Národný pochod za život

webnoviny 7
foto: SITA

Košice boli v nedeľu dejiskom podujatia, aké nemá na Slovensku obdobu. Ako uviedol na tlačovej besede po skončení Národného pochodu za život hovorca podujatia Tomáš Kováčik, na prvom pochode svoj kladný postoj k ochrane života manifestovalo podľa odhadu organizátorov až 80-tisíc ľudí. 

Náklady na pochod sa pohybujú okolo 80-tisíc eur aj vďaka tomu, že veľmi pomohli darcovia – jednotlivci aj firmy, povedal. Účastníci sa zhromaždili pri hlavnom pódiu pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici. Organizátori pripravili pestrý program, v rámci ktorého rozdávali rôzne letáky, informačné brožúry i balóny. 

Požehnal i pápež

Účastníkom sa prihovoril arcibiskup Stanislav Zvolenský. Uviedol, že život od počatia až po prirodzenú smrť si zaslúži ochranu. Apeloval na rodiny, ale aj na mladých ľudí, aby sa nehanbili verejne prejaviť svoj názor a postavili sa za ochranu života. 

Pápežský nuncius Mario Giordana

tlmočil účastníkom pochodu pozdravy od pápeža Františka. Svätý Otec zaslal účastníkom pochodu svoje apoštolské požehnanie. Giordana dodal, že život a každá jeho ochrana je dobrom a požehnaním. Pápež v liste účastníkov pochodu za život vyzval, aby sa nikdy nedali odradiť od kultúry života. 

Europoslankyňa Anna Záborská

vo svojom prejave okrem iného uviedla, že najmä štát a vláda by mali podniknúť legislatívne kroky na ochranu života a vytvárať optimálne podmienky pre deti, mladé rodiny a dôstojný život starých ľudí. Košický arcibiskup Bernard Bober ocenil výbornú atmosféru. „Košice vyslali dobrý signál nielen na Slovensko, ale do celého sveta,“ dodal.

foto: SITA

Účastníci prijali manifest

Pred Národným pochodom za život prijali jeho účastníci manifest, v ktorom vyzývajú všetkých, aby sa každodenne zasadili za ochranu života a nebáli sa verejne prezentovať svoj postoj. V manifeste vyzývajú vládu aj politikov, aby zmenili legislatívu, pretože život má byť chránený od jeho počatia až po prirodzenú smrť. Rovnako treba chrániť aj rodinu a manželstvo, za ktoré považujú len zväzok muža a ženy. 

„Dnes sme zažili symbiózu všetkých ľudí dobrej vôle. Ľuďom sme ponúkli priestor na verejný apel, že život treba chrániť a prišlo ich takmer 100-tisíc. Z tohto pohľadu akcia dopadla nad naše očakávanie,“povedal koordinátor pochodu Marek Michalčík. Dodal, že prijatý manifest v prvom rade zaväzuje organizátorov, aby začali napĺňať posolstvo pochodu v reálnom živote. „V každom prípade, ak bude treba, tak takýto pochod zorganizujeme opäť,“ odpovedal Michalčík na otázku novinárov, či sa uskutočnia aj ďalšie pochody za život v iných mestách. 

foto: SITA

Košice sa ukázali ako európske hlavné mesto kultúry života

Podľa iniciátora pochodu Dušana Škurlu sa v nedeľu naplnila vízia Košíc ako európskeho hlavného mesta kultúry života. „Desiatky tisíc ľudí verejne potvrdili, že podporujú myšlienku ochrany života od počatia až po prirodzenú smrť, že podporujú tradičnú rodinu,“ povedal. 

Účastníci Národného pochodu za život sa za sprievodu hudby s vlajkami a transparentmi vydali na pochod po Hlavnej ulici, pokračovali po Alžbetinej, Kuzmányho, Strojárenskej a vracajú sa späť na Hlavnú ulicu. Medzi transparentmi vynikal jeden z bieleho hodvábu. Podľa organizátorov má dĺžku približne 500 metrov a široký je 1,5 metra. Na transparente sú napísané verše z encykliky pápeža Jána Pavla II. „Evangelium vitae“, ktoré je venoval obhajobe a ochrane života.Ako v nedeľu informovali organizátori pochodu na tlačovej besede, účastníci sa na podujatí správali disciplinovane a kultúrne. Počas akcie sa nevyskytli nijaké vážnejšie problémy a nezaznamenali ani nijaké extrémistické prejavy.

  • zdroj: webnoviny/SITA

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (7 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. to číslo je oromné. Boli ste niekto? Aké to tam bolo? My sme aj rozmýšľali, ale nakoniec sme si povedali že s deťmi sa nám tak daleko cestovať nechce.

  2. Mne je luto, že to nezorganizovali tak ako bývaju aj iné akcie, že tá jedna akcia sa koná vo viacerých mestách na slovensku naraz..učasť by bola ešte ovela vačšia..pretože s deťmi precestovať celé slovensko sa chce len málokomu…

  3. My sme boli s troma detmi od 5 do 9 rokov vlakom zo zapadneho Slovenska. Nelutujem. To sa da len zazit. Ale snad Vam atmosferu dokazu ciastocne sprostredkovat fotky a videa. Som presvedcena, ze ta sila Narodneho pochodu za zivot bola prave v tom, ze to bolo na jednom mieste. Dalsia vec je to, ze vsetci ti 80 000 tisici ludia, co tam prisli, boli slusni, v pohode, priatelski, cele mesto bolo za zivot.

  4. Boli sme tam a bolo to skvelé!!! Veľmi ľudská atmosféra,nadherní ľudia! Šla by som znova. Napriek davu boli k sebe ľudia veľmi ohladuplnií a dokonca som si všimla,že odpadky boli v smrtiacich a nie po zemismile myslím,že musíme za dobre veci bojovať, lebo nám liberáli úplne zničia rodiny. Nechcem aby sa moje deti v škole učili že si môžu vybrať pohlavie. Veď ani keby som si ostrihala vlasy,napchávala sa hormónmi a chirurg na mne popracoval muž zo mna nebude!!! Možem sa na muža podobať,ale vo svojom vnútri mám DNA ženy. Toto nie je o móde,ani o tolerancii, je to o pravde!!!

  5. Boli sme tiez. Ja, manzel a nas najstarsi syn. Isli sme vlakom zo severozapadu Slovenska a uz vo vlaku bola uzasna atmosfera. Priatelska a radostna so silnym pocitom, ze robime nieco dobre pre seba, svoje rodiny aj pre nase Slovensko. A vtom znameni sa niesol cely vikend. Na podobnej akcii som este nebola a aj ked nemam rada masove podujatia toto bolo uplne ine. Ludia boli k sebe mili, ustretovi a aj policajti boli vpohode. Super, sla by som zas!!!!

Pridaj komentár