Na Donovaloch otvorili rozprávkovú dedinu

tasr, tašr 3

Nová atrakcia láka deti na rozprávkový svet podľa Dobšinského.

DONOVALY. Rozprávkovú dedinu nazvanú Habakuky otvorili v sobotu 13. júna na Donovaloch v okrese Banská Bystrica. Lákadlom sú Dobšinského rozprávky, detské predstavenia súborov pre deti, koncerty, spoločenské podujatia a ďalšie akcie počas celej letnej turistickej sezóny a následne i počas zimnej sezóny.

Rozprávkový svet Habakuky tvorí 15 architektonicky zaujímavých, atypických objektov, na výrobu ktorých sa použilo viac ako 300 kubických metrov dreva. Jeho súčasťou je aj amfiteáter s kapacitou 150 ľudí, hodovňa, herňa pre deti a ďalšie objekty. Celý areál je dielom dizajnéra, výtvarníka, divadelníka a aj muzikanta Paľa Hadača, ktorý s použitím prírodných materiálov vytvoril dokonalú rozprávkovú ilúziu.

„Habakuky ako Dobšinského rozprávkový svet v jednej sezóne predstavia divákom okrem remeselníkov, architektúry samotných domov aj desať konkrétnych Dobšinského rozprávok. Každej jednej je zasvätený jeden domček alebo jedna chalúpka, ktorú sme na tie účely prispôsobili. Ale je možné v ďalšej sezóne ju zmeniť na iný domček,“ uviedol scenárista a režisér programu Jakub Nvota.

Dodal, že počas víkendov sa budú v Habakukoch striedať šesťčlenné skupiny hercov – komediantov, počas ostatných dní budú menej početné. Predstavia sa v desať- až 15-minútových ukážkach z Dobšinského rozprávok Prorok Rak, Nebojsa, Železník a z ďalších šiestich. Režisér spolupracuje s asi 70 hercami zo slovenských profesionálnych divadiel, ale aj so študentmi Vysokej školy múzických umení a Akadémie múzických umení. Na budúci rok ponúknu iné Dobšinského rozprávky.

Do Habakukov sa vchádza cez dračiu papuľu. Za ňou vyrástli veľké vajce vtáka Ohniváka, šesťhlavý drak a Čierne mesto. Tiež Železná hora, veľryba, domček proroka Raka a ďalšie diela známe z Dobšinského rozprávok.

Habakuky postavili pod penziónom Šafran. Rozprávkový svet podľa Dobšinského prevádzkuje Spiežovec, s.r.o., Banská Bystrica. Ako jediný na Slovensku vsadil na tradičnú slovenskú rozprávku z čias nášho najväčšieho zberateľa rozprávok Pavla Dobšinského. Preto aj predstavenia odznejú v jazykoch, v akých ich zachytil, teda aj v nárečiach. Zámerom je, aby Habakuky boli trvalým miestom fantázie a svetom rozprávok.

štvrtok 11. 6. 2009 13:58 | (tasr a trš)
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. od priatelky, co tam bola som dostala tento mejlik: my sme tam boli 14/6, teda den po otovreni a mala som trosku zmiesane pocity, je to tam pekne, cely areal povedala by som ze skor maly, na to vstupne, ktore ma dost sokovalo – rodinne so zlavou sme platili 23,40€ …

     

    herci sice boli, ale to co pisu o tych rozpravkovych domcekoch, tak rozpravky boli tusim v 4-5 a v ostatnych su obchodiky a roznymi suvenirmi… takze asi tolko, aby ste vedeli do coho idete, keby ste sa tam chystali

    zwinker

  2. Váš komentár Sad SKLAMANIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dospelaci boli sklamani cenou, deti zasa programom. Radsej sme mohli tie peniaze prejest. Uz tam nikdy nepojdeme…..Za tu sumu…

Pridaj komentár