Desiatky novorodencov čakajú v hoteli na svojho objednávateľa

Marcela Beňová 0

Takmer 50 novorodencov, ktorí ležia v postieľkach jedno vedľa druhého, zdieľa už dva mesiace spoločnú hotelovú izbu. Neobjavili sa tu náhodou.

Vinou koronavírusu ostali uväznené na ceste medzi náhradnou matkou a novými rodičmi, ktorí si za vynosenie bábätka dobre zaplatili.

Po zverejnení videa čelí Ukrajina ďalšiemu škandálu – stáva sa z nej európske centrum s komerčným náhradným materstvom.

Video s novorodencami zverejnila samotná klinika reprodukčnej medicíny BioTexCom. Jej majitelia chceli upozorniť na to, že deti sa kvôli karanténe nemôžu dostať k náhradným rodičom.

V hoteli Venecia im preto vyhradili osobitnú izbu, kde novorodenci čakajú, až sa hranice opäť otvoria a rodičia si ich prevezmú. Ihneď po zverejnení videa sa o celý prípad začali zaujímať úrady aj verejnosť.

Na požiadanie o vynosenie stačí len sobášny list a potvrdenie o neplodnosti. Rodičia zaplatia pomerne vysokú sumu – od 30 do 60 tisíc eur, ktoré idú prevažne klinike a na rôzne poplatky.

Náhradná matka má nárok na 10 000 eur, čo v podmienkach krajiny predstavuje vysokú sumu.

Žiadne práva pre náhradnú matku

Náhradnou matkou sa môže stať každá žena, ktorá neprekročila vek 35 rokov a má doma maximálne 1 dieťa. Narozdiel od náhradných rodičov ju však čakajú oveľa prísnejšie podmienky.

Po podpise zmluvy, v ktorej si klinika napríklad vyžaduje, aby počas celého procesu umelého oplodnenia a tehotenstva neviedla sexuálny život, začína séria lekárskych vyšetrení.

Ak je budúca matka v poriadku, podstúpi umelé oplodnenie embryom od náhradných rodičov. Klinika matku počas celého tehotenstva sleduje a pravidelne kontroluje, či nefajčí a nepije alkohol. Za porušenie zmluvy ju čakajú nemalé sankcie.

Po pôrode už nie je cesta späť. Náhrandá matka sa už na začiatku tehotenstva podpisom vzdáva svojho dieťaťa.

Prečítajte si aj: Kto mi vynosí dieťa? Kedysi slúžky, dnes surogátky

 

10 000 eur za vynosenie dieťaťa

Hotel Venecia, kde sa deti momentálne nachádzajú, navštívila polícia, aby sa ubezpečila, že novordenci sú v poriadku. Ukrajinská ombudsmanka Ľudmila Denosova však upozorňuje aj na ďalší problém.

Podľa jej slov sa na Ukrajine rozmáha obchodovanie s náhradným materstvom, ktoré využívajú neplodné páry z celého sveta. Ktokoľvek môže prísť a požiadať o vynosenie dieťaťa. Rodičia aj bábätko potom opustia hranice a ukrajinské úrady už o osude dieťaťa narodenom v ich krajine nemajú žiadne správy.

Shutterstock

Aj v prípade, že by mala o kontakt s bábätkom záujem, nemá možnosť získať ho naspäť. Rovnako nemá nárok ani na to, aby vedela, čo sa s dieťaťom ďalej stane.

Nie je uvedená ani v jeho rodnom liste a ihneď po narodení novorodenec prechádza k náhradným rodičom.

Ľahká cesta k bábätku

Pre solventné páry z celého sveta predstavuje Ukrajina jednoduchú cestu, ako sa dostať k dieťaťu. Pre ukrajinské ženy nie je náhradné materstvo dobročinná služba, ale otázka chudoby.

“Pre veľa žien je to jediný spôsob, ako vyriešiť problém s bývaním,” upozorňuje psychologička Natalka Kasym.

Problém so zamestnanosťou a nízka životná úroveň častokrát prinútia ženy, aby sa rozhodli pre vynosenie dieťaťa, a zabezpečili seba či svoju rodinu.

Náhradné materstvo je spojené s obrovským stresom a obavami. Matky po pôrode častokrát trpia depresiami, nehovoriac o tom, že samotné tehotentvo musia pred príbuznými skrývať.

Prečítajte si aj: Hľadám maternicu na prenájom

Ľahké to nemá ani novorodenec, ktorého môže náhradná rodina nakoniec odmietnuť.

Rodič neznámy

Takýto prípad sa stal páru, ktorý pricestoval na Ukrajinu, aby vyhľadal služby náhradného materstva. Číňan Li Vej s manželkou Dai Cisiu zažalovali ukrajinskú reprodukčnú kliniku po tom, ako sa im narodilo dieťa, ktoré sa však na náhradných rodičov vôbec nepodobalo.

Podozrenie najprv padlo na náhradnú matku, ktorá mala porušiť podmienky zmluvy. Testy nakoniec ukázali, že biologickou matkou dieťaťa je Dai Cisia, ale otec bol neznámy.

Problém však nastal v otázke, kto má za dieťa zodpovednosť. Rodičia narodené dievčatko odmietli a nechali ho na Ukrajine. Bábätka sa nakoniec ujala iná náhradná rodina.

Thinkstock

Len počas minulého roka sa objavilo desať ďalších podobných prípadov. Otázne je aj, aký osud čaká dieťa, ktoré sa nenarodí zdravé.

Náhradné materstvo ako biznis

Okrem Ukrajiny je komerčné náhradné materstvo vyhľadávané aj v Rusku, Kazachstane, Gruzínsku, Kambodži a niektorých štátoch v USA.

Na problematiku využívanie žien na náhradné materstvo upozorňuje aj novinárka Assuntina Morresiová, ktorá sa tejto otázke dlhodobo venuje:

Je veľmi ťažké nájsť zámožnú, bohatú ženu, ktorá by bola ochotná za peniaze vynosiť dieťa pre tretiu stranu. Je jasné, že vo väčšine prípadov ide o skutočné obchodovanie, pretože len kvôli peniazom možno urobiť niečo také. A je to namierené proti chudobným ženám. Takéto tehotenstvá bývajú objednávané predovšetkým u takých žien, ktoré si ani neuvedomujú vlastné práva. Je vskutku  ťažké, aby bola nejaká žena, vedomá si svojich práv, ochotná nechať si za peniaze vziať dieťa, len čo ho porodila, po tom, ako ho v brušku nosila deväť mesiacov často bez toho, aby vôbec vedela, či je to chlapček alebo dievčatko. Len si predstavte, vychádza jej mlieko, ale dieťaťa nikde! Toto všetko, čo patrí k tehotenstvu, je tak obmedzené na produkciu v prospech tretej strany.“
Autorkino označenie tohto javu za „obchod“ či „maternicu na prenájom“, si vyžiadalo mnoho kritiky zo strany tých, ktorí tvrdia, že táto otázka je záležitosťou slobodného rozhodnutia. Nájdu sa aj takí, ktorí náhradné materstvo označujú za istý druh altruizmu.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (11 hlasov, priemerne: 3,90 z 5)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

články autora...

Pridaj komentár