Orange Slovensko predstavuje Nadáciu Orange

TS 0
Zľava: Andrea Cocherová, správkyňa Nadácie Orange, Iveta Malachovská, moderátorka tlačovej konferencie a Andrea Šedibová, riaditeľka pre odbornú činnosť, Autistické centrum Andreas v Bratislave.

Firemný neinvestičný fond Konto Orange sa s účinnosťou od 13. augusta 2009 transformuje na Nadáciu Orange.

Dôvodom tejto zmeny je začlenenie do medzinárodnej skupiny firemných nadácií Orange Foundation, čo prinesie nové impulzy pre firemnú filantropiu spoločnosti Orange Slovensko.

Pri tejto príležitosti bola na tlačovej konferencii odovzdaná aj historicky prvá podpora neziskovej organizácie zo strany Nadácie Orange. Jej prijímateľom sa stalo Autistické centrum Andreas v Bratislave, ktoré získalo finančnú podporu vo výške 15 000 EUR.

Nadácia Orange vyhlásila taktiež prvý ročník Ceny Nadácie Orange pre mimovládne organizácie za mimoriadny spoločenský prínos a inovatívne riešenie aktuálnych celospoločenských potrieb.

Súčasťou tlačovej konferencie bolo aj vyhlásenie nového grantového programu s cieľom podávať pomocnú ruku seniorom s názvom Zelená pre seniorov ako aj štart ďalších ročníkov obľúbených grantových programov v oblasti vzdelávania.   

Zároveň sa Nadácia Orange rozhodla pri príležitosti začiatku svojej činnosti reagovať aj na aktuálne vzniknutú tragickú udalos a venovala zo svojich prostriedkov 10 000 EUR na pomoc rodinám obeti banskej tragédie v Handlovej.

Štyri grantové programy Nadácie Orange

V rámci všetkých programov prerozdelí Nadácia Orange medzi prijímateľov podpory celkovú sumu 265 000 EUR.

Školy pre budúcnosť

Grantový program Školy pre budúcnosť nadväzuje na rovnomenný program Konta Orange a tento rok je vyhlásený už po siedmy raz.

Jeho cieľom je motivovať a podporiť aktívnych a iniciatívnych učiteľov v ich snahe vytvárať podmienky pre tvorivé, interaktívne a netradičné vyučovanie na školách, ktoré napomáhajú budovaniu lepších vzťahov medzi učiteľom a žiakom, a prispievajú k tomu, aby chodili žiaci do školy radšej. Program bol doposiaľ otvorený iba pre učiteľov základných škôl, tento rok sa však Nadácia Orange rozhodla ponúknuť rovnakú šancu aj učiteľom stredných škôl.

Program je otvorený pre štátne, súkromné aj cirkevné základné a stredné školy, a tiež špeciálne základné školy, pričom autormi projektov by mali byť samotní učitelia. Tí môžu svoje projekty a dobré nápady pozitívne meniace formu vyučovania posielať od 13. augusta až do 27. októbra 2009. V rámci programu prerozdelí Nadácia Orange medzi najzaujímavejšie projekty z celého Slovenska sumu 150 000 EUR. Maximálna výška podpory, ktorú je možné získať na jeden projekt je 1 500 EUR.

Šanca pre talenty

Grantovým programom Šanca pre talenty chce Nadácia Orange otvárať dvere talentovaným študentom rôznych stredných a vysokých škôl.

Ponúka im šancu lepšie sa realizovať v oblasti, v ktorej vynikajú a v ktorej už niečo dosiahli. Aj vďaka štvrtému ročníku programu tak budú môcť študenti napomôcť svojmu osobnostnému a odbornému rozvoju ako aj k rozvoju svojho talentu.

Študenti, ktorí sa venujú vedecko-výskumnej, umeleckej alebo športovej činnosti a splnia formálne kritériá sa môžu uchádzať o finančný príspevok až do výšky 2 000 EUR tým, že pošlú svoj motivačný list spolu so žiadosťou o grantový príspevok. Môžu tak urobiť od 13. augusta do 14. októbra tohto roku. Program podporí študentov celkovou sumou 40 000 EUR, pričom získané financie je možné využiť na úhradu poplatkov súvisiacich so štúdiom a náklady súvisiace so študijným pobytom, stážou či s ďalšími aktivitami, ktoré rozvíjajú talent študenta.

Štipendium pre znevýhodnených

V nadchádzajúcom školskom roku bude program Štipendium pre znevýhodnených vyhlásený už po štvrtý raz.

Rovnako ako po minulé roky je určený pre študentov stredných a vysokých škôl s ťažkým zdravotným postihnutím. Nadácia Orange má za cieľ prostredníctvom poskytnutého štipendia napomáhať ich integrácii do spoločnosti, poskytnúť im priestor na rozvoj svojich vedomostí a zručností, a vytvárať im priestor, aby si našli v živote uplatnenie, po ktorom túžia. Nadácia Orange vyčlenila na podporu hendikepovaných študentov prostriedky v celkovej výške 35 000 EUR, pričom jednotliví študenti môžu získať štipendium, ktoré bude vyplatené v dvoch splátkach, až do výšky 1 000 EUR. Prostriedky budú využité na úhradu nákladov spojených so štúdiom – na úhradu školských poplatkov, ubytovania, dopravy, stravovania alebo na nákup literatúry a učebných pomôcok.

Zelená pre seniorov

Popri troch programoch v oblasti vzdelávania vyhlasuje Nadácia Orange hneď na začiatku svojej činnosti aj nový grantový program, ktorého cieľom je podporiť sociálnu integráciu ďalšej marginalizovanej skupiny spoluobčanov. Grantový program Zelená pre seniorov je výnimočný tým, že ním Nadácia Orange po prvýkrát samostatným grantovým programom reaguje na potreby spoluobčanov v staršom veku. „Komunita ľudí v poproduktívnom veku sa na Slovensku neustále rozširuje a zároveň ju sprevádza čoraz silnejšia dezintegrácia od spoločnosti. Seniori trpia nedostatkom sociálnych kontaktov, osamelosťou a veľakrát pocitom zbytočnosti. Program Zelená pre seniorov si preto kladie za úlohu prispieť k zvyšovaniu kvality ich života, čoho neoddeliteľnou súčasťou je aj podpora sebarealizácie, samostatnosti a v neposlednom rade aj počítačovej gramotnosti. Program je otvorený pre mimovládne organizácie, samosprávy či zariadenia poskytujúce sociálnu starostlivosť, ktoré môžu svoje projekty predkladať od 13. augusta až do 30. septembra 2009. Program podporí projekty v celkovej výške 40 000 EUR. Maximálna výška podpory, ktorú je možné získať na jeden projekt je 2 500 EUR.

Svoje projekty a žiadosti o grantový alebo štipendijný príspevok môžu záujemcovia v prípade všetkých programov posielať na adresu Centrum pre filantropiu, Kozia 11, 811 03 Bratislava. 

Ďalšie informácie:

Peter Tóth                                                            Richard Fides

Corporate Affairs Manager                                   Media Relation Manager

tel. +421 (2) 5851-4818, +421 (905) 014 818     tel. +421 (2) 5851-4878, +421 (905) 014 878
fax: +421 (2) 5851 4053                                      fax: +421 (2) 5851 4053

e-mail: peter.toth(at)orange.sk   ; e-mail: richard.fides(at)orange.sk

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár