Dieťa a covid: kto ide do karantény?

Kristína Kováčiková 0

Covid automat pre školy (Školský semafor) predpokladá, že školy sa v školskom roku 2021/2022 nebudú zatvárať plošne, ale len na úrovni jednotlivých tried, kde sa v prípade pozitívneho žiaka alebo zamestnanca preruší vyučovanie.

Koľko trvá izolácia pozitívneho žiaka a karanténa jeho spolužiakov? Musia byť v karanténe aj rodičia pozitívneho žiaka?

Izolácia pozitívneho žiaka

Covid na skolach
Shutterstock

Izolácia trvá po dobu 10 dní

  • od dátumu odobratia vzorky biologického materiálu s pozitívnym výsledkom alebo
  • odo dňa objavenia sa prvých klinických príznakoch ochorenia u tejto osoby, pokiaľ sa počas posledných troch dní tejto doby u osoby nevyskytol ani jeden z klinických príznakov ochorenia.

Pokiaľ by sa počas posledných troch dní izolácie vyskytol u dieťaťa akýkoľvek z klinických príznakov ochorenia (zvýšená telesná teplota nad 37 °C, kašeľ, únava, dýchavičnosť, strata chuti alebo strata čuchu), izolácia sa ukončuje momentom, kedy tak určí všeobecný lekár, resp. pediater.

Pozitívny žiak a prerušenie vyučovania

Ak sa v triede vyskytne žiak alebo zamestnanec pozitívny na COVID-19, žiaci nastúpia karantény.

Vyučovanie sa v zásade prerušuje vtedy, keď žiaci boli v úzkom kontakte s pozitívnym spolužiakom alebo zamestnancom

  • v priebehu 2 dní predchádzajúcich dňu testovania pozitívnej osoby,
  • resp. 2 dni pred tým, ako sa u nej začali prejavovať príznaky ochorenia covid-19.

Úzky kontakt pri covid-19:

  • priamy fyzický kontakt,
  • kontakt vo vzdialenosti menej ako 2 metre dlhšie ako 15 minút,
  • osoby, ktoré sú spolu v interiéri dlhšie ako 15 minút,
  • osoby, ktoré spolu cestujú dopravným prostriedkom dlhšie ako 15 minút,
  • osoby, ktoré nemali prekryté horné dýchacie cesty, ak pozitívna osoba kašľala

Modelové situácie

Keď sa covid-19 vyskytne v rodine žiaka, zostane v karanténe len tento žiak, trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní, výučba sa neprerušuje.

V prípade, že rodič žiaka je v karanténe s podozrením na ochorenie covid-19, žiak môže chodiť do školy do momentu, kým sa u rodiča nepotvrdí pozitívny výsledok na ochorenie covid-19.

Prečítajte si viac a podrobnejšie – najnovší článok k tejto téme: Pozitívny žiak, celá trieda v karanténe a čo rodičia a učitelia?

Skolský rok 2021/2022 a covid
Shutterstock

Kedy sa rodič vyhne karanténe 

Ak máte doma dieťa pozitívne na covid-19, nevzťahuje sa na vás karanténa v prípade, že ste zaočkovaná osoba alebo osoba po prekonaní covid-19, a to za týchto podmienok:

a) ak ste najmenej 14 dní po aplikácii druhej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s dvojdávkovou schémou,

b) ak ste najmenej 21 dní po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou schémou, alebo

c) ak ste najmenej 14 dní po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19, ak bola prvá dávka očkovania proti ochoreniu COVID-19 podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19 alebo

d) ak ste prekonali ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami,

Aby ste sa vyhli karanténe, zároveň sa u vás nesmú objaviť klinické príznaky ochorenia (zvýšená telesné teplota nad 37 °C, kašeľ, únava, dýchavičnosť, strata chuti alebo strata čuchu).

Pokiaľ by sa u vás predsa len prejavili príznaky ochorenia covid-19, karanténa vám začína od momentu, keď sa objavil čo len jeden z príznakov ochorenia.

»»»» Prečítajte si aj: Do školy len bezpríznakové deti (ranný filter).

Koľko musí byť žiak, či rodič v karanténe

Ak sa na rodiča či žiaka nevzťahuje výnimka z karantény (očkovanie, prekonanie covidu a zároveň bez príznakov ochorenia), karanténa začína od momentu, kedy sa osoba dozvie, že osoba, s ktorou bola v úzkom kontakte, je pozitívna na ochorenie.

Karanténa sa končí v závislosti od toho, či sa osobe v karanténe prejaví príznak ochorenia alebo nie:

a) v prípade, ak sa u osoby v karanténe nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia a výsledok RT-PCR testu vykonaného najskôr v 5. deň od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie je negatívny, karanténa sa končí uplynutím doby 7 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie,

b) ak u osoby v karanténe nebol vykonaný test a počas doby 10 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie sa u osoby v karanténe nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia, karanténa sa končí uplynutím doby 10 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie,

c) v prípade, ak sa u osoby v karanténe vyskytne akýkoľvek z klinických príznakov ochorenia počas doby 10 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie, karanténa sa končí momentom, kedy posúdi osobu v karanténe jej všeobecný lekár, ako spôsobilú ukončiť karanténu.

Karanténa osôb, ktoré žijú v jednej domácnosti

V prípade stáleho kontaktu osoby s osobou pozitívnou na ochorenie žijúcou s ňou v spoločnej domácnosti sa za posledný deň kontaktu považuje:

a) ak sa u osoby pozitívnej na ochorenie vyskytol akýkoľvek z klinických príznakov ochorenia, piaty deň od výskytu klinických príznakov ochorenia osoby pozitívnej na ochorenie,

b) ak sa u osoby pozitívnej na ochorenie nevyskytol žiadny z klinických príznakov ochorenia, piaty deň od odberu vzorky biologického materiálu na účely testu u osoby žijúcej s osobou pozitívnou na ochorenie v spoločnej domácnosti.

»»»» Prečítajte si aj: Deti od 5 rokov sa môžu očkovať proti covid-19.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár