujúco, užijeme si pri tom kopec zábavy a dočerpáme chýbajúcu energiu.

NTM

Sme spoluhráči

Počas NTM 2018 sa objavila hra pre manželské páry, zameraná na lepšie spoznanie sa partnerov, ktorú pripravili odborníci z Centra pre tréning a rozvoj. Hra DUET sa stretla s vysokým záujmom nielen počas Týždňa manželstva, ale aj krátko po jeho skončení, keď sa v priebehu niekoľkých týždňov rozpredal celý náklad a hru si zakúpilo viac ako 880 dvojíc.

Pre aktuálny ročník autorský tím pripravil rozšírené vydanie DUET 2, ktorú si je možné objednať … a samozrejme zahrať. V súvislosti s tohtoročnou témou NTM je to tiež príležitosť pre dvojice nielen zahrať sa, ale aj zohrať sa spolu.  Ako skutoční spoluhráči.

Ako využiť DUET počas NTM?

  • môžete si ju zahrať so svojím manželským partnerom
  • venovať ju svojim priateľom, susedom či kolegom a povzbudiť ich, aby si s hrou urobili príjemný večer
  • môžete zriadiť DUET Ihrisko, kam pozvete manželské páry z vašej komunity, aby si hru spoločne zahrali a zabavili sa
  • alebo ju využijete počas romantickej večere pre rozhovor vo dvojici

Viac na ntm.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár