Nadácia Detského kardiocentra spúšťa unikátny projekt edukácie a starostlivosti o malých pacientov

Tomáš Turčan 0

Nadácia Detského kardiocentra štartuje projekt ŽIJEM NAPLNO. Ide o prvú iniciatívu svojho druhu v podmienkach slovenského zdravotníctva, ktorej cieľom je poskytovať detským pacientom po ťažkých operatívnych zákrokoch doposiaľ nerealizovaný druh starostlivosti.

Zľava: Martin Záhora, predseda predstavenstva spoločnosti Slovclean, generálneho partnera projektu ŽIJEM NAPLNO, Mária Kadlečíková, správkyňa Nadácie Detského kardiocentra, Prof. MUDr. Jozef Mašura, CSc, predseda správnej rady Nadácie Detského kardiocentra, Monika Stupková, liečebná pedagogička, odborná garantka projektu a speváčka Mária Čírová, ambasádorka projektu ŽIJEM NAPLNO

ŽIJEM NAPLNO

Prostredníctvom vlastnej siete špeciálnych terapeutov a pedagógov bude pomáhať deťom prekonávať ochorením a zákrokmi spôsobené hendikepy, optimalizovať ich neuropsychický vývoj a starať sa o preklenujúce dovzdelávanie na mieru šité ich potrebám.

Ambasádorkou projektu sa stala speváčka Mária Čírová a hlavným finančným podporovateľom, vďaka ktorému je možné projekt realizovať, je spoločnosť Slovclean.

Aby sa deti a rodičia nevyrovnávali s problémami sami

Na Slovensku sa v súčasnosti dlhodobo lieči po chirurgických zákrokoch a náročných liečebných metódach v rámci Detského kardiocentra ročne stovky detských pacientov. Tento počet pritom z roka na rok narastá.

Nadácia Detského kardiocentra (Nadácia DKC) sa o pacientov s vrodenými alebo získanými chybami srdca zaujíma aj po ich prepustení z hospitalizácie.

„Malí pacienti Detského kardiocentra prichádzajú domov častokrát po mesiacoch strávených v nemocnici v dôsledku závažných operačných zákrokov, avšak ich neľahká situácia sa týmto nekončí. Pomalší psychomotorický vývoj, sekundárne hendikepy po operáciách, zameškaná škola, vyčlenenie z kolektívu – to všetko sú problémy, s ktorými sa deti a ich rodičia musia vyrovnávať.

V zahraničí fungujú výborne systémy špeciálnej starostlivosti a dovzdelávania pre tieto deti. Na Slovensku, žiaľ, zatiaľ komplexný psychologický a pedagogický servis pre deti s ochoreniami srdca neexistuje.

V našej nadácii bojujeme o to, aby rany v osudoch týchto detí neboli pre nich hendikepom do ďalšieho života. Sme preto šťastní, že sa nám podarilo nájsť možnosti a spustiť prvý projekt, ktorý pomôže práve v tejto deficitnej oblasti,“ hovorí správkyňa Nadácie Detského kardiocentra Mária Kadlečíková.

Prvý projekt svojho druhu na Slovensku

Nadácia DKC v septembri tohto roku spúšťa vlastný projekt, prvý svojho druhu  v rámci slovenského zdravotníctva, ktorý dáva šancu dlhodobo liečeným pacientom po opustení nemocničného prostredia ľahšie sa zaradiť do života, takého, aký žijú ich rovesníci. Využije na to špeciálne vyškolených terapeutov a pedagógov, ktorí budú vzdelávať malých pacientov v pohodlí ich domova.

S touto myšlienkou prišla na základe inšpirácie v zahraničí primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Detského kardiocentra MUDr. Ľubica Kováčiková, PhD.

„Dobrá správa je, že úspešnosť operatívnych zákrokov závažných srdcových chýb sa v súčasnej modernej medicíne stále zvyšuje a deti nastupujú, resp. by mali nastúpiť povinnú školskú dochádzku. Výskumy aj prax však ukazujú aj niektoré nepriaznivé výsledky.

Deti po operáciách závažných srdcových chýb môžu mať poruchy psychomotorického a neuropsychického vývoja.  Poruchy sú typicky mierne, ak sa však kombinujú, môžu mať výrazne nepriaznivý vplyv. U malých detí môže ísť o oslabenie hrubej motoriky, u dieťaťa v predškolskom veku oslabenie jemnej motoriky, poruchy pozornosti a reči. V školskom veku sa pridružujú problémy v matematických a čitateľských zručnostiach.

Postupne sa u detí môžu objaviť aj rôzne komplexnejšie diagnózy, ako napríklad porucha pozornosti alebo porucha pozornosti s hyperaktivitou, špecifické poruchy učenia, čo dlhodobo ovplyvní kvalitu ich života,“ vysvetľuje odborníčka Detského kardiocentra MUDr. Ľubica Kováčiková.

Práve preto má Nadácia DKC záujem pracovať na projekte komplexnej starostlivosti o kardiologických pacientov, ktorý bude zahŕňať aj sledovanie neuropsychického vývoja, včasnú intervenciu na jeho posilnenie a poskytovanie špeciálno-pedagogických vyšetrení a individuálneho vzdelávania.

MUDr. Ľubica Kováčiková, PhD., primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny DKC, ktorá prišla s myšlienkou projektu psychologicko-pedagogickej starostlivosti pre malých pacientov DKC.

Ako bude vzdelávanie prebiehať?

V pilotnej fáze projektu bude Nadácia DKC spolupracovať s dvoma špeciálnymi pedagogičkami, ktoré budú zabezpečovať starostlivosť pre 16 detí vo veku od 3 do 10 – primárne – zatiaľ z Bratislavského kraja, ale aj z Topoľčian, Levíc a Senice.

Tie budú v rámci terapeutických hodín s deťmi pomocou špeciálnych metód sledovať a usmerňovať vývoja hrubej a jemnej motoriky, komunikácie dieťaťa, sociálnych interakcií a zručností, správania a tiež schopnosti riešiť úlohy svojho veku. U starších detí pôjde o doučovanie a dobehnutie vymeškaného učiva.

„Naše vzdelávanie zohľadňuje fakt, že školská úspešnosť detí s určitým zdravotným znevýhodnením nezáleží len od celkového IQ, ale aj od iných faktorov ako sú kvalita pozornosti a pamäte, jemne motorické schopnosti, zdravotný stav, motivácia, návyky, podnetnosť rodinného prostredia a iné.

Viaceré z týchto faktorov sa dajú podporovať individuálnym pedagogickým prístupom,“ hovorí Monika Stupková, liečebná pedagogička a odborná garantka projektu ŽIJEM NAPLNO. Výučba detí bude prebiehať vo frekvencií dvakrát týždenne po dobu 10 mesiacov v rámci školského roka, pričom cieľom je plynule pokračovať v projekte aj v ďalších školských rokoch.

Život projektu vnášajú podporovatelia Nadácie DKC

Takto rozsiahly projekt by nebolo možné realizovať z existujúcich zdrojov Nadácie DKC. Preto bolo mimoriadne potrebné získať partnera, ktorý poskytne prostriedky na jeho nevyhnutné režijné náklady. Prvý projekt svojho druhu na Slovensku môže byť uvedený do života vďaka podpore spoločnosti Slovclean.

„Pri komunikácii so zástupcami Nadácie Detského kardiocentra sme sa dozvedali aj o problémoch pri presadzovaní nových ideí a projektov, ktoré väčšinou súviseli s nedostatkom finančných prostriedkov. Keď vidíte do hĺbky problému, už vás to nenechá ľahostajným.

Uvedomili sme si našu zodpovednosť voči spoločnosti a skutočnosť, že okrem našich podnikateľských aktivít je našou povinnosťou aj pomáhať tým, ktorí to potrebujú,“ hovorí Martin Záhora, predseda predstavenstva spoločnosti Slovclean, generálneho partnera projektu ŽIJEM NAPLNO a dodáva:

„Pevne verím, že projekt ŽIJEM NAPLNO sa bude rozvíjať a že budeme postupne schopní zapojiť do neho čo najviac detí. Naša spoločnosť je pripravená dlhodobo pomáhať malým pacientom, aby svoj život prežili naplno a bez obmedzení.“

Jeden z najvýznamnejších projektov v histórii pôsobenia Nadácie DKC získal aj ambasádorku, ktorá bude pomáhať šíriť jeho významnú a závažnú myšlienku. Stala sa ňou speváčka, dvojnásobná mama Mária Čírová.

„Do tejto problematiky som sa ponorila iba nedávno a bola som prekvapená, koľko vecí nie je doriešených a koľko špecialistov a dobrovoľníkov dáva do toho úplne nezištne celý svoj život. Mnohým rodinám tak výrazne uľahčia veľmi zložitú situáciu. Z mojej pozície budem vedieť pomôcť hlavne v oblasti informovanosti verejnosti a samozrejme aj osobnou účasťou na podujatiach nadácie,“ hovorí ambasádorka projektu ŽIJEM NAPLNO Mária Čírová.

Viac informácií o projekte ŽIJEM NAPLNO je k dispozícii na stránke www.nadaciadkc.sk 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...
Author image

Tomáš Turčan

články autora...

Pridaj komentár