Dnes odišla Luba Lapšanská. Mamy by nemali zomierať…

Hana Celušáková 0

Mamy by nemali umierať, nie tak skoro, nie tak náhle, nie keď tu ešte stále majú toľko čo dať. Zostalo ticho. Ticho tak tiché, až ohlušuje. Zviera pod krkom a nedovolí nadýchnuť. Kde je tvoj smiech, odvaha, láskavosť?

Ľubi, budeš mi chýbať, budeš nám chýbať. 

Je to 16 rokov, čo sa poznáme, poctivá tretina života. Naše deti, čo nás spojili v brušku už rok nosia vo vačku občiansky. Roky smiechu, podpory, veselých príhod, ale aj tých smutných. Bolo mi cťou, môcť vedľa teba kráčať, učiť sa sprevádzať ženy s úctou pri pôrodoch. Bola si inšpiráciou jednej generácie dúl, ako byť v dispozícii, prítomná, podporujúca, nehodnotiaca. Dodávala si odvahu, povzbudzovala, hľadala cesty, ako zlepšiť veci. Bez pátosu, často mimo svetlá reflektorov. Len preto, že je našou povinnosťou nemlčať, snažiť sa urobiť svet lepším, keď je to v našej moci. A občas aj keď nebolo. Pre mňa si mala patent na zázraky, neviditeľných anjelov odvahy, smiechu, ženskosti a dobrodružstva nad hlavou. 

Bola si inšpiráciou jednej generácie žien, budú spomínať na tvoje slová, v článkoch, v prednáškach, na besedách pre deti v školách, v detských domovoch, rómskych osadách, len tak doma, keď budú hovoriť so svojimi dcérami o menštruácii alebo pomáhať im dojčiť.

Vraj žijeme, kým si na nás ľudia spomínajú. Tak o to sa drahá vôbec nemusíš báť. Si tu, v živote, ktorý zanechal stopu.

Ľúbim ťa a budeš mi nesmierne chýbať od dnes už navždy.

Link na množstvo  užitočných článkov Luby na rodinka.sk

Ľuba Lapšanská zomrela 3. júla 2021 po dlhodobom ochorení.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (176 hlasov, priemerne: 4,30 z 5)
Loading...