Kedy nemusíte ísť do karantény, ak nie ste očkovaní?

redakcia 0

Pri návrate na Slovensko zo zahraničia sa zaočkované osoby zvýhodňujú tak, že nemusia po príchode zostať v 14-dňovej karanténe, resp. podstúpiť PCR test, aby sa mohla karanténa ukončiť skôr.

»»»»»»» Prečítajte si viac v článku: Čo musím urobiť po príchode zo zahraničia a pre koho je povinná karanténa.

Cestovanie leto 2021 nezaočkovaní
Shutterstock

Ak ste doteraz neabsolvovali žiadne očkovanie proti COVID-19, stále si môžete uplatniť jednu z viacerých výnimiek z povinnej domácej izolácie.

Tieto výnimky sú vo formulári rozdelené na základe podmienok, ktoré musíte spĺňať pri ich uplatnení:

Nezaočkované osoby s výnimkou z karantény

  • ktoré nie sú zaočkované  zo zdravotných dôvodov a predložia o tom lekárske potvrdenie podľa Prílohy č. 4 vyhlášky, zároveň musia mať negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 72 hodín.
  • pendleri – nezaočkovaní občania SR, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt v prihraničných oblastiach susedného štátu do 100 km od otvoreného hraničného priechodu na územie SR – musia predložiť negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 7 dní.
  • nezaočkované osoby, ktoré mali výnimku aj doteraz, ako posádky lietadiel, vlakov, vodičov nákladných vozidiel, pracovníkov pohrebnej služby a ďalší.
  • vybrané profesijné skupiny (napr. delegácie zastupujúce SR, poslanci Európskeho parlamentu či zamestnanci medzinárodných organizácií) a v niektorých životných situáciách vznikla povinnosť preukázať sa pri vstupe na Slovensko negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 72 hodín.
  • krátkodobý pobyt v zahraničí: výnimka pre osoby s krátkodobým vstupom za účelom účasti na pohrebe blízkej osoby však ostáva zachovaná, ak sa nezaočkovaná osoba preukáže negatívnym RT-PCR testom nie starším ako 72 hodín.

Nezaočkovaní študenti nad 12 rokov

Ak v susedných štátoch navštevujú základnú, strednú alebo vysokú šoku, nemusia podstúpiť karanténu, ak majú potvrdenie o prezenčnom štúdiu a zároveň majú negatívny výsledok RT-PCR alebo antigénového testu nie starší ako 7 dní.

Podmienky sa vzťahujú aj na jednu sprevádzajúcu osobu, tá sa okrem negatívneho testu musí vedieť preukázať potvrdením o statuse sprevádzajúcej osoby.

Výnimka však neplatí cez prázdniny. Študenti musia prekračovať hranice z dôvodu aktívneho štúdia (to znamená, že musí prebiehať prezenčná výučba, režim si študenti nemôžu uplatniť v období kedy je prerušená, ako napr. počas letných prázdnin).

Výnimky pre nezaočkovaných pendlerov

Do 1. septembra 2021 majú výnimku z karantény ak:

  • majú potvrdenie od zamestnávateľa o mieste výkonu práce,
  • majú negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 7 dní

Výnimky z karantény platia pre:

  • osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v susedných štátoch, krajinách EÚ alebo na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku alebo Švajčiarsku, pričom za posledných 14 dní navštívili iba tieto krajiny a cestujú iba za prácou,
  • osoby, ktoré majú trvalý pobyt alebo pobyt v krajinách Európskej únie, na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku alebo vo Švajčiarsku a v prípade Ukrajiny do 100 km cesty od otvoreného hraničného priechodu, miesto výkonu práce na území SR a cestujú iba za prácou.

Nezaočkované osoby cestujúce na vyšetrenie do zahraničia

Osoby s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku, ktoré vstupujú alebo opúšťajú Slovensko pre diagnostiku a liečbu, ako aj ich blízke osoby majú výnimku z karantény.

Ak ich pobyt nepresiahne 12 hodín, nemusia žiadať výnimku, musia však vedieť preukázať účel cesty (pozvanie/potvrdenie  od lekára).

Ak ich pobyt presiahne 12 hodín, musia požiadať o posúdenie žiadosti na webstránke https://cestujem.standardnepostupy.sk. V daných prípadoch nie je nutná karanténa.

Nezaočkované osoby prepravujúce blízkych na letisko

Osoby, ktoré prepravujú svojich blízkych z/na medzinárodné letiská na území Česka, Poľska, Maďarska a Rakúska, sa najneskôr pri odchode zo Slovenska musia zaregistrovať na https://naletisko.mzv.sk/.

Pri kontrole sa musia preukázať vytlačeným potvrdením tejto registrácie a letenkou prepravovanej osoby alebo jej elektronickou kópiou.

Cestu sú povinné vykonať výhradne cez územie členských štátov EÚ, bez zastavenia (s výnimkou zastavenia na nevyhnutné tankovanie pohonných látok a nástup či výstup prepravovanej osoby).

Pri dodržaní týchto pravidiel je možné vstúpiť na územie Slovenska aj bez platného negatívneho testu a bez karantény.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár