Deviataci žiadajú ministra, aby zrušili prijímacie skúšky na stredné školy

redakcia 0

Prijímacie pohovory na stredné školy v školskom roku 2020/2021 by mali prebiehať prezenčne. 

„Pokiaľ to epidemiologická situácia dovolí, niet dôvodu na spochybňovanie konania prijímacích skúšok,” vyjadril sa Pavel Sadloň, riaditeľ Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií SR. 

Podľa Sadloňa sú prijímacie pohovory “objektivizujúcim nástrojom na prijímanie žiakov na strednú školu, zohľadňujúc dosiahnuté výsledky v základnej škole, schopnosti a zručnosti žiakov, ako i výsledky vybraných súťaží a olympiád.”

Otázka však možno znie, čo čakať od žiakov, ktorí väčšinu času uplynulého roka strávili namiesto školských lavíc doma.

Shutterstock

Rok boli doma

Minulý rok boli prijímacie skúšky aj testovanie deviatakov zrušené aj napriek tomu, že boli žiaci, s výnimkou posledných pár mesiacov, na prijímačky pripravovaní a až do marca sa väčšinu školského roka mohli vzdelávať tradičnou, prezenčnou formou.

Tohtoroční deviataci sa za posledný kalendárny rok prezenčne učili možno iba 40 dní. Štátny pedagogický ústav odporučil obmedziť vyučovanie pri dištančnej forme na 15 hodín týždenne.

Viacerí sa pýtajú, či je možné pri takejto forme vzdelávania prebrať celé učivo daného predmetu.

Pandemická situácia nedovoľovala nielen riadnu prípravu na prijímacie skúšky v škole, žiaci sa nemohli zúčastňovať ani doučovaní, krúžkov a iných voľnočasových aktivít pre prípravu spoločne s pedagógmi.

Učivo končiacich ročníkov sa neredukovalo

Stredné školy nedisponujú usmernením ŠPÚ, ako po roku dištančného vzdelávania zostavovať prijímacie testy inak, s prihliadnutím na to, že väčšinu školského roka boli deti nútené vzdelávať sa online.

Učivo v končiacich ročníkoch sa neredukovalo. Stredné školy majú teda pripravené klasické testy, ako keby sa prebralo všetko a prijímačky ostávajú obsahovo rovnaké ako po iné roky.

Na ministra školstva sa už obrátila s petíciou Iniciatíva za spravodlivé prijímačky, ktorá žiada o zrušenie prijímacích skúšok na stredné školy pre rok 2020/2021.

Stredné školy by podľa Iniciatívy mali aj tento rok rozhodovať o prijatí na základe aritmetického priemeru od 5. ročníka, ako tomu bolo aj minulý rok.

Dôvody, prečo Iniciatíva nesúhlasí s prijímacími skúškami, sú rôzne:

Namietajú kvalitu online vyučovania, ktorá sa nedá kontrolovať, merať, porovnávať.

Nevieme, koľko žiakov bolo odkázaných na samovýučbu, ak im učitelia posielali cez internet iba domáce úlohy alebo prezentáciu. Títo žiaci budú v nevýhode oproti tým, ktorých online vyučovanie bolo kvalitnejšie (interaktívnejšie).

A aj pri „kvalitnom“ a „poctivom“ online vzdelávaní, mnoho žiakov napriek tomu nebolo schopných porozumieť učivu tak, ako je tomu počas prezenčného vyučovania.

Nesmieme zabúdať na žiakov zo sociálne slabších, alebo početných rodín. Títo žiaci dlhodobo nemali/nemajú vhodné prostriedky na online výučbu,“ argumentuje Iniciatíva.

Rovnako nechce, aby sa zabúdalo „ani na žiakov, ktorí majú rodinné problémy alebo na nich súčasná situácia nepriaznivo vplýva – depresie, rôzne iné psychické choroby, ktoré im sťažujú prípravu. Zvlášť, keď momentálne nemajú osobný kontakt so svojimi spolužiakmi a učiteľmi, ktorí by im mohli pomôcť.“

Ministra žiadajú, aby boli prijímacie skúšky zrušené, lebo z rovnakých dôvodov boli študentom „odpustené“ maturitné skúšky.

Čím sa od nich líšia žiaci deviateho ročníka základných škôl a prečo nebola taká pomoc poskytnutá aj v prípade prijímacích skúšok na stredné školy?“ pýtajú sa ministra.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár