Čo musíte urobiť, aby ste po návrate zo zahraničia nedostali pokutu 5000 eur

Kristína Kováčiková 0

Slováci môžu cestovať bez obmedzení do 33 zdravotne bezpečných krajín, vrátane obľúbených dovolenkových destinácií (Chorvátsko, Taliansko, Grécko). Najnovšie (od 20. júla) na zelený zoznam pribudla aj Veľká Británia.

Po návrate z týchto krajín občania nemusia ísť do domácej izolácie, hlásiť sa úradom, ani podstupovať test na COVID-19.

Ak by sa zmenila epidemiologická situácia v ktoromkoľvek štáte, môže prísť o štatút zdravotne bezpečnej krajiny a po návrate z takejto destinácie už vyplývajú pre slovenských občanov viaceré povinnosti.

Tri povinnosti po návrate z rizikovej krajiny

Každý, kto prichádza z inej ako bezpečnej krajiny, musí bezprostredne po návrate do SR oznámiť túto skutočnosť telefonicky alebo elektronickou formou príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a svojmu všeobecnému lekárovi, resp. pediatrovi.

Ďalej musí absolvovať domácu izoláciu (toto platí aj pre osoby žijúce v spoločnej domácnosti) a najneskôr na piaty deň absolvovať test na ochorenie COVID-19.

Ak vyšetrenie na koronavírus po príchode z rizikovej krajiny indikuje lekár alebo Regionálny úrad verejného zdravotníctva, test na ochorenie COVID-19 je vykonaný zadarmo. Inak si ho musí každý zaplatiť sám.

Kto nemusí ísť na test

Testovanie na koronavírus nemusí absolvovať dieťa do 3 rokov veku, ak príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo pediater dieťaťa neurčí inak.

Povinnosť domácej izolácie pre deti do 3 rokov, u ktorých nevzniklo akútne respiračné ochorenie, sa končí ukončením povinnosti domácej izolácie pre osoby žijúce s nimi v jednej domácnosti.

Povinnosti v domácej izolácii

Osoba v samoizolácii je povinná:

a) sledovať svoj zdravotný stav (náhly nástup aspoň jedného z týchto príznakov: horúčka, kašeľ, dýchavičnosť) a v prípade objavenia sa príznakov bez meškania telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára a územne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a podrobiť sa odberu biologického materiálu,

b) zdržať sa sociálnych kontaktov,

c) zdržať sa cestovania, okrem bezodkladného presunutia sa do miesta izolácie v domácom prostredí,

d) zdržať sa akýchkoľvek činností, ktoré si vyžadujú opustiť miesto izolácie alebo prijímať v mieste izolácie vnímavé osoby.

Čo hrozí, ak to nedodržíme

Doteraz bolo rešpektovanie opatrení na individuálnej zodpovednosti každého vracajúceho sa občana. Pokiaľ si niekto svoje povinnosti nesplnil, hrozila mu pokuta vo výške do 1659 eur.

Nakoľko sa však nie všetci občania priznávali k návratu z rizikových krajín a ignorovali karanténne opatrenia, uvažuje sa po novom o pokute za nedodržanie karantény až do 5000 eur.

Vláda prichádza so zákonom, ktorý by umožnil získať hygienikom od operátorov telefónne čísla ľudí vracajúcich sa z tzv. červených krajín.

Podľa týchto záznamov by si vedeli overiť, kto si nesplnil oznamovaciu povinnosť a svoj návrat z rizikovej krajiny nenahlásil. Mohli by takto ľudí počas núdzového stavu kontrolovať, či dodržiavajú domácu izoláciu a ak by nespolupracovali, hygienici by sa mohli obrátiť na políciu.   

Tieto opatrenia považujú niektorí politici za lepšiu alternatívu ako znovu zaviesť štátnu karanténu.

Krajiny bezpečné k 6. júlu:

Austrália

Belgicko

Cyprus

Česko

Čína

Dánsko

Estónsko

Faerské ostrovy

Fínsko

Francúzsko

Grécko

Chorvátsko

Holandsko

Írsko

Island

Japonsko

Kórejská republika

Lichtenštansko

Litva

Lotyšsko

Maďarsko

Malta

Monako

Nemecko

Nórsko

Nový Zéland

Poľsko

Rakúsko

Slovinsko

Španielsko

Švajčiarsko

Taliansko

Spojené kráľovstvo (20.7.)

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár