Domáce úlohy škodia deťom i dospelým

Saša/redakcia 4

Školský deň dieťaťa je dlhší ako pracovný deň dospelého človeka.

Španielski rodičia sa rozhodli bojkotovať domáce úlohy počas víkendov. Deti vraj kvôli tomu trávia málo času so svojimi rodinami a úlohy navyše neprispievajú k zlepšeniu študijných výsledkov.

Foto: Ingimage.com

Poznáte to aj vy? Príchodom zo školy a krúžkov sa v domácnosti neoddychuje, ale začína sa každodenný boj s domácimi úlohami.

Tiež máme u nás doma občas pocit, že majú deti úloh zbytočne veľa. Najmä, keď dieťa dostane na úlohu celú stranu príkladov z pracovného zošita zo dňa na deň…

Na Slovensku však nemajú deti rozsah úloh paušálne – niektoré školy ich dávajú menej, niektoré viac. V mnohých školách napríklad deti nedostávajú úlohy skoro vôbec, alebo majú vyhradený jeden deň v týždni bez „domácok“.

Hoci nás to otravuje – domáce úlohy nie sú to, čo nás v slovenskom školstve trápi najviac a prípadný štrajk proti úlohám by sme vnímali asi skôr ako mládežnícku revoltu. (Na úrovni školáckeho vyhlásenia na tabuli k 6. decembru : „Na svätého Mikuláša, neučí sa – neskúša sa“.)

Opačne je to ale momentálne v Španielsku. Namiesto protestov učiteľov (na ktoré u nás už ani nereflektujeme), tam protestujú rodičia. Odboj proti úlohám a vzdelávaciemu systému ako takému, poňali masovo.

Foto: Ingimage.com

Španielski rodičia povedali rázne NIE domácim úlohám

Štrajk proti domácim úlohám sa dotýka 12-tisíc z celkovo asi 18-tisíc štátnych škôl v Španielsku a školákov vo veku od šesť do 18 rokov. Iniciovala ho CEAPA – konfederácia rodičovských združení.

Asociácia rodičov spustila kampaň „Víkendy bez povinností“. Počas celého novembra by španielske deti v škole nemali dostávať domáce úlohy na víkend. V prípade, že škola im úlohy dá, rodičia napíšu protestnú ospravedlnenku, uviedol Trend.

Cieľom je upozorniť na potrebu využívania voľného času pre študentov a ich rodiny, radikálnejší rodičia z CEAPA žiadajú aj o úplne odstránenie domácich úloh.

„Prednosť pred úlohami by mali dostať spoločné činnosti v rodine. Ak nás učitelia odmietajú podporiť, oni sú potom tí, ktorí nám berú čas, ktorý im nepatrí,“ vyjadril sa v španielskych médiách José Luis Pazos, prezident CEAPA.

Foto: Ingimage.com

Školský deň dieťaťa je dlhší ako pracovný deň dospelého

Zástupcovia španielskeho odboja voči domácim úlohám kritizujú aj metódy vzdelávania, ktoré sú podľa nich nedostatočné a zastaralé. Apelujú na vykonanie zmien vo vzdelávacom systéme.

Spolu s domácimi úlohami vraj španielske deti venujú škole 60 – 65 hodín týždenne. V kampani, propagujúcej bojkot domácich úloh, hlásajú, že detský školský deň je dlhší, ako pracovný deň rodičov.

Návrat domov je vraj len krátkou prestávkou od školy, pretože tam sa úlohy učiteľa zhostí matka, alebo otec a „vyučovanie“ pokračuje

Veľa úloh, slabé výsledky

Rodičia tvrdia, že množstvo úloh nezlepšuje výsledky detí. Tie nie sú v celonárodnom meradle ktovieaké. Problém teda asi nebude v domácich úlohách.

Španielski žiaci sa totiž aj napriek väčšiemu objemu domácich úloh nevyznačujú mimoriadne dobrými výsledkami v matematike, literatúre ani prírodných vedách – podľa hodnotenia štúdie OECD (PISA) sú skôr priemerní, uviedol portál Aktualne.

Podľa štúdie OECD sa priemerný, 15-ročný študent v Španielsku, venuje úlohám týždenne približne 6,5 hodiny.

V rámci Európskej únie je to o niečo viac ako ostatné štáty. Slovenskí študenti, podľa meraní z roku 2012, strávia nad úlohami týždenne vyše troch hodín.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (9 hlasov, priemerne: 4,70 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. U nás nad 3 h.týždenne. Pochybujem. Ako ktorý, niekomu to páli niekomu nie.

    Nech si napíšu ulohy v piatok a víkendy budú voľné.

    Vyvoj človeka -adolescent do 18-21r.post adolescent a dozrievanie prebieha aj ďalej do 25-aj rastieme, niekto dozrieva aj do 28, 30-celý život sa vyvíjame zrejeme. Mr. Green

    Sme jediní cicavci ktorí musia vychovávať a starať sa o jedinca do 18,

    .21 aj viac.

  2. Pokiaľ sa pamatám ako adolescent a post adolescent dozrievanie osobnosti /sú tam ešte prítomný aj rodičia/

    – tak apolitické zhromažďovanie- je že nemá nič spoločné s politikou.

    Nerozumiem preto ???

  3. Pokiaľ sa pamatám ako adolescent a post adolescent dozrievanie osobnosti /sú tam ešte prítomný aj rodičia/

    – tak apolitické zhromažďovanie- je že nemá nič spoločné s politikou.

    Nerozumiem preto ???

  4. Prazdniny su na zregenerovanie organizmu.

    Nie boj s niečím proti niečomu ale mier s………..

    Menej vážnych tem naokolo v krajine najma cez prázdniny pre deti, mladých a dospelých.

    Hurá do prírody,dovolenku.

    Mr. Green

Pridaj komentár