Čo musím urobiť po príchode zo zahraničia na Slovensko a kto ide do karantény?

redakcia 0

Od 9. júla 2021 platia nové vyhlášky č. 226 a č. 227, ktoré upravujú režim na hraniciach a povinnosť domácej izolácie. Okrem iného ukladajú povinnosť osobám starším ako 12 rokov registrovať sa do formuláru eHranica.

Pravidlá vstupu na Slovensko a následnej domácej izolácie sa rozlišujú podľa veku osoby a na základe ďalších podmienok (napríklad, či osoba je alebo nie je očkovaná).

eHranica, cestovanie 2021
Shutterstock

Deti do 12 rokov

Deti do 12 rokov sa po návrate na Slovensko zo zahraničia nemusia registrovať do eHranica, podliehajú režimu svojich rodičov, resp. osôb žijúcich v jednej domácnosti.

Karanténa: Ak rodičia detí nie sú očkovaní, musia deti spoločne s rodičmi nastúpiť do domácej izolácie. Pri bezpríznakovom priebehu sa karanténa detí do 12 rokov ukončuje spolu s rodičmi, resp. osobami žijúcimi s nimi v spoločnej domácnosti.

Testovanie: Dieťa do 12 rokov sa nemusí testovať, karanténa mu končí, keď ostatným členom domácnosti (napr. po 5 dňoch po negatívnom PCR teste).

Deti nad 12 rokov do 18 rokov

Všetky osoby staršie ako 12 rokov sa musia po návrate na Slovensko zo zahraničia registrovať do eHranica. Deťom vo veku 12 až 18 rokov platí prvá registrácia do 9. augusta 2021.

Karanténa: Deti od 12 – 18 rokov podliehajú režimu rodičov, resp. osôb v spoločnej domácnosti. Nemusia ísť do karantény, ak nikto iný v spoločnej domácnosti nemá povinnú karanténu (napr. zaočkovaní rodičia)  – prechodne do 9. augusta.

Dospelá osoba (18 rokov +)

Osoba je po návrate zo zahraničia povinná registrovať sa cez formulár eHranica. Po vyplnení základných údajov sa formulár pýta na to, či už absolvovala očkovanie a podľa toho má na výber 3 možnosti:

  • ak ste plne zaočkovaná osoba a máte o tom doklad, dokončíte jednoduchú registráciu a nemusíte nastúpiť do domácej izolácie. Registrácia platí 6 mesiacov.
  • ak ste zaočkovaní aspoň 1. dávkou a máte o tom doklad, dokončíte jednoduchú registráciu a nemusíte nastúpiť do domácej izolácie. Registrácia je platná do 9.8.

»»»»»»»»»» Prečítajte si viac: Výhody zaočkovaných pri návrate na Slovensko.

Ak nie ste zaočkovaná osoba, pokračujete vo vyplnení formuláru.

  • ak spĺňate podmienky z výnimiek z absolvovania povinnej domácej izolácie, nemusíte ju absolvovať

»»»»»»»»»» Prečítajte si viac: Kedy nemusíte ísť do karantény, ak nie ste zaočkovaní.

Karanténa po návrate z dovolenky

Platí pre tých, čo nie sú zaočkovaní a nespĺňajú iné výnimky z karantény:

  • Po príchode ste povinný zostať v karanténe, ktorá sa pri bezpríznakovom priebehu končí dovŕšením 14. dňa.
  • Karanténu je možné ukončiť negatívnym výsledkom RT-PCR testu, ktorý je možné vykonať najskôr na 5. deň. Test je v tomto prípade hradený štátom. Na PCR vyšetrenie bude osoba objednaná automaticky po registrácii v eHranici.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár