Načo sú rozprávky, keď ich deťom nebude mať kto čítať

Úsmev ako dar 0

Keďže deťom bez rodičov nemá kto čítať rozprávky, rozprávkové postavy sa rozhodli, že v príbehu nebudú pokračovať a budú čakať, kým budú mať deti niekoho, kto im dočíta rozprávky do šťastného konca.

Témou tohtoročnej zbierky OZ Úsmev ako dar, sú nedokončené rozprávkové príbehy.

,,V prípade, že dieťa nemá funkčnú rodinu, je preňho najvhodnejším riešením vyrastať u príbuzných. Ďalším riešením je náhradná rodina alebo pestúnska starostlivosť. Usilujeme sa však, aby deti, najmä pre nepriaznivú sociálnu situáciu, nemuseli rodinné prostredie opúšťať. Preto za najlepšiu pomoc dieťaťu považujeme práve pomoc jeho rodine,“

hovorí predseda organizácie Úsmev ako dar Jozef Mikloško, ktorá sa už 35 rokov rokov upozorňuje na dôležitosť rodiny pre dieťa.

 

12. – 25. mája 

Už 16. ročník verejnej zbierky Deň Úsmevu 2018

Realizujú ju dobrovoľníci  v uliciach  miest  po celom Slovensku v období od 12. do 25. mája 2018. Cieľom verejnej zbierky je upovedomiť verejnosť na problematiku detí z detských domovov a vyzbierať finančné prostriedky,  ktoré  budú  použité  na  rozvojové  a vzdelávacie   aktivity   pre  tieto   deti, na vzdelávanie, podporu a pomoc rodinám v kríze a na podporu náhradného rodičovstva v SR. Tento rok bude počas zbierky prebiehať aj séria čítaní pre deti z detských domovov a verejnosť.

Celoslovenská zbierka Deň úsmevu 2018 potrvá tento rok dva týždne vo viac ako 80 obciach a mestách na Slovensku.

,,Dobrovoľník zbierky Deň úsmevu bude mať na sebe červené tričko s logom Úsmevu ako dar a bude viditeľne označený preukazom. Nevyhnutnou súčasťou pravého dobrovoľníka bude aj pokladnička s vizuálom zbierky. Preto ak sa chcú ľudia zapojiť do zbierky, nech prispievajú takto označeným dobrovoľníkom, ktorých nájdu v slovenských uliciach miest a obcí,“ spresňuje Jozef Mikloško.

Séria podvečerných čítaní pre verejnosť a deti z detských domovov

Počas verejnej zbierky zorganizuje Úsmev ako dar v spolupráci s neziskovou organizáciou Panta Rhei sériu podvečerných čítaní pre verejnosť a deti z detských domovov. Do čítania sa zapoja aj rôzne známe osobnosti. Udalosti sa uskutočnia v kníhkupectvách Panta Rhei vo všetkých ôsmich krajských mestách v druhej polovici mája.

„V Panta Rhei si uvedomujeme, aké je dôležité vrátiť nášmu okoliu a spoločnosti, v ktorej žijeme, časť pozitívnej energie, ktorú nám dáva práca s knihami. Poslaním neziskovej organizácie Panta Rhei je podieľať sa na rozvoji čítania u detí, pomáhať pri formovaní kladného vzťahu rodičov a detí ku knihe a dostať knihy tam, kde peniaze a podmienky nato nie sú priaznivo vytvorené. Sami sa momentálne venujeme aj projektu zriaďovania knižných kútikov pre deti v detských domovoch a spolu so zákazníkmi zbierame 1 % zo sumy nákupu, ktorú na konci Panta Rhei znásobí. Preto zapojenie sa do tohto krásneho knižného projektu považujeme za výbornú možnosť rozšírenia pomoci.“ Miloš Božek, výkonný riaditeľ Panta Rhei.

V piatok 11. 5. nás prišla na tlačovú konferenciu osobne podporiť naša dlhoročná priateľka Vera Wisterová, ktorá spolu s deťmi z detského domova prečítala nedokončenú rozprávku o Čakajúcej Čiapočke.

Ďakujeme.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár