Kto je Joe Biden a jeho rodina ?

Adriana Bachoríková 2

20. januára 2021 sa vo Washingtone bude konať inaugurácia 46. prezidenta USA. Po novembrových voľbách, a aj napriek hrozivým protestom zo začiatku tohto roka, americký Kongres nakoniec potvrdil, že prezidentom sa stal Joe Biden.

Poďte sa zoznámiť s ním a jeho rodinou.

Shutterstock

Najstarší americký prezident

Keď Joe Biden zloží prísahu pred Washingtonským kapitolom, stane sa vo veku 78 rokov najstarším prezidentom v histórii USA. Je zároveň druhým prezidentom v histórii s katolíckym vierovyznaním.

Bývalý advokát a budúci prezident bol v rokoch 2008 -2016 viceprezidentom Spojených štátov. V roku 2017 ho prezident Obama ocenil Prezidentskou medailou slobody, najvyšším civilným vyznamenaním USA.

Joe Biden pochádza z Pensylvánie a vyrastal v Delaware. Je najstarší zo štyroch detí a ako malý bol vraj terčom posmechu, pretože koktal.

Na miestnej univerzite študoval históriu a politické vedy. Pokračoval v štúdiom práva na univerzite v Syracuse. Počas svojho štúdia sa prvýkrát oženil. Jeho vyvolenou sa stala Neilia Hunter, spolu mali tri deti (synovia Joseph Beau a Robert Hunter a dcéra Naomi).

V roku 1972 sa stal piatym najmladším senátorom v histórii USA. V tom istom roku, týždeň pred Vianocami prišiel pri dopravnej nehode o manželku a dcéru, ktorá mala iba 15 mesiacov. Ako nový senátor skladal prísahu v nemocnici pri svojich dvoch synoch.

Počas kariéry senátora si vyslúžil uznanie predovšetkým ako odborník na zahraničnú politiku, bol za zníženie zbrojenia proti Sovietskemu zväzu, stabilitu a mier na Balkáne, rozšírenie NATO o krajiny bývalého sovietskeho bloku a bol proti vojne v Perzskom zálive.

Podporil intervenciu v juhoslovanských vojnách aj rezolúciu povoľujúcu vojnu v Iraku, no postavil sa proti prezidentovi Bushovi pri rozhodovaní o náraste amerických vojsk v Iraku v roku 2007.

V roku 1975 sa zoznámil s učiteľkou z Delaware, Jill Tracy Jacobs. Bolo to rande na slepo a už o dva roky na to im zvonili svadobné zvony. Jill povedala svojmu manželovi áno až na piatykrát. Majú spolu dcéru Ashley Blazer Biden.

Manželka a deti

Učiteľka angličtiny Jill je najstaršou z piatich sestier a pochádza z Pensylvánie. Po svadbe sa ujala dvoch Bidenových synov, ktorí ju volali mamou. Jej poslaním je učenie angličtiny, ktorého sa nevzdala ani v časoch, keď sa Biden stal viceprezidentom USA a nehodlá tak urobiť ani ako prvá dáma. Bude tak prvou prvou dámou, ktorá pracuje a zároveň aj prvou, ktorá má doktorandský titul.

Svoj rozhľad a vzdelanie potvrdzuje správaním. Keď sa ju novinár Wall Street Journal pokúsil zosmiešniť pre titul doktorky, vyzval ju aby tento titul nepoužívala, pretože nie je doktorkou medicíny a nazval ju „malým deckom“, budúca prvá dáma sa zachovala diplomaticky.

Uviedla, že doktorát je jedným z úspechov, na ktoré je najviac hrdá. Dve volebné obdobia je po boku bývalého viceprezidenta USA druhou dámou, a tak je na svetlá kamier a záujem médií zvyknutá.

Shutterstock

Bidenov najstarší syn Joseph bol rovnako ako jeho otec absolventom práva na univerzite v Syracuse. Šiel v šľapajach svojho otca a pracoval ako advokát, podporoval ho tiež v kampani na viceprezidenta a Biden ho videl ako svojho nasledovníka. V posledných rokoch života trpel rakovinou mozgu, ktorej v roku 2015 podľahol.

Zo štyroch detí ma teda Biden ešte syna a dcéru. Aj jeho druhý syn Hunter je advokát. Je druhýkrát ženatý, má päť detí a dlhé roky bojoval s drogovou závislosťou a alkoholizmom. Počas Bidenovej prezidentskej kampane bol vyšetrovaný pre podozrenia z korupcie pri obchodovaní s Čínou a pre styky s Ukrajinou.

Najmladšou z rodiny je Ashley Biden. Po búrlivej mladosti sa stiahla z verejného života, je vydatá za otorinolaryngológa a plastického chirurga Howarda Kreina a pracuje ako sociálna aktivistka. Svojho otca intenzívne podporovala v prezidentskej kampani a bola mu veľkou oporou.  

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. A prečo sa v článku nespomenie aj zákulisie volieb ako Biden prišiel podvodom k číslam a čo jeho syn obvinený z pedofílie..treba byť objektívny …

Pridaj komentár